Ληξιπρόθεσμα: Γρηγορότερα το 1 δισ. στους δήμους

Η διαδικασία χρηματοδότησης των δήμων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προχωρά με επιταχυνόμενους ρυθμούς με την πρόβλέψη του υπουργείου Οικονομικών να χρηματοδοτηθούν συνολικά φέτος οι δήμοι της χώρας με 997 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό ανακοινώθηκε μετα την συνάντηση που ειχαν σήμερα δήμαρχοι της Αττικής με τους υπουργούς κκ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και Χρήστο Σταϊκούρα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι, όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, έχουν ήδη φτάσει στα ταμεία των δήμων περίπου 70 εκατ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα και στόχος είναι έως τα τέλη Απριλίου να φτάσουν, συνολικά, 140 εκ.

Ήδη,  το υπουργείο έχει ολοκληρώσει τα αιτήματα χρηματοδότησης 167 δήμων προς το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία έχουν εγκριθεί και έχει αρχίσει να προχωρά η υλοποίησή τους. Παράλληλα, επεξεργάζεται τα στοιχεία άλλων 10 δήμων που έχουν αιτηθεί χρηματοδότησης.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών κατέγραψαν τα αιτήματα, τις δυσκολίες και τις προτάσεις των εκπροσώπων των 41 Δήμων ώστε να διευκολύνουν όπου μπορούν τις διαδικασίες για επίσπευση της απορροφητικότητας.

Να σημειωθεί ότι όσοι δήμοι μπαίνουν στη διαδικασία ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν εισπράττουν Παρακρατηθέντες Πόρους αλλά τα χρήματα αυτά θα εισρέουν στο ταμείο του προγράμματος ΑΚΣΙΑ (Αυτοδιοίκηση-Κοινωνική Συνοχή- Ισόρροπη Ανάπτυξη), του οποίου οι πόροι θα διανέμονται σε δήμους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και σε αυτούς που θα επιβραβεύονται για τη χρηστή οικονομική τους διαχείριση.

ΠΕΔΑ: Να εξοφληθούν και οι οφειλές των ΝΠΔΔ

Κατά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ Νίκος Σαράντης και ο γεν. γραμματέας Νίκος Χιωτάκης ζήτησαν από τα συναρμόδια υπουργεία να αντιμετωπιστούν προβλήματα που καθυστερούν τη διαδικασία και αφορούν τη χρονική σειρά πληρωμής των οφειλών και επίσης να εξοφληθούν και οι οφειλές των νομικών προσώπων των δήμων. Κι αυτό, γιατί, όπως είπαν, η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων θα τροφοδοτήσει με χρήμα την τοπική αγορά και την τοπική οικονομία κάθε δήμου και θα δώσει έτσι μεγάλη ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δοκιμάζονται στις συνθήκες της κρίσης.

Ωστόσο, οι δύο υπουργοί τόνισαν ότι θα πρέπει πρώτα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τους δήμους και μετά να επεκταθούν και στα νομικά πρόσωπα, καθώς τα χρήματα αυτά είναι πέραν των 997 εκατ. και,  ούτως ή άλλως, ακόμη δεν έχουν προβλεφθεί.

Στη συνάντηση εκτός από τους κυρίους Στυλιανίδη και Σταϊκούρα έδωσαν το παρών ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Γιάννης Ιωαννίδης, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών και οι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι οικονομικών και διευθυντές οικονομικών υπηρεσιών των 41 δήμων της Αττικής που είχαν αιτηθεί και λάβει χρηματοδότηση προκειμένου να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τρίτους

Διαβάστε επίσης

Ληξιπρόθεσμα: Στα ταμεία 30 δήμων 70 εκατ. ευρώ

ΥΠΕΣ: Η απόφαση για τα 362,7 εκατ. σε 99 δήμους για τα ληξιπρόθεσμα

Ληξιπρόθεσμα: Η λίστα με τους 99 δήμους της β΄ δόσης
Ληξιπρόθεσμα ΟΤΑ: Μόλις το 2,6% έχει φτάσει στην αγορά
Δημόσιο: €1,3 δισ. τα ληξιπρόθεσμα το πρώτο δίμηνο του 2013
ΥΠΕΣ σε περιφέρειες: Απολογισμός κάθε 15η του μήνα για ληξιπρόθεσμα
ΥΠΕΣ: 20,5 εκατ. ευρώ στις περιφέρειες για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους
Ληξιπρόθεσμα: Έρχονται 58,7 εκατ. για τις περιφέρειες

ΥΠΕΣ: Διεκδικεί 58,7 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές περιφερειών
Ληξιπρόθεσμα δήμων: Εντός Μαρτίου, οι πρώτες πληρωμές
Οι 42 δήμοι που θα… κάνουν Χριστούγεννα

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ, ΠΕΔΑ


Αφήστε μια απάντηση