Μετανάστες στοιβάζονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης – Επιστολή διαμαρτυρίας του δημάρχου Λέσβου (φωτο)

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες κατοίκων, αλλά και φορέων, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν δεκάδες μετανάστες στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, δεκάδες μετανάστες που έφτασαν με διάφορους τρόπους στη Λέσβο, στοιβάχτηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου θα διανυκτερεύσουν στην ύπαιθρο, άλλοι κάτω από αυτοκίνητα, άλλοι κάτω από βάρκες και άλλοι όπου βρουν.

Για το λόγο αυτό, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός έστειλε στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια, Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, την παρακάτω επιστολή.:

«Αξιότιμοι κ. υπουργοί,

Με την παρούσα επιστολή επανερχόμαστε στο θέμα της αντιμετώπισης του μείζονος προβλήματος της υποδοχής και της φιλοξενίας των παράνομων μεταναστών.

Σε προηγούμενη επιστολή, είχαμε δηλώσει την ξεκάθαρη πρόθεσή μας να σταματήσει η μεταφορά μεταναστών στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης, κάτι που κάναμε πράξη, κλείνοντας το συγκεκριμένο χώρο. Παράλληλα, απαιτήσαμε να δοθεί εντολή για ηλεκτροδότηση και για προμήθεια κρεβατιών στο νέο “σύγχρονο” Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών και Προσφύγων.

Η αδράνεια και η αδιαφορία της πολιτείας, η οποία έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για το ζήτημα, συνεχίζει αμείωτη. Αντί να γίνουν οι παραπάνω ενέργειες από τη κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που καταφθάνουν καθημερινά κατά δεκάδες στο νησί, στοιβάζονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα. Με αυτό τον τρόπο, δοκιμάζονται τόσο τα ψυχικά όσο και τα σωματικά όρια των ανθρώπων αυτών, αλλά,  παράλληλα, μετατρέπεται το λιμάνι του νησιού σε προσφυγικό καταυλισμό, δημιουργώντας χείριστη εικόνα, που δυσφημίζει τη Λέσβο.

Είναι απαράδεκτο, την ίδια ώρα που η τοπική αυτοδιοίκηση επιδιώκει λύση σε ένα ζήτημα εκτός των αρμοδιοτήτων της και ενώ οι τοπικές εθελοντικές οργανώσεις καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, για να βοηθήσουν, η επίσημη πολιτεία να είναι απούσα και να μην πραγματοποιεί ούτε τα αυτονόητα, ώστε να λειτουργήσει το νέο Κέντρο Υποδοχής.

Δηλώνουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για την προκλητική αδιαφορία των αρμόδιων υπουργείων η οποία, δυστυχώς, αν συνεχιστεί, θα οδηγήσει σε χειρότερες και δυσμενέστερες εξελίξεις και απαιτούμε την άμεση μεταφορά και εγκατάσταση των μεταναστών στις εγκαταστάσεις της Μόριας, που γι’ αυτό το σκοπό δημιουργήθηκαν.

Με τιμή,

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

   ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΑΛΗΝΟΣ»

Δείτε τις φωτογραφίες:

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ, ΕΠΙΣΤΟΛΗ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ


Αφήστε μια απάντηση