Μελέτες τοπικών σχεδίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων για 15 δήμους της Κρήτης

Οι μελέτες των τοπικών σχεδίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων που θα τηρούν το νέο εθνικό σχεδιασμό, υπογράφηκαν την Τρίτη στην Περιφέρεια Κρήτης από τον Πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρία Καλογεράκη και τον εκπρόσωπο των μελετητών.

Ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ ΠΥΣ 31/08/2020) προωθεί την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που αφορά στην αποκεντρωμένη διαχείριση με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών. Η σύγχρονη τάση στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφορά στη μετατροπή της σε βιώσιμη διαχείριση υλικών μέσω της μετάβασης στην Κυκλική Οικονομία.

«Η σημερινή υπογραφή αποτελεί μια σημαντική στιγμή γιατί κάθε Δήμος στους τρείς νομούς θα έχει μελέτη και μια συνολική εικόνα, ώστε στα πλαίσια αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού να λάβουμε υπόψη όλα τα δεδομένα που θα υπάρχουν από τα τοπικά σχέδια. Είναι ένα παράδειγμα συνεργασίας και σύμπνοιας ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης που χρηματοδοτεί όλα τα σχέδια, των Δήμων και του ΦΟΣΔΑ που πλέον έρχεται να στηρίξει ως ομπρέλα τεχνοκρατική», δήλωσε ο κ. Καλογεράκης, εξηγώντας πως στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία άμεσα.

Το αντικείμενο της σύμβασης της πρώτης μελέτης αφορά στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για την εναρμόνιση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων επτά (7) Δήμων της ΠΕ Ηρακλείου με τον εθνικό σχεδιασμό. Συγκεκριμένα για τους Δήμους:

• Αρχανών-Αστερουσίων

• Βιάννου

• Γόρτυνας

• Ηρακλείου

• Μαλεβιζίου

• Μινώα Πεδιάδας

• Φαιστού

Αντίστοιχη είναι η μελέτη για τους πέντε (5) δήμους της ΠΕ Ρεθύμνου. Συγκεκριμένα αφορά στην εκπόνηση μελετών για την επικαιροποίηση και αναθεώρηση των ισχύοντων Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων των Δήμων:

• Αγίου Βασιλείου

• Αμαρίου

• Ανωγείων

• Μυλοποτάμου

• Ρεθύμνης

Τέλος, υπάρχει και η μελέτη για την εναρμόνιση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων τριών (3) Δήμων της ΠΕ Λασιθίου. Συγκεκριμένα αφορά στην εκπόνηση μελετών για την επικαιροποίηση και αναθεώρηση των ισχύοντων Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων των Δήμων:

• Σητείας

• Ιεράπετρας

• Οροπεδίου Λασιθίου

Οι ανάδοχοι θα εκπονήσουν τις μελέτες για λογαριασμό του ΕΣΔΑΚ, ο οποίος παρέχοντας τεχνική και επιστημονική υποστήριξη στους Δήμους, θα τις παραδώσει για τις εκ του νόμου προβλεπόμενες ενέργειες από πλευράς τους.

Με βάση τα παραπάνω οι Δήμοι θα εκπληρώσουν τη θεσμική υποχρέωση τους να επικαιροποιήσουν και αναθεωρήσουν τα ισχύοντα τους Τοπικά Σχέδια του 2016, ώστε να εναρμονιστούν µε τις νέες νομοθετικές απαιτήσεις.

Comments are closed.


Recent Posts

Gazprom: “Κόβει” το φυσικό αέριο στην Ιταλία τουλάχιστον έως τις 4 Οκτώβρη

Η ιταλική Eni ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα παραλάβει φυσικό αέριο από την ρωσική Gazprom τη Δευτέρα και ότι η…

54 λεπτά ago

ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Μητσοτάκης αλλάζει τις εκδοχές σαν τα πουκάμισα στο ζήτημα των υποκλοπών

Με αιχμές σχολίασε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής την αναφορά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνέντευξή του στους Sunday Times για το…

2 ώρες ago

Συνελήφθη αστυνομικός για πλαστογραφία και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, συνελήφθη πρώτες πρωινές ώρες χθες, Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022, αστυνομικός κατηγορούμενος για πλαστογραφία…

2 ώρες ago

Κέρκυρα: Έφυγε από την ζωή ο Λάκης Γερογιάννης

Έφυγε από τη ζωή το πρωί του Σαββάτου σε ηλικίας 64ετων ο Λάκης Γερογιάνης, ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της…

2 ώρες ago

Μητσοτάκης στους Sunday Times: Θα πω στην Λιζ Τρας ότι τώρα είναι η ώρα για την επιστροφή των Γλυπτών

Το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα πρόκειται να θέσει στην ομόλογό του,…

2 ώρες ago

Βουλγαρία: Νίκη του Μπορίσοφ δέιχνουν τα πρώτα exit poll

Το συντηρητικό κόμμα Gerb του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ είναι ο νικητής των εκλογών στην Βουλγαρία εξασφαλίζοντας το 25,% των…

2 ώρες ago