Μανωλάδα: Στον «αέρα» η συγκομιδή φράουλας

Δύσκολες μέρες περνούν οι παραγωγοί φράουλας στην Ηλεία καθώς μετά τα όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα το προϊόν κινδυνεύει να μείνει στα χωράφια.

Οι παράνομοι εργάτες της περιοχής δεν «πλησιάζουν» σε θερμοκήπιο φοβούμενοι τη σύλληψη και την απέλαση, ενώ συγκομιδή γίνεται μόνο σε καλλιέργειες που απασχολούνται νόμιμοι εργάτες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο θέμα έχει ήδη αναφερθεί με ανακοίνωσή του το παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) υπογραμμίζοντας ότι «τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη Μανωλάδα έχουν τινάξει στον αέρα την κλιμακούμενη συγκομιδή φράουλας στην περιοχή».

Επίσης τονίζεται ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό στον καθένα ότι η φράουλα είναι ένα ευπαθές προϊόν, το οποίο αν δεν συγκομιστεί έγκαιρα καταστρέφεται οριστικά». Μάλιστα, όπως προστίθεται, «τα τελευταία χρόνια, τόσο στη Βόρεια Ηλεία όσο και στη Δυτική Αχαΐα, έχουν επενδυθεί από νέους ανθρώπους τεράστια κεφάλαια για να στηθούν δυναμικές καλλιέργειες φράουλας, που αποφέρουν εκατομμύρια ευρώ σε συνάλλαγμα, σε μια χώρα η οποία υποφέρει δημοσιονομικά».

Για να λυθεί άμεσα το θέμα θα πρέπει οι αρμόδιες κρατικές αρχές, σύμφωνα με το ΓΕΩΤΕΕ, να προχωρήσουν σε προσωρινή τακτοποίηση παραμονής των αλλοδαπών εργατών που εργάζονται στη συγκομιδή της φράουλας, ενώ ταυτόχρονα καταδικάζει τα φαινόμενα εκμετάλλευσης.

Μετά τη λήξη της φετινής συγκομιδής, η πολιτεία, προτείνει, θα πρέπει να συνεργαστεί με τους τοπικούς φορείς και τις ομάδες παραγωγών φράουλας προκειμένου να διασφαλιστεί «ότι δεν θα επαναληφθούν τα επόμενα χρόνια φαινόμενα δυσφήμησης της περιοχής και ότι θα απομονωθούν αυτοί οι ελάχιστοι που αγνοούν τον σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη».

Προφυλακιστέοι οι κατηγορούμενοι της Μανωλάδας

Καμίνης: Είχα ενημερώσει από το 2008 για τη Μανωλάδα

Π.Σ. Αττικής: Καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση στη Μανωλάδα

«Εξετάζεται ήδη η χορήγηση άδειας διαμονής στα θύματα της Μανωλάδας»

ΥΠΕΣ: Δίνει άδεια παραμονής στα θύματα της Μανωλάδας

Ν. Δένδιας: Δεν θα απελαθούν τα θύματα της επίθεσης

ΚΕΔΕ: Προστατέψτε ακόμη και τους παράνομους μετανάστες…

Kατεπείγουσα εντολή σε ΣΕΠΕ για την Μανωλάδα

Δεν ειναι γενικευμένο το πρόβλημα, λέει ο δημαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ, ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ, ΜΑΝΩΛΑΔΑ, ΦΡΑΟΥΛΕΣ, ΕΠΙΣΤΑΤΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!