Μεγάλοι δήμοι: Οι τελευταίες προβλέψεις -προγνωστικά για β΄γύρο, τελικούς νικητές (ονόματα)

Λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές τις 26ης Μαΐου, η aftodioikisi.gr, με βάση φανερές αλλά μυστικές έρευνες, μετρήσεις στα social media και το κλίμα στην κοινωνία, όπως αποτυπώθηκαν στο εξαντλητικό ρεπορτάζ της δημοσιογραφικής ομάδας της ιστοσελίδας, προχωράει σε προβλέψεις  για τα δίδυμα του δεύτερου γύρου αλλά και τα φαβορί για την κατάκτηση της δημαρχίας δείχνουν μυστικές δημοσκοπήσεις αλλά και το κλίμα στα social media και την κοινωνία στους μεγάλους δήμους της χώρας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας της aftodioikisi.gr,  τα μέχρι στιγμής δεδομένα καταγράφονται ως εξής:

 

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Τα δεδομένα συμφωνούν ότι ο ένας του β΄γύρου θα  είναι ο υποψήφιος της ΝΔ Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος, φέρεται και ο ως το μεγάλο φαβορί για νέος δήμαρχος Αθηναίων. Ωστόσο, ο κ. Μπακογιάνννης δεν θα έχει εύκολο έργο καθώς πιέζεται από τα δεξιά του, κυρίως, από τους Γιώργο Βουλγαράκη αλλά και τον χρυασυγίτη Κασιδιάρη και λιγότερο από τον Βασίλη Καπερνάρο και από τα κεντροδεξιά-κεντροαριστερά του από τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ Παύλο Γερουλάνο. Ο κ. Γερουλάνος μαζί με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο, δίνουν μάχη για το β΄γύρο, ωστόσο πολλοί δημοσκόποι, φοβούμενοι την λεγόμενη κρυφή ψήφο, δεν αποκλείουν την (αρνητική) έκπληξη του υποψηφίου της ΧΑ Η.Κασιδιάρη, που στις εκλογές του 2014 ήταν τέταρτος με 16,1%. Υποψήφιοι ακόμη είναι οι: Νίκος Σοφιανός (Λαϊκή Συσπείρωση), Αυγή Θεοδόση (ΛΑΕ), Πέτρος Κωνσταντίνου και Ντίνα Ρέππα (και οι δύο από την Ανταρσία), Γιώργος Καραμπελιάς και Κώστας Καψής

 

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
2+3 υποψήφιοι δίνουν «μάχη» για την είσοδό τους στο β΄γύρο για το δήμο Θεσσαλονίκης. Το πιθανότερο δίδυμο, το οποίο επιχειρούν να σπάσουν οι άλλοι τρεις είναι του επίσημου υποψηφίου της ΝΔ Νίκου Ταχιάου και του «γαλάζιου» αντάρτη, πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Καραμανλή και Σαμαρά, Γιώργου Ορφανού Το δίπολο αυτό επιχειρεί να «σπάσει» η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου,  ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ Σπύρος Βούγιας αλλά και ο πρώην αντιδήμαρχος του Γ.Μπουτάρη, Κωνσταντίνος Ζέρβας, οι οποίοι ωστόσο υπολείπονται ακόμη των «γαλάζιων» υποψήφιων. Όσον αφορά για τον τελικό νικητή,  εφόσον επικρατήσει το βασικό σενάριο,  η τελική μάχη αναμένεται να δοθεί ψήφο με ψήφο ανάμεσα στους δύο «γαλάζιους» υποψηφίους. Υποψήφιοι στο δήμο Θεσσαλονίκης είναι επίσης οι: Χάρης Αηδονόπουλος με την παράταξη «Συνέργεια – Πρώτα η Πόλη μας», Κωνσταντίνος Αναγνωστάρας «Παρέα», Αντώνης Γαζάκης «Η Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής», Σωτήρης Ζαριανόπουλος («Λαϊκή Συσπείρωση») , Γρηγόρης Ζαρωτιάδης «Υψίπολις», Γιάννης Κουριαννίδης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική», Γιάννης Κούτρας «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή», Εφραίμ Κυριζίδης «Θεσσαλονίκη Θετικά», Πέτρος Λεκάκης «Θεσσαλονίκη Πρώτη», Βασίλης Μωϋσίδης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών», Γιάννης Νασιούλας «Νέα Αρχή για τη Θεσσαλονίκη», Γιώργος Ρακκάς «Μένουμε Θεσσαλονίκη»,  Μιχάλης Τρεμόπουλος «Οικολογία Αλληλεγγύη» και Παναγιώτης Ψωμιάδης «Δύναμη Πολιτών».

 

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Μώραλης που στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ αλλά και από σημαντικό τμήμα της ΝΔ θεωρείται βέβαιος για το β΄γύρο. Για την δεύτερη θέση θα παλέψουν ο επίσημος υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Βλαχάκος και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μπελαβίλας. Όσο για το ποιος θα είναι ο νέος δήμαρχος του πρώτου λιμανιού της χώρας, ισχυρό προβάδισμα έχει ο κ. Μώραλης. Υποψήφιοι είναι επίσης οι:  Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ), Θανάσης Διαβολάκης (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), Γρηγόρης Δεμέστιχας (ΧΑ) και Κωνσταντίνος Νιζάμης. 

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Προβάδισμα για τον β΄γύρο έχει ο, προερχόμενος από το ΚΚΕ, σημερινός δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, ενώ για τη δεύτερη θέση δίνεται «μάχη» ανάμεσα στον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ, αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο και τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο. Όσο για τις προβλέψεις για τον τελικό νικητή, ναι μεν ο σημερινός δήμαρχος φαίνεται ότι έχει περισσότερες πιθανότητες, ωστόσο το «παιχνίδι» είναι ανοιχτό. Υποψήφιοι είναι επίσης οι: Νίκος Παπαδημάτος, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Πάτρα Ενωμένη», Γιώργος Ρώρος, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Ώρα Πατρών», Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, ως επικεφαλής του συνδυασμού«Πάτρα Διεθνής Σύγχρονη Πόλη», Νίκος Τζανάκος, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Πάτρα: Η δική μας πόλη», Χρήστος Πατούχας  ως επικεφαλής του συνδυασμού  «Ανυπότακτη πολιτεία», Πέτρος Ψωμάς ως επικεφαλής του συνδυασμού «Σπιράλ», Θεόδωρος Ντρίνιας ως επικεφαλής του συνδυασμού «Κοινοτικόν», Δημήτρης Μπελιάς ως επικεφαλής του συνδυασμού  «Ανταρσύα», Θεόδωρος Μπελεζώνης ως επικεφαλής του συνδυασμού «ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ – ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΕΕ – ΚΕΦΑΛΑΙΟ»

 

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Σε «μάχη» για δύο τόσο την πρώτη όσο και την δεύτερη Κυριακή εξελίσσονται οι δημοτικές εκλογές στη Λάρισα: Από την μια πλευρά ο σημερινός δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και μέρος του ΚΙΝΑΛ και από την άλλη η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου, που στηρίζεται από τη ΝΔ. Σημαντικά ποσοστά εμφανίζει και ο υποψήφιος του ΚΚΕ Πέτρος Κρίκης, ωστόσο, φαίνεται από δύσκολο έως αδύνατο να απειλήσει το δίδυμο Καλογιάννη-Καραλαριώτου. Με τα σημερινά δεδομένα, η «μάχη» αναμένεται ψήφο με ψήφο ανάμεσα στους δύο και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για τον τελικό νικητή. Υποψήφιοι είναι επίσης ο Παναγιώτης Γούλας («Πρωτοβουλία Αξιών»), ο Κωνσταντίνος Βαϊούλης («Λαρισαίων Κοινόν») και ο Νίκος Γαμβρούλας («Ορμή Ανανέωσης»).

 

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Μετά από πολλά σκαμπανεβάσματα, στην τελική ευθεία για το δήμο Ηρακλείου, η «μάχη» για την είσοδο στον β΄γύρο δίνεται από 2+2 υποψηφίους, με τους δύο πρώτους να έχουν σημαντικό πλεονέκτημα: Πρόκειται για πρώην δήμαρχο Γιάννη Γιάννη Κουράκη που στηρίζεται από τον ΚΙΝΑΛ και τον νυν δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό που στηρίζεται από τμήμα της ΝΔ. Για μια θέση στον β΄γύρο παλεύουν αλλά με σημαντικά μειωμένες πιθανότητες, ο Ηλίας Λυγερός που στηρίζεται από μέρος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και, η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, πρώην νομάρχης Βαγγελιώ Σχοιναράκη. Υποψήφιοι είναι επίσης οι:  Μανώλης Βασιλάκης («Ηράκλεια Πρωτοβουλία»), Δημήτρης Βρύσαλης («Λαϊκή Συσπείρωση»), Πέτρος Ινιωτάκης («Συν+Πραξη Δημοτών Ηρακλείου» και «Άμεση Δημοκρατία»), Ευριπίδης Κουκιαδάκης («ΣυνΕργασία για το Ηράκλειο») και Γιώργος Σισαμάκης («Ηράκλειο για όλους»).

 

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
Τρεις υποψήφιοι κονταροχτυπιούνται στα Γιάννενα για τον β’ γύρο. Πρόκειται για τον νυν δήμαρχο Θωμά Μπέγκα που προέρχεται από το χώρο της Κεντροαριστεράς, την αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη, που στηρίζεται από την ΝΔ και τον γαλάζιο «αντάρτη», πρώην δήμαρχο, Νίκο Γκόντα. Στο «κάδρο» επιχειρούν να μπουν και ο Μωυσής Ελισάφ που επίσης προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Λάζαρος Νάτσης αλλά με μικρότερες πιθανότητες. Πρόβλεψη για τον τελικό νικητή, είναι αντιληπτό, ότι δεν μπορεί να γίνει. Υποψήφιοι επίσης για το δήμο Ιωαννιτών είναι οι: Όλυ Τσουμάνη («Λαϊκή Συσπείρωση»), Χρήστος Πατσούρας («Αριστερή Παρέμβαση»), Βασίλης Καφαράκης και Άρης Μπαρτζώκας.

 

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
Ο σημερινός δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος εμφανίζεται ως το μεγάλο φαβορί για να κερδίσει και μία δεύτερη θητεία. Για να ανατραπεί αυτό θα πρέπει ο ένας εκ των δύο που παλεύουν να μπουν στον β΄γύρο (Νάνσυ Κάπουλα από τη ΝΔ και Ιάσωνας Αποστολάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ) αφενός να συμφωνήσουν μεταξύ τους και αφετέρου να συσπειρώσουν μεγάλο μέρος από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Υποψήφιοι είναι επίσης οι: Απόστολος Ριζόπουλος («Λαϊκή Συσπείρωση») και Απόστολος Παπαδούλης (με στήριξη από το ΚΙΝΑΛ).

 

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ
Προβάδισμα για το β΄γύρο καταγράφει ο κεντροδεξιός (και με άτυπη στήριξη από τη ΝΔ) ξενοδόχος Αντώνης Καμπουράκης, καθώς ο νυν δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος που στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται αποδυναμωμένος.  Για την είσοδο στην δεύτερη Κυριακή παλεύει αλλά από χαμηλότερη αφετηρία ο, προερχόμενος από την κεντροδεξιά, σημερινός επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στρατής Καρίκης, ο οποίος, ωστόσο, στηρίζεται άτυπα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υποψήφιοι για το δήμο Ρόδου είναι επίσης οι: Καλέτος (Τάκης) Πότσος («Λαϊκή Συσπείρωση») και Δημήτρης Κρητικός.

 

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Τον υποψήφιο της ΝΔ Άρη Παπαδογιάννη και τον εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο στον τομέα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Χανίων, Αναπληρωματικό Μέλος Επιτροπής Προγραμματισμού & Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης Παναγιώτη Σημανδηράκη, καταγράφουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα ως πιθανότερους αντιπάλους στο β΄γύρο για τη θέση του δημάρχου Χανίων.
«Σφήνα» σε αυτό το δίδυμο αλλά από αρκετά χαμηλότερη αφετηρία επιχειρούν να μπουν ο προερχόμενος από την κεντροαριστερά νυν δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος δείχνει ιδιαίτερα αποδυναμωμένος και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης. Υποψήφιοι είναι επίσης οι: Γιάννης Σαρρής (ΣΥΡΙΖΑ),  Νίκος Βουρλάκης («Λαική Συσπείρωση»), Σεραφείμ Ρίζος («Ανταρσία στα Χανιά») και Γρηγόρης Αρχονταράκης.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019, ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ, Β΄ΓΥΡΟΣ, ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ, ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΗΜΟΙ, ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ, ΤΕΛΙΚΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!