μαστιχοπαραγωγοί-χίου-πλώρη-για-νέα-π-144672
ΔΗΜΟΙ | 07.10.2015 | 13:46

Μαστιχοπαραγωγοί Χίου: Πλώρη για νέα προϊόντα υψηλής υπεραξίας

Τη δημιουργία προϊόντων υψηλής υπεραξίας έχουν ως πρώτο στόχο οι Μαστιχοπαραγωγοί της Χίου, που επιδιώκουν με αυτόν τον τρόπο να κερδίσουν περισσότερα από τη διάθεση πιο εξελιγμένων προϊόντων. Σημειώνεται ότι σήμερα περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ διανέμονται από την πώληση της πρώτης ύλης (κύρια στο εξωτερικό – κατά 75%) στους 2.000 περίπου Μαστιχοπαραγωγούς του νησιού. Με αυτό ως αφετηρία όπως ανέφερε στο Reporter ο Γιάννης Μανδάλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Mediterra, θυγατρικής της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου επιδιώκεται η ανάπτυξη σειράς προϊόντων που θα αξιοποιούν την διεθνή τάση για υγιεινή διατροφή, την ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και τη μοναδικότητα του προϊόντος.

Αθροιστικά, ο τζίρος πέρυσι, τόσος της Ένωσης όσο και της Mediterra, που έχει την ευθύνη παραγωγής και διάθεσης προϊόντων με βάση τη Μαστίχα φτάνει τα 22 εκατομμύρια ευρώ κι όπως είναι αντιληπτό η εισαγωγή στην εφοδιαστική αλυσίδα νέων προϊόντων θα δώσει κι άλλες υπεραξίες. Με αυτό οδηγό και με στόχο να αυξηθεί το μέρισμα ανάπτυξης για τον παραγωγό, που σήμερα απολαμβάνει τιμές 80 ευρώ το κιλό περίπου (συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης της ΕΕ και της επιστροφής ΦΠΑ) η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου στοχεύει στην αξιοποίηση της Μαστίχας ως φυσικού φαρμακευτικού προϊόντος με ανάπτυξη σκευασμάτων τροφίμων αλλά και φαρμακευτικών ειδών.

«Το μέλλον της μαστίχας είναι στην φαρμακευτική αξιοποίησή της», σημείωσε ο πρόεδρος των μαστιχοπαραγωγών, Ευθ. Μονίαρος σε εκδήλωση, παρουσία του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, ο οποίος επαίνεσε την προσπάθεια και υπογράμμισε ότι το νέο αναπτυκιαξό μοντέλο θα πρέπει να βασίζεται στην δημιουργία προϊόντων και υπεραξιών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Από την πλευρά του ο Ευθ. Μονίαρος πρόσθεσε πως «υπάρχουν πλούσιες επιστημονικές μελέτες που αναδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας σε σειρά παθήσεων. Οι προοπτικές που ανοίγονται για την εταιρεία, με την επικείμενη αναγνώριση της μαστίχας από την ΕΕ μέσα από την πιστοποίηση της “μονογραφίας” της,- όπως λέγεται είναι τεράστιες καθώς ο κλάδος των φυτικών φαρμακευτικών προϊόντων είναι ισχυρός στις αγορές της Ευρώπης».

Ήδη βρίσκεται η διαδικασία ένα βήμα πριν την επίσημη αναγνώριση της μαστίχας ως φυτικού φαρμάκου από την Ευρωπαϊκή Ένωση π.χ. για παθήσεις δέρματος ή του παχέος εντέρου. Με αυτά τα δεδομένα δημιουργείται από την αρχή του θέρους ένα ερευνητικό κέντρο για τη Μαστίχα στη Χίο με στόχο την εκεί ανάπτυξη προϊόντων, με συνέργιες με εταιρίες και Πανεπσιτήμια. Επενδύονται, μάλιστα, περίπου 150 χιλιάδες ευρώ σε μελέτες, τόσο με συνέργιες με εταιρίες εκτός, όσο και με έρευνα στη Χίο.

Επίσης οι μαστιχοπαραγωγοί Χίου ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρεία IASIS Pharma ώστε να επενδύσουν συστηματικά τα επόμενα χρόνια στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων με βάση τη μαστίχα. Τα πρώτα σκευάσματα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά μέσα στο 2016. Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ένωση είναι σε συνεννόηση και με άλλες εταιρίες για την ανάπτυξη προϊόντων σε σειρά κλάδων όπως τα ενεργειακά ποτά ή φαρμακευτικά είδη (πιθανή η συνεργασία με την πολυεθνική των συμπληρωμάτων GNC Holdings και την φαρμακευτική Solga).

Για φέτος, πάντως, οι εκτιμήσεις για την παραγωγή είναι ευοίωνες καθώς να δέντρα μπαίνουν στη διαδικασία συλλογής καλύπτοντας εν μέρει τη φυσική καταστροφή με τη πυρκαγιά το 2012 και τις περυσινές νεροποντές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2004 ξεκίνησαν οι πρώτες έρευνες για τις ευεργετικές ιδιότητες του μοναδικού είδους που επί των χρόνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας τελούσε υπό την απόλυτη προστασία της Πύλης κι εξασφάλιζε ευημερία στο νησί. Αυτή ίσως ήταν και η αφορμή το 1922 για την ακραία καταστροφή των Οθωμανών που ποτέ δεν κατάλαβαν πώς οι ευεργετημένοι ενίοτε επαναστατούν.

Γιώργος Αλεξάκης