Ληξιαρχείο Αθήνας: Εντείνονται οι υπόνοιες για ύπαρξη κυκλώματος στις πράξεις γεννήσεων

Εντείνονται οι υπόνοιες για την ύπαρξη κυκλώματος σε ό,τι αφορά τις ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεων σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από την προκαταρκτική έρευνα του δήμου Αθηναίων στο Ληξιαρχείο της πρωτεύουσας.

Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, διέταξε την έρευνα την περασμένη Δευτέρα, έπειτα από το περιστατικό με τη μικρή Μαρία, το κοριτσάκι που εντοπίστηκε σε καταυλισμό ρομά στα Φάρσαλα και τον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό ετεροχρονισμένων ληξιαρχικών πράξεων γεννήσεων κατά την περίοδο 2008 – 2013.

Όπως είπε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, η έρευνα θα ολοκληρωθεί σύντομα και είτε θα αποδοθούν ευθύνες εφόσον προκύψουν, είτε οι υπάλληλοι θα επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Ο κ. Καμίνης επανέλαβε τη σύστασή του να αλλάξει ο νόμος για τις ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεων, με επαναφορά της προϋπόθεσης για δικαστική απόφαση στις περιπτώσεις ετεροχρονισμένων γεννήσεων και τόνισε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω απραξίας των προηγούμενων κυβερνήσεων όσον αφορά στην οργάνωση και λειτουργία του Εθνικού Ληξιαρχείου.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νικήτας Κακλαμάνης σημείωσε ότι από έρευνα της παράταξης διαπιστώθηκε ότι τέτοιες εγγραφές δεν υπήρχαν καν πριν από το 2011. Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν εγγραφές παιδιών, με τόπο γέννησης σε δρόμους εκτός των ορίων του δήμου Αθηναίων, όπως και εγγραφές παιδιών από την ίδια μητέρα, με διαφορά στην ημερομηνία γέννησης του ενός παιδιού από το άλλο έξι μηνών.

Εκ μέρους των εργαζομένων, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του δήμου Αθηναίων Βασίλης Πολυμερόπουλος χαρακτήρισε λάθος την σπουδή του δημάρχου να απομακρύνει τους τέσσερις υπαλλήλους από τη θέση τους. Πρόσθεσε δε ότι πριν από 12 χρόνια, ομάδα υπαλλήλων είχε αναλάβει την πρωτοβουλία και πρότεινε στην τότε ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ν’ αλλάξει το νόμο, αλλά δεν εισακούσθηκε.

Για τη ραγδαία αύξηση των ετεροχρονισμένων δηλώσεων ληξιαρχικών πράξεων γεννήσεων
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα ο δήμαρχος Αθηναίων, από τις περίπου 50 δηλώσεις ετεροχρονισμένων γεννήσεων το έτος 2011, το 2012 αυξήθηκαν σε 200, ενώ το 2013 φτάνουν τις 400.
Επίσης η πλειονότητα των δηλώσεων, δεν αφορά μόνο ένα παιδί, αλλά περισσότερα. Περίπου οι μισές από τις γεννήσεις αυτές, δηλώθηκαν ως «αγνώστου πατρός», ενώ οι γεννήσεις φέρονται ότι πραγματοποιήθηκαν μέσα στα όρια του δήμου Αθηναίων. Ως δηλωθείς τόπος γεννήσεως εμφανίζονται οικίες κυρίως της 4ης Δημοτικής Κοινότητας του δήμου Αθηναίων.

Επίσης, πολλές από τις μητέρες εμφανίζονταν ως δημότες δήμων, οι οποίοι έχουν στα γεωγραφικά τους όρια, καταυλισμούς Ρομά σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα ο κ. Καμίνης απομάκρυνε τη διευθύντρια και την αρμόδια προϊσταμένη των υπηρεσιών του Ληξιαρχείου, καθώς επίσης και των υπαλλήλων, που χειρίστηκαν την πλειονότητα των υποθέσεων αυτών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΡΟΜΑ, ΠΟΛΥΜΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!