Μια ζεστή αγκαλιά για τα αδέσποτα από τους Δήμους Ηρακλείου και Νέας Ιωνίας

Mπορεί η οικονομική κρίση να έχει παραλύσει πολλούς τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής δραστηριότητας, αλλά είναι τουλάχιστον παρήγορο να διαπιστώνουμε πως γίνεται μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί μια χρονίζουσα πληγή και αναφερόμαστε στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.

Είχαμε παρουσιάσει πριν λίγες μέρες το νέο νόμο που ψηφίστηκε φέτος (4039/2012) στην ελληνική Βουλή και προβλέπει συγκεκριμένες και αρκετά αυστηρές ρυθμίσεις για την καταγραφή και εν γένει αντιμετώπιση από ιδιώτες, σωματεία και φορείς των άτυχων ζώων που βλέπουμε στους δρόμους, τις πλατείες και τα πεζοδρόμια των πόλεων μας. Στο πλαίσιο λοιπόν εφαρμογής κάποιων από τις ρυθμίσεις αυτού του νόμου σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς  στους Δήμους Ηρακλείου και  Νέας Ιωνίας με τη συνεργασία εκπροσώπων φιλοζωικών σωματείων, δήμων και κτηνιάτρων.

Το www.xtypos.gr μίλησε με τους εκπροσώπους δύο φιλοζωϊκών συλλόγων της περιοχής, τον κ. Βαγγέλη Παλαιοδήμο από την ΕΠΑΦΗ  (Ενεργή Προστασία Αδέσποτων Ζώων Ηρακλείου Αττικής) που εδρεύει στο Ηράκλειο και την κα Κατερίνα Παναγιωτίδου από τη Φιλοζωική Ένωση Νέας Ιωνίας, οι οποίοι μας ενημέρωσαν για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος. Ειδικότερα τα αδέσποτα ζώα αφού εντοπιστούν καταγράφονται και παραδίνονται στους συνεργαζόμενους κτηνιάτρους οι οποίοι τοποθετούν τα ειδικά τσιπ στο δέρμα τους και πραγματοποιούν όλους τους απαιτούμενους ιατρικούς ελέγχους-εμβολιασμούς καθώς και στείρωση των ζώων. Αν απαιτηθεί, τα ζώα παραμένουν για κάποιο διάστημα σε νοσηλεία σε ειδικά καταφύγια. Από κει και πέρα προωθείται και μια διαδικασία υιοθεσίας τους αν και τα περισσότερα εξ αυτών καταλήγουν στο φυσικό τους περιβάλλον, τους δρόμους, αλλά τουλάχιστον υγιή. Τα στοιχεία και οι ιατρικοί φάκελοι μαζί με φωτογραφίες των ζώων καταχωρούνται από τους κτηνιάτρους σε ειδικό ηλεκτρονικό αρχείο που διατηρούν και οι δήμοι, οι οποίοι θεωρούνται ως οι προσωρινοί ιδιοκτήτες των ζώων μέχρι να υιοθετηθούν βέβαια από κάποιον πολίτη.

  • Υποχρεωτικό το τσιπάρισμα και των δεσποζόμενων ζώων

Κάτι που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ιδιοκτήτες σκυλιών και γατιών είναι πως καθίσταται υποχρεωτική η καταγραφή, το τσιπάρισμα και ο ιατρικός έλεγχος με την έκδοση βιβλιαρίων υγείας των ζώων τους. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πιθανόν να τους επιβληθούν πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν συνδυαστικά ακόμα και τα 1000 ευρώ. Μάλιστα, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Παλαιοδήμος, προβλέπεται να γίνονται έλεγχοι από τη δημοτική αστυνομία με ειδικά scanners για να διαπιστώνεται αν τα ζώα είναι τσιπαρισμένα Όπως μας επισήμαναν και οι δύο φιλόζωοι, το τσιπάρισμα των ζώων θα συμβάλλει στο να ελαχιστοποιηθεί μελλοντικά ο αριθμός των αδέσποτων ζώων αφού οι ιδιοκτήτες τους θα το σκέπτονται πολύ πριν τα…ξεφορτωθούν (όπως γίνεται σήμερα), αφού θα μπορούν οι αρμόδιοι φορείς να τους βρουν μέσω του τσιπ και διασταύρωσης των στοιχείων τους.

  • Πρωτοβουλία για υλοποίηση του προγράμματος σε όμορους δήμους

Οι δύο σύλλογοι έχουν κινηθεί δραστήρια για να ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου στους δήμους τους. Ωστόσο δεν σταματάνε εκεί. Όπως μας ενημέρωσαν ο κ. Παλαιοδήμος και η κα  Παναγιωτίδου πρόθεση τους είναι να αναληφθεί πρωτοβουλία σε συνεργασία και με Δήμους Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου  για να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος και σε όμορους δήμους της περιοχής μας, όπου μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι.

ΠΗΓΗ: xtypos.eu

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ(ΑΤΤΙΚΗΣ)


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!