μαζική-δίωξη-εναντίον-του-δημοτικού-σ-32070
ΔΗΜΟΙ | 06.12.2019 | 14:15

Μαζική δίωξη εναντίον του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου

Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της προηγούμενης θητείας άρχισαν να λαμβάνουν ο ένας μετά τον άλλο από την 5η Πταισματοδίκη Αθηνών κλήσεις για να λάβουν γνώση μήνυσης / έγκλησης σε βάρος τους για ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος σχετικά με την υπογραφή διαδοχικών συμβάσεων τριών υπαλλήλων των παιδικών σταθμών, καθώς και την ψήφιση του Πρακτικού της συνεδρίασης 1η/2019 (Ιανουάριος 2019) του Δ.Σ. Θα εξεταστούν ανωμοτί.

Ανάμεσά τους ο πρώην δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος, ο νυν δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός, οι ο τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέας Μποζίκας, οι επικεφαλής των παρατάξεων Θοδωρής Σπηλιόπουλος, Ηρακλής Δρούλιας, Κώστας Ασπρογέρακας, Κώστας Φουρλής και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, σύνολο 33.

Η επίμαχη απόφαση, σύμφωνα με το xaidarisimera.gr, ήταν ομόφωνη και αφορούσε την από κοινού στήριξη αγωγών δύο ομάδων εργαζομένων (51+3) για τη μονιμοποίησή τους, με το αιτιολογικό της κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών. Σημειώνουμε ότι τέτοιου είδους αποφάσεις έχουν μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα, ενόψει της εκδίκασης των αγωγών.

Οι δύο υποθέσεις εκδικάστηκαν από δύο διαφορετικούς δικαστές του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Ο πρώτος δικαίωσε τους 51 (απόφαση 999/2019) και διέταξε την πρόσληψή τους στον Δήμο με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ο δεύτερος όχι μόνο απέρριψε την πρόταση των τριών (απόφαση 1754/2019), αλλά υπέβαλε μήνυση κατά του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου, εγκαλώντας τα μέλη του για τα αδικήματα που προαναφέρθηκαν!

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου 1/2019  είχε σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία δεν απάντησε, άρα την αποδέχτηκε στο σύνολό της.

Ήδη η Νομική Υπηρεσία του Δήμου Χαϊδαρίου ετοιμάζει υπόμνημα για την υπόθεση, ενώ ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι ετοιμάζουν χωριστά υπομνήματα. Ο επικεφαλής των Πολιτών σε Δράση, Θοδωρής Σπηλιόπουλος, ζήτησε έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου, δίνοντας πρωταρχικά πολιτική χροιά στην εν λόγω δίωξη: “Κε πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά την κλήση σε απολογία του  Δημοτικού Συμβουλίου και εμένα προσωπικά για θέματα που αφορούν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για εργαζόμενους του Δήμου μας και τη θέση μας επί πραγματικού, δηλαδή ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, προκύπτει σοβαρό πολιτικό θέμα τόσο για τα θεσμικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ικανότητα τους να αποφασίζουν και να γνωμοδοτούν, όσο και για το δικαίωμα υποστήριξης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Για αυτό κ. Πρόεδρε ζητώ τη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να συζητηθεί άμεσα το παραπάνω θέμα μείζονος πολιτικής σημασίας στο βαθμό που θα καταστεί ανίσχυρη η τοπική αυτοδιοίκηση να αποφασίζει και να γνωμοδοτεί. Σας επισυνάπτω προσωπική δημόσια επιστολή.”

Ακολουθεί η ανακοίνωσή του Θ. Σπηλιόπουλου. Μιλάει για “αναστολής της δημοκρατικής έκφρασης της τοπικής αυτοδιοίκησης”, αλλά και για “μια εποχή που με “σοκ και δέος” επιχειρείται η αυταρχική συντηρικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και ο περιορισμός των εργασιακών δικαιωμάτων”.

Αναλυτικά: 

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του δημοκρατικού θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης να αποφασίζει και να γνωμοδοτεί. Έκπληξη και ανησυχία προκάλεσε η κλήση από πταισματοδίκη Αθηνών για κατάθεση του συνόλου του δημοτικού συμβουλίου και εμένα προσωπικά για ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος, που αφορά ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου για στήριξη εργαζομένων στο Δικαστήριο, με το αιτιολογικό ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο Δήμο Χαϊδαρίου.

Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο. Και δεν αναφερόμαστε στο αυτονόητο δικαίωμα της δικαιοσύνης και των δικαστών και την ανεξαρτησία της κρίσης και των ενεργειών της, αλλά στο γεγονός ότι τίθεται υπό αίρεση η δυνατότητα του δημοτικού συμβουλίου, ως συλλογικού οργάνου, να υποστηρίζει και να στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, όπου αυτό κρίνεται ορθό.

Άλλωστε η συγκεκριμένη απόφαση για την οποία εγκαλείται το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαϊδαρίου δεν ήταν δεσμευτική για το Δικαστήριο που εξέδωσε την

απόφαση, με την οποία συμμορφώθηκε ο Δήμος.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα προς τι η δίωξη για μια απόφαση που δεν είναι δεσμευτική για κανένα Δικαστήριο;

Πόσο περιοριστικό μπορεί να γίνει στην δημοκρατική έκφραση της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου το δημοτικό συμβούλιο αντανακλά την συνειδητή έκφραση των πολιτών κάθε τοπικής κοινωνίας ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης και ταξικής θέσης για τη διοίκηση κάθε Δήμου; Αυτό αν δεν είναι προσπάθεια αναστολής της δημοκρατικής έκφρασης τι είναι;

Πώς θα λειτουργεί ο Δήμος μας υπό το κράτος της απειλής ποινικής δίωξης των

θεσμικών οργάνων του;

Ή είμαστε πλέον στην εποχή του ακραίου νεοσυντηρητισμού, όπου τα εκλεγμένα από το λαό όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν θα μπορούν να ασκήσουν τις

αρμοδιότητές τους;

Και οι εργαζόμενοι δεν θα απολέσουν το δικαίωμα της υποστήριξης των εργασιακών τους δικαιωμάτων, όταν επικρέμεται “η δαμόκλειος σπάθη” της ποινικής δίωξης στα θεσμικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Είναι φανερό ότι η ίδια η αστική δημοκρατία με τη διάκριση των εξουσιών από τα χρόνια της επιτροπείας τείνει να αυτοαναιρείται. Ο ίδιος ο εαυτός της είναι εμπόδιο

μπροστά στις ανάγκες ενός νεοφιλελεύθερου ολοκληρωτισμού, που λαμβάνει τις εργασιακές σχέσεις, τις κοινωνικές ανάγκες σε πολλές περιπτώσεις ως ποινικά

αδικήματα.

Σ’ αυτές τις συνθήκες η αξία της απλής αναλογικής είναι ακόμη πιο ισχυρή και η συζήτηση μιας δημοκρατικής μεταρρύθμισης στο Σύνταγμα, που να περιφρουρεί και τις αξίες της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν άνοιξε καν, στην πρόσφατη αναθεώρηση.

Ζούμε σε μια εποχή που με ΣΟΚ και ΔΕΟΣ επιχειρείται η αυταρχική συντηρικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και ο περιορισμός των εργασιακών δικαιωμάτων.

Με τις παρούσες κλήσεις των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ως υπόπτων, εγκαλείται ουσιαστικά ολόκληρη η τοπική κοινωνία, που δια των αιρετών

αντιπροσώπων και των θεσμικών οργάνων δεν υποτάσσεται σε μια τάση ισοπέδωσης της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.”