Δήμοι

Λιγότερο νερό κατά θα πάρουν από το φράγμα Αποσελέμη Ηράκλειο, Χερσόνησος και Άγιος Νικόλαος λόγω ανομβρίας

Σημαντικές περικοπές στη διάθεση νερού από το φράγμα Αποσελέμη στους δήμους Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου, επιβάλλει, ενόψει καλοκαιριού και τουριστικής περιόδου, η μείωση στην πληρότητα του ταμιευτήρα, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας που σημάδεψε τον φετινό χειμώνα.

Οι φόβοι για την αναγκαιότητα δραστικών περικοπών επιβεβαιώθηκαν, καθώς ο φετινός χειμώνας ήταν φτωχός σε βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις και ο κύβος ερρίφθη. Οι τρεις δήμοι που υδροδοτούνται εν μέρει από το φράγμα Αποσελέμη θα δουν τις ποσότητες νερού που θα φτάνουν στα δίκτυά τους περικεκομμένες κατά 40% σε σχέση με εκείνες που έλαβαν το 2022. Οι περικοπή αυτή, όπως εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο διευθυντής Υδραυλικών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, φορέα διαχείρισης του φράγματος, Βαγγέλης Μαμαγκάκης, κρίθηκε αναγκαία, λόγω της χαμηλής πληρότητας στον ταμιευτήρα. Όπως είπε, ακόμη και μετά την κακοκαιρία “Μπάρμπαρα”, η πληρότητα παρέμεινε στο 41%, γεγονός που υπαγορεύει την ανάγκη περιορισμού των εκροών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως από τα χιόνια που έφερε η “Μπάρμπαρα”, τα “κέρδη” ήταν ελάχιστα, μόλις 362.000 κυβικά, καθώς αυτά δεν έλιωσαν γρήγορα, ώστε να διοχετευθούν μέσω της σήραγγας από το Οροπέδιο Λασιθίου στον ταμιευτήρα του φράγματος.

Τα δεδομένα αναλύθηκαν σε συνάντηση που έγινε την περασμένη Παρασκευή μεταξύ των εκπροσώπων των ΔΕΥΑ των τριών υδροδοτούμενων από το φράγμα Αποσελέμη δήμων και του ΟΑΚ, όπου συμφωνήθηκε και το ύψος των περικοπών. Όπως είπε ο κ. Μαμαγκάκης, οι ποσότητες που θα λάβουν οι τρεις δήμοι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι μειωμένοι κατά 40% και συγκεκριμένα θα μοιραστούν 7 εκατομμύρια κυβικά. Ο δήμος Ηρακλείου θα λάβει τα 4 εκατομμύρια κυβικά εξ’ αυτών και από 1,5 εκατομμύριο κυβικά οι δήμοι Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου.

Οι τρεις δήμοι καλούνται πλέον να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση και να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις με την ενεργοποίηση γεωτρήσεων, τη συντήρηση αντλιών κ.α. ώστε να μπορούν να καλύψουν τις υδροδοτικές ανάγκες τους. Ενόψει δε καλοκαιριού και της αναμενόμενης αυξημένης τουριστικής κίνησης, ο “πονοκέφαλος” είναι μεγαλύτερος για τους τουριστικούς δήμους, όπως ο δήμος Χερσονήσου, ο οποίος καταγράφει πολύ μεγάλη εποχική αύξηση του πληθυσμού του.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μαμαγκάκης, οι δήμοι, εκτός από την αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων ύδρευσης, θα πρέπει να δρομολογήσουν και ενημερωτικές καμπάνιες για τον περιορισμό της κατανάλωσης και την ορθολογική χρήση του νερού.

Μάρκος Λεονταρίδης

Recent Posts

Εορτολόγιο: Μεγάλη γιορτή σήμερα – Δείτε ποιοι γιορτάζουν

Σήμερα, 6 Δεκεμβρίου είναι η μεγάλη γιορτή του Αγίου Νικολάου. Γιορτάζουν οι: Νικόλαος, Νικόλας, Νίκος,…

46 λεπτά ago

ΕΟΔΥ: Πού θα γίνουν σήμερα Τετάρτη δωρεάν rapid test

ΕΟΔΥ: Η έκδοση ψηφιακής βεβαίωσης αποτελέσματος για τους διαγνωστικούς ελέγχους COVID-19 πραγματοποιείται από το gov.gr,…

3 ώρες ago

Δένδιας: Επισκέφθηκε το ελληνικό σχολείο στη Γκάνα

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε χθες Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, το Ελληνικό…

5 ώρες ago

Τασούλας: Ο Πρόεδρος της Βουλής συνάντησε τον γερουσιαστή Ραπτάκη

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο του…

7 ώρες ago

ΕΛΑΣ: Απαγόρευση συγκεντρώσεων την Πέμπτη στην Αθήνα λόγω της επίσκεψης Ερντογάν

Την απαγόρευση συγκεντρώσεων κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας,…

7 ώρες ago

Ιμάμογλου: Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορούν να γίνουν καλύτερες

«Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μπορούν να γίνουν καλύτερες. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό…

7 ώρες ago