λουτρά-λαγκαδά-στην-ανακρίτρια-νυν-κα-61972
ΔΗΜΟΙ | 07.02.2017 | 23:06

Λουτρά Λαγκαδά: Στην ανακρίτρια νυν και πρώην δήμαρχος για απιστία

Στην ειδική ανακρίτρια διαφθοράς Θεσσαλονίκης θα κληθούν να λογοδοτήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα οι υπεύθυνοι των Λουτρών Λαγκαδά, κατά την περίοδο 2009-12, αναφορικά με τη διαχείριση χρημάτων προερχόμενων από τραπεζικό δάνειο -ύψους 1,5 εκατ. ευρώ- που χορηγήθηκε με σκοπό την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Δημοτικής Επιχείρησης Εκμετάλλευσης Ιαματικών Πηγών Λαγκαδά ΑΕ (ΔΕΕΙΠΛ). Ήδη από το τέλος του προηγούμενου έτους ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης παρήγγειλε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για απιστία σε βάρος ΟΤΑ και άμεση συνέργεια στην πράξη αυτή.

Πιο συγκεκριμένα στο «κάδρο» του αντεισαγγελέα εφετών, Αχιλλέα Ζήση, τοποθετούνται εννέα άτομα, ανάμεσα στα οποία είναι ο σημερινός δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, ο προκάτοχός του Γιάννης Αναστασιάδης, όπως επίσης ένας πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών της περιοχής, αλλά και πρόεδροι και αντιπρόεδροι προηγούμενων διοικήσεων της ΔΕΕΙΠΛ.

Η υπόθεση, την οποία ερεύνησαν ελεγκτές της Οικονομικής Επιθεώρησης, ξεκινάει το 2010, όταν η τότε διοίκηση του δήμου Λαγκαδά, υπό το δήμαρχο Γιάννη Καραγιάννη, συνήψε σύμβαση με ιδιωτική τράπεζα για δάνειο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, το οποίο προοριζόταν για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΕΙΠΛ. Τα χρήματα εκταμιεύτηκαν το φθινόπωρο του ίδιου έτους και δόθηκαν στη δημοτική επιχείρηση, η οποία διαχειρίζεται τα γνωστά Λουτρά Λαγκαδά.

Από το πόρισμα που συνέταξαν οι οικονομικές επιθεωρητές φαίνεται ότι δεν πραγματοποιήθηκε ουδεμία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με το ίδιο πόρισμα, μέρος των εκταμιευθέντων χρημάτων δαπανήθηκε για μελέτες, μισθοδοσίες, προμηθευτές κ.ά., ενώ οι ελεγκτές περιγράφουν ως άγνωστη την τύχη που είχε ποσό της τάξεως των 600-700.000 ευρώ -από το ίδιο δάνειο- το οποίο δεν βρέθηκε στα ταμεία όταν ανέλαβε η νέα δημοτική Αρχή.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ