Μείωση τελών στο Δ.Νάουσας - Ποια τα οφέλη - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
2
Δεκέμβριος
Back

Μείωση τελών στο Δ.Νάουσας – Ποια τα οφέλη

Μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και βελτίωση της καθαριότητας καθώς και της ποιότητας ζωής με τη δημιουργία θέσεων εργασίας προβλέπει ο πιλοτικός σχεδιασμός του Δήμου Νάουσας για την αξιοποίηση των οργανικών απορριμμάτων. Ο πιλοτικός σχεδιασμός θα παρουσιαστεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου με στόχο μετά από διαβούλευση, να υλοποιηθεί άμεσα.

Το σχετικό πρόγραμμα παρουσίασε ο Δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης πριν από μερικές ημέρες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ως εισηγητής εκδήλωσης του Κέντρου Επιχειρηματικής & Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) με θέμα «Επιχειρηματικότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη στον τομέα διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων».

Στην ίδια εκδήλωση, η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δρ. Μαρία Λοϊζίδου, υπεύθυνη της Μονάδας Περιβαλλοντικής Επιστήμης & Τεχνολογίας που δραστηριοποιείται στη διαχείριση στερεών αποβλήτων και στην ανάπτυξη τεχνολογιών επεξεργασίας συμφώνησε σε συνεργασία με το Δήμο Νάουσας ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός πιλοτικού προγράμματος διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων (παρόμοιο με το πρόγραμμα του Δήμου Κηφισιάς) και στο Δήμο Νάουσας.

Το πρόγραμμα αφορά τον διαχωρισμό των οργανικών απορριμμάτων στην πηγή, τη συλλογή και μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις εξειδικευμένης εταιρείας που χρησιμοποιεί τα οργανικά απορρίμματα (25 με 30% του καθημερινού όγκου των 40 τόνων απορριμμάτων) για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος προβλέπεται η συμμετοχή των εστιατορίων, των καφέ-μπαρ, των ξενοδοχείων, των παιδικών σταθμών, του γηροκομείου και του συσσιτίου, χώρων στους οποίους υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση οργανικών απορριμμάτων σε ημερήσια βάση. Για την εξυπηρέτηση των αναγκών αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων υπάρχει η σκέψη δημιουργίας μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.).

Η εν λόγω εταιρεία θα δημιουργηθεί από ανέργους της περιοχής (7 άτομα για την αποκομιδή και ένας διοικητικός) με τη συνδρομή και υποστήριξη του Δήμου.

Τα οφέλη που προκύπτουν από τον συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης των οργανικών απορριμμάτων (αντίστοιχες εφαρμογές μπορούν να προβλεφθούν για την ανακύκλωση) είναι πολλά και πολυεπίπεδα:

· Ο Δήμος θα σταθεί συνεπής στην υποχρέωσή του λόγω της αλλαγής νομοθεσίας από τον ερχόμενο Ιούλιο να μην στέλνει στον ΧΥΤΑ της Έδεσσας τα οργανικά του απορρίμματα, με αποτέλεσμα την αποφυγή σημαντικής επιβάρυνσης ανά τόνο.

· Ο Δήμος θα μειώσει ουσιαστικά το κοστολόγιο του για την παροχή των υπηρεσιών καθαριότητας, αφού θα μειωθεί ο όγκος της εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού και θα εκλείψει η ανάγκη για προσφυγή σε έκτακτες προσλήψεις προσωπικού.

· Θα επιτευχθεί η πιο ορθολογική και αποτελεσματική αξιοποίηση του προσωπικού που διαθέτει ο Δήμος, με αποτέλεσμα η πόλη να είναι πιο καθαρή.

· Με τη δημιουργία της ΚΟΙΝΣΕΠ θα αυξηθεί η απασχόληση και θα δημιουργηθεί μια διαφορετική κουλτούρα –αυτή της ενεργού συμμετοχής και δέσμευσης– στους εργαζόμενους για την εξασφάλιση του μέλλοντός τους.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!