Με κοινό ψήφισμα Νδ-ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε το συνέδριο της ΚΕδΚΕ

Mε την υπερψήφιση κοινού ψηφίσματος των παρατάξεων της Νδ και του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε την Παρασκευή το συνέδριο της ΚΕδΚΕ. Προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις που οδήγησαν τον πρόεδρο της Ένωσης Νικήτα Κακλαμάνη να δηλώσει μεν τη διαφωνία του με τη φράση «άδοξο τέλος της διοικητικής μεταρρύθμισης» που πρότεινε η παράταξη «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» (ΠΑΣΟΚ) αλλά να προσθέσει ότι την αποδέχεται χάρη της ενότητας του Σώματος.

Στο τελικό ψήφισμα η ΚΕδΚΕ :
-εμμένει στην ανάγκη υλοποίησης της διοικητικής μεταρρύθμισης παρόλο που διατυπώνει επιφυλάξεις για το γεγονός ότι το όλο εγχείρημα δεν αναβάλλεται απλώς, αλλά ματαιώνεται,
-επιμένει στην ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων,
– διαφωνεί με την παρακράτηση πόρων της αυτοδιοίκησης για το πρόγραμμα «Θησέας»,
– ζητά τα 180 εκατομμύρια ευρώ για τις μεταφερθείσες αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης που δεν προβλέπονται στο φετινό προϋπολογισμό και
– ζητά τη νομοθέτηση ρυθμίσεων για τον ακριβή τρόπο απόδοσης των παρακρατηθέντων πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Να σημειωθεί ότι η «Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» (ΣΥΝ) απείχε της ψηφοφορίας, ενώ ξεχωριστό ψήφισμα κατέθεσε η «δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΚΚΕ).

Παράλληλα η πλειοψηφούσα παράταξη της Νδ διαφώνησε με την πρόταση του επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» Πάρη Κουκουλόπουλου (είχε συμφωνήσει και ο ΣΥΝ) την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού οι δήμοι να παραμείνουν κλειστοί και να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση μπροστά στο Κοινοβούλιο. 

                    Νηνεμία χθες μετά την προχθεσινή καταιγίδα

Η χθεσινή δεύτερη ημέρα του συνεδρίου της ΚΕδΚΕ, μετά την επεισοδιακή έναρξη της Τετάρτης με την είσοδο εργαζομένων στους δήμους (και όχι μόνο), στο Βελλίδειο. Μάλιστα, χθες ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και τα «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» για τα οποία διαμαρτύρονταν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι, συνεχίζονται κανονικά και η πληρωμή θα γίνει αποκλειστικά με εθνικούς πόρους. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη να τεθούν οι βάσεις για τη συνέχιση των κοινωνικών δομών μετά τη λήξη των προγραμμάτων. Παράλληλα ο κ. Νάκος διαβεβαίωσε ότι παρά την οικονομική κρίση έχουν ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2009 και θα αποδοθούν στους δήμους δύο δόσεις συνολικού ύψους 337 εκατομμυρίων ευρώ, από τα 1.711 εκατομμύρια των παρακρατηθέντων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Ήδη, ως σήμερα, αποδόθηκαν 62,5 εκατομμύρια ευρώ και άλλα τόσα θα αποδοθούν ως το τέλος του έτους. Για το υπόλοιπο ποσό απομένει η θεσμοθέτηση της απόδοσης των υπολοίπων δόσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νάκος. 

 Χ. Ζώης: Στηρίξτε την προσπάθεια για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών 

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Ζώης ζήτησε από τους δημάρχους τη στήριξη του μέτρου της αυτεπάγγελτης αναζήτησης βεβαιώσεων και πιστοποιητικών καθώς και την επισήμανση των όποιων δυσλειτουργιών παρουσιάζονται, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα, τονίζοντας ότι ήδη 211 πιστοποιητικά από αυτά που συνήθως αναζητούν οι πολίτες διακινούνται μεταξύ των υπηρεσιών, χωρίς ο πολίτης να μπει στη διαδικασία αναζήτησής τους. Παράλληλα είπε ότι ήδη έχουν δημιουργηθεί δημοτικές διαδικτυακές πύλες σε 470 δήμους κάτω των 20.000 κατοίκων, το Εθνικό δημοτολόγιο, το Ενιαίο διαδικτυακό περιβάλλον των ΟΤΑ και τα δημόσια Κέντρα Πληροφόρησης σε 29 δημοτικές βιβλιοθήκες.

                        Κριτική από Κουκουλόπουλο 

«Η κυβέρνηση τράπηκε σε φυγή», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος», Πάρις Κουκουλόπουλος, αναφερόμενος στη διοικητική Μεταρρύθμιση, για την οποία, όπως είπε, «δεν ήταν έτοιμη». Πρόσθεσε δε ότι «το σενάριο των 400 δήμων δεν μπορεί να είναι βιώσιμο με το σημερινό Κώδικα δήμων και Κοινοτήτων». 

δήμοι: δημιουργού πέντε χιλιάδες τοπικές θέσεις εργασίας…

Πρόγραμμα τόνωσης της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης, προκειμένου να υποστηριχθούν κοινωνικές ομάδες που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ύφεσης, παρουσίασε η ΚΕδΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εννέα υποπρογράμματα που θα χρηματοδοτηθούν είτε από θεσμοθετημένα έσοδα είτε από δανεισμό. ανάμεσα στα οποία
το υποπρόγραμμα «Τοπική απασχόληση και ανάπτυξη» σε συνεργασία με τον ΟΑΕδ θα έχει πενταετή διάρκεια, δημιουργώντας 25.000 θέσεις εργασίας. Προτεραιότητα θα έχουν οι φθίνουσες περιοχές, οι περιοχές με έντονα προβλήματα εποχικότητας της τοπικής απασχόλησης, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι άνεργοι άνω των 45 ετών.
 
               ….και ζητούν περισσότερες αρμοδιότητες

Παράλληλα μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που παρουσιάστηκε στο συνέδριο προτείνει τη μεταφορά από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στους δήμους της αρμοδιότητας χορήγησης και ανάκλησης αδειών λειτουργίας λαϊκών αγορών, καθώς και αδειών για λειτουργία και επέκταση χώρων αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων. Επίσης, προτείνεται η μεταφορά της αρμοδιότητας αδειοδότησης για δίκτυα φυσικού αερίου από τους ΟΤΑ β’ βαθμού στη νέα αιρετή περιφερειακή διοίκηση. Επιπλέον η ΚΕδΚΕ διεκδικεί μόνιμες κοινωνικές δομές με θεσμικά κατοχυρωμένη λειτουργία και διασφαλισμένους πόρους στους τομείς της φροντίδας των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, της πρόληψης της χρήσης ναρκωτικών, της ενίσχυσης της εργασίας, της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού, της υποστήριξης της ένταξης των μεταναστών και της ψυχοκοινωνικής στήριξης της οικογένειας.

δήμαρχος Τήλου: Εξομοίωση του κόστους των ακτοπλοϊκών και των εισιτηρίων τρένων

Κατά την ομιλία του το πρωί στη θεματική ενότητα του συνεδρίου για τη «Νησιωτική Πολιτική» ο δήμαρχος Τήλου Αναστάσιος Αλιφέρης χαρακτήρισε παράνομο και αντισυνταγματικό το γεγονός ότι η τιμή των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ξεπερνά κατά πολύ την αντίστοιχη των τρένων. Ο κ. Αλιφέρης τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν η απόσταση Αθήνα – Θεσσαλονίκη με τρένο να κοστίζει 14 ευρώ και από την Αθήνα έως τη Ρόδο που είναι μικρότερη απόσταση να απαιτούνται περισσότερα από 80 ευρώ με πλοίο». Ζήτησε δε να εξομοιωθούν οι τιμές, ώστε να σπάσει η απομόνωση των νησιών και να είναι προσιτή η μετακίνηση σε κάθε πολίτη.
 
Παράλληλα σημείωσε πως για να αναπτυχθούν τα νησιά θα πρέπει να ναυπηγηθούν καινούρια, σύγχρονης τεχνολογίας, πλοία μεγάλης ταχύτητας, ενώ οι πολίτες δεν θα πρέπει να πληρώνουν παραπάνω από 15 ευρώ για τη μεγαλύτερη διά θαλάσσης απόσταση, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο της Γαλλίας. Πρόσθεσε δε πως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) μπορεί να συμβάλει στη χρηματοδότηση επενδύσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση της δυνατότητας πρόσβασης. 

                              Επεισοδιακή η έναρξη

Την Τετάρτη το απόγευμα η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου έγινε με επεισοδιακό τρόπο καθώς στο Βελλίδειο εισήλθαν εκπρόσωποι Σωματείων Εργαζομένων σε προγράμματα Προνοιακών δομών, δημοτικών Υπαλλήλων καθώς και Εστιατόρων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το δημοτικό φόρο και τα τέλη, αλλά και την παράδοση ψηφίσματος προς το προεδρείο αντιπροσωπείας της ΠΟΕΣΥ σχετικά με τη μετατροπή των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών σε Ανώνυμες Εταιρίες, ξεκίνησε χθες το απόγευμα το Ετήσιο Τακτικό Συνέδρίο της ΚΕδΚΕ στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

               Γ. Παπανδρέου: Άλλοθι η οικονομική κρίση

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για το «πάγωμα» της διοικητικής Μεταρρύθμισης: «Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως άλλοθι την οικονομική κρίση για την παραπομπή της διοικητικής Μεταρρύθμισης στις ελληνικές καλένδες», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο διάλογος που προηγήθηκε «και στον οποίο συμμετείχαν όλοι οι άλλοι εκτός από την κυβέρνηση, ήταν παρωδία».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε επίσης ότι η Νδ ποτέ δεν πίστεψε σε μια ουσιαστική και ριζική αλλαγή του διοικητικού χάρτη της χώρας, ενώ επανέλαβε τους δύο άξονες της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη διοικητική μεταρρύθμιση:

– Ριζικός μετασχηματισμός του κράτους και μετατροπή του σε επιτελικό κράτος – στρατηγείο, που διαχειρίζεται μόνο τις αναγκαίες εθνικές πολιτικές.

– δημιουργία νέου αυτοδιοικητικού συστήματος που απαρτίζεται από δύο ισχυρούς και ανεξάρτητους βαθμούς αυτοδιοίκησης δηλαδή τους δήμους και τις περιφέρειες.

Επιπλέον, σχολιάζοντας τα συνθήματα των εργαζομένων στους ΟΤΑ, που διαμαρτύρονταν με πανό μέσα στην αίθουσα του συνεδρίου και σημείωσε ότι η αγανάκτησή τους δείχνει τα αδιέξοδα από την έλλειψη της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Οι εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το κτήριο «Ιωάννης Βελλίδης», ζητώντας μεταξύ άλλων την κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, την αύξηση του μισθολογίου αλλά και τη μεταφορά των εργαζομένων των δημοτικών επιχειρήσεων στους δήμους.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι σε βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, δημοτικές επιχειρήσεις, προγράμματα απεξάρτησης από ναρκωτικά και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, σχολικοί τροχονόμοι, με διαφορετικά αιτήματα, καθώς και εργαζόμενοι από το Κιλκίς, που διεκδικούν το χαρακτηρισμό του νομού ως παραμεθόρια περιοχή. 

          Παυλόπουλος: Κάναμε ότι δεν είχατε κάνει στο παρελθόν

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος υποστήριξε πως η σημερινή κυβέρνηση έπραξε πράγματα που δεν είχαν πραγματοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν. «Παρότι η Τ.Α. έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα, συγκριτικά με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και δεδομένης της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας , έχουν γίνει πολλά. Συγκεκριμένα δίδονται στην Αυτοδιοίκηση , με τον προϋπολογισμό του 2009 , 62 εκατομμύρια , καθώς και το 90% από τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ οι πόροι από τους ΚΑΠ αυξήθηκαν κατά 22% τη διετία 2008-2009″, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφορικά με τη διοικητική Μεταρρύθμιση επανέλαβε πως ο αριθμός των ΟΤΑ πρώτου βαθμού θα είναι 350 με 400 δήμοι , καθώς και λίγες Κοινότητες που θα διατηρηθούν για ιστορικούς λόγους, ενώ για τον 2ο βαθμό, ο υπουργός υποστήριξε παλαιότερες θέσεις της κυβέρνησης για αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση , ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και διατήρησης του Νομού ως αποκεντρωμένης μονάδας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Τόνισε επίσης πως , όσον αφορά το εκλογικό σύστημα, δεν πρόκειται να καταργηθεί το 42% , ποσοστό που προσφέρει σταθερότητα στην Αυτοδιοίκηση.

Τέλος όσον αφορά τις προνοιακές δομές , εκπρόσωποι των οποίων έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην αίθουσα του Συνεδρίου, ο υπουργός τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους και δεσμεύτηκε πως θα κάνει τα πάντα έως το τέλος του χρόνου να εγγυηθεί τη διατήρησή τους.

              ΚΕδΚΕ: Ναι στη Μεταρρύθμιση αλλά με πόρους

«H ΚΕδΚΕ επιμένει στη διοικητική Μεταρρύθμιση, αλλά με αρμοδιότητες και πόρους», ανέφερε κατά την εκφώνηση της εισήγησης της ΚΕδΚΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Νικήτας Κακλαμάνης.

Τόνισε δε πως η ΚΕδΚΕ διεκδικεί την απόδοση στην ΤΑ των 180 εκ. ευρώ που τα τελευταία χρόνια μεταφέρονταν από τους προϋπολογισμούς υπουργείων στους ΚΑΠ και τα οποία δεν ενεγράφησαν στον φετινό προϋπολογισμό, τη διόρθωση της ΣΑΤΑ του 2009, από 920 εκ. Ευρώ σε 992 εκ. ευρώ, ενώ ζητά να αντιμετωπιστεί άμεσα με νομοθετική ρύθμιση ο ακριβής τρόπος απόδοσης των παρακρατηθέντων. Τέλος ζητά μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα αποσκοπεί στον εκδημοκρατισμό του φορολογικου συστήματος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ δημήτρης δράκος, χαιρέτισε τις δεσμεύσεις , όπως είπε, τόσο του υπουργού Εσωτερικών , όσο και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης , για την υλοποίηση της διοικητικής Μεταρρύθμισης , η οποία δεν ματαιώνεται, αλλά ενισχύεται με τη συνέχιση των διαβουλεύσεων, ενώ ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ζήτησε μείωση των αυτοδιοικητικών μονάδων 2ου και 1ου βαθμού και τον εξοπλισμό τους με αρμοδιότητες και εφόδια ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες του λαού και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΠΤΑ τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος υποστήριξε πως το «πάγωμα» της διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν οφείλεται στη μη εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων, αλλά στο ότι δεν αντιμετωπίζονται τα πραγματικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΕΔΕ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!