Μάτης: «Special εδέσματα» από κεφτεδάκια αλόγου στους άπορους Θεσ/νίκης

Ερώτηση προς τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης απηύθυνε ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη» Χρήστος Μάτης, ζητώντας να μάθει εάν έχουν φάει οι άποροι… κεφτεδάκια από κρέας αλόγου.

Αναλυτικότερα, ο Χρ. Μάτης, στηριζόμενος σε απόφαση του ΕΦΕΤ της 14ης Μαρτίου 2013, σύμφωνα με την οποία εντοπίστηκε κρέας αλόγου στα «Κεφτεδάκια ΝΑΠΟΛΙΤΕΝ κατεψυγμένα σε συσκευασία βάρους 2kg», που παράγονται από την εταιρεία «SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ Α.Ε.», ζητεί να ενημερωθεί τόσο ο ίδιος όσο και η κοινή γνώμη εάν η συγκεκριμένη εταιρεία έχει προμηθεύσει τα σισίτια του δήμου με τα «απαγορευμένα» κεφτεδάκια.

Η «SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ Α.Ε.» έχει κερδίσει μειοδοτικό διαγωνισμό για την προμήθεια των σισιτίων απόρων του Δήμου Θεσσαλονίκης και το επόμενο διάστημα είναι προγραμματισμένο να προμηθεύσει το δήμο με 87.850 γεύματα (350 άτομα Χ 251 ημέρες Χ 2,19€ ανά γεύμα), όπως ισχυρίζεται ο Χρ. Μάτης στην ανακοίνωσή του.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΑΤΗ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ της 14ης Μαρτίου 2013, θετικά δείγματα, ως προς την παρουσία DNA αλόγου, εντοπίστηκαν, ανάμεσα σε άλλα και στα «Κεφτεδάκια ΝΑΠΟΛΙΤΕΝ κατεψυγμένα σε συσκευασία βάρους 2kg» με αριθμό παρτίδας 06021339, ημερομηνία παραγωγής 06/02/2013 και ημερομηνία λήξης 06/02/2014, που παράγονται από την εταιρεία «SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ Α.Ε.» (14ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας, Περιφερειακός Αεροδρομίου, Θέρμη)”.

Στα συγκεκριμένα δείγματα ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50% (> 50%) και όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση του ΕΦΕΤ «έχει ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Κράτη Μέλη να ενημερώνουν το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) όταν εντοπίζεται παρουσία DNA αλόγου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1%».

Η εταιρεία SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ είναι εκείνη που μετά από διαγωνισμό που κατακυρώθηκε με την απόφαση 1293/12-7-2012 της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης, ανέλαβε “την προμήθεια παροχής συσσιτίου σε άπορους, άστεγους, πρόσφυγες και άλλες ευπαθείς ομάδες προϋπολογισμού δαπάνης 238.802,65 € με Φ.Π.Α.»

Συνολικά σύμφωνα με την απόφαση η εταιρεία οφείλει να προμηθεύσει το δήμο με 87.850 γεύματα (350 άτομα Χ 251 ημέρες Χ 2,19€ ανά γεύμα).

Ο ΕΦΕΤ στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι σε σε όλα τα θετικά δείγματα πραγματοποιείται εργαστηριακή ανάλυση από το Γενικό Χημείο του Κράτους για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνη (phenylbutazone) η οποία «δεν επιτρέπεται στην διατροφική αλυσίδα και δεν πρέπει να βρίσκεται στα τρόφιμα καθώς η παρουσία της οφείλεται σε κατάλοιπα κτηνιατρικών φαρμάκων».

Η εταιρεία SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ, το καλοκαίρι του 2012, είχε διαθέσει ένα μέρος της αμοιβής της από τη συγκεκριμένη ανάθεση, για την κάλυψη υποχρεώσεων που είχε έναντι του Δήμου, το MAISON CRYSTAL.

Έκτοτε και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν πληρωνόταν τακτικά για τις υπηρεσίες που προσέφερε.

Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης πρέπει να απαντήσει αμέσως:

  • Πόσες μερίδες “κεφτεδάκια ΝΑΠΟΛΙΤΕΝ” από την παρτίδα 06021339, διατέθηκαν στα συσσίτια απόρων;
  • έχει ζητήσει να ενημερωθεί από το Γενικό Χημείο για το ενδεχόμενο να έχει εντοπιστεί φαινυλοβουταζόνη στα συγκεκριμένα δείγματα;
  • Πόσες οφειλές έχει μέχρι στιγμής στην εταιρεία για υπηρεσίες που ήδη προσέφερε;
ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΣΙΣΙΤΙΑ, ΚΡΕΑΣ ΑΛΟΓΟΥ, ΜΑΤΗΣ, SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!