λέρος-την-απομάκρυνση-των-προσφύγων-α-102082
ΔΗΜΟΙ | 18.07.2016 | 11:03

Λέρος: Την απομάκρυνση των προσφύγων από το νησί ζητά ο δήμαρχος

Την απομάκρυνση των προσφύγων από το νησί της Λέρου και το κλείσιμο των δομών φιλοξενίας ζητά ο δήμαρχος Μιχαήλ Κόλιας με νέα επιστολή του προς τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι υπάρχουν καθημερινά κρούσματα συμπλοκών καθώς πολλές ομάδες που μέχρι πρότινος φιλοξενούνταν στο Κέντρο Υποδοχής, πλέον αναζητούν αυθαιρέτως καταφύγιο εντός ιδιοκτησιών των δημοτών και διαπράττουν μικροκλοπές σε αγρούς, ορνιθώνες και ποιμνιοστάσια.

Αναλυτικά η επιστολή του δημάρχου:
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σε συνέχεια προηγούμενων επιστολών μας και αναφορικώς με τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης που συνεχίζει να βιώνει το νησί μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:
• Η κατάσταση στη Λέρο εξακολουθεί να είναι δραματική μετά και τα επεισόδια της προηγούμενης εβδομάδας, αφού οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα Λέπιδα έχουν υποστεί εκτεταμένες φθορές. Το άμεσο αποτέλεσμα είναι ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία του Κέντρου, αφού συν τοις άλλοις δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια του προσωπικού και των φιλοξενουμένων.
• Από τη στιγμή που δεν λειτουργεί το Κέντρο, πολλές ομάδες που μέχρι πρότινος φιλοξενούνταν εκεί, πλέον αναζητούν αυθαιρέτως καταφύγιο εντός ιδιοκτησιών των δημοτών μας και διαπράττουν μικροκλοπές σε αγρούς, ορνιθώνες και ποιμνιοστάσια. Τα κρούσματα συμπλοκών εκ του λόγου τούτου είναι πλέον καθημερινά και δεχόμαστε συνεχείς πιέσεις για άμεση λύση του προβλήματος.
• Η διαγραφόμενη αδυναμία των αστυνομικών αρχών, εξαιτίας της υποστελέχωσής τους, να θέσουν υπό έλεγχο την ανωτέρω κατάσταση, έχει δώσει έδαφος σε περιστατικά αυτοδικίας και το αίσθημα έλλειψης προστασίας έχει δυστυχώς εμπεδωθεί στην τοπική κοινωνία. Πολύ φοβούμεθα ότι τα περιστατικά βίαιων συγκρούσεων ενδέχεται να έχουν συνέχεια.
• Η πτώση της τουριστικής κίνησης είναι άνευ προηγουμένου και έχει εκτινάξει την ανεργία, όταν υπό άλλες συνθήκες τη δεδομένη εποχή παρουσίαζε συνήθως κάμψη λόγω της εποχικής ζήτησης.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους, αιτούμεθα για άλλη μία φορά το κλείσιμο όλων των δομών φιλοξενίας, είτε κλειστού, είτε ανοικτού τύπου, στο νησί της Λέρου και την άμεση εκκένωσή τους.
Επειδή κατανοούμε ότι η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού ενδέχεται να παρουσιάσει καθυστερήσεις για πρακτικούς λόγους, ζητάμε εναλλακτικώς τη λήψη μέτρων άμεσης ανακούφισης του νησιού, όπως είναι τα εξής:
• την άμεση σύσταση δομών φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, με δυναμικότητα φιλοξενίας αντίστοιχη του μεγέθους και του πληθυσμού τους. Η Λέρος δεν δύναται να εξακολουθήσει να σηκώνει βάρη δυσανάλογα με τις δυνάμεις της και είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη διάχυσης των ροών σε όλη την ευρύτερη γεωγραφική περιφέρειά μας. Σας τονίζουμε ότι πλέον υπάρχουν στο νησί της Λέρου δύο επίσημες δομές φιλοξενίας, δηλαδή τόσο το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης των Λεπίδων, όσο και η ανοιχτή Δομή Προσωρινής Υποδοχής Αιτούντων Διεθνή Προστασία, στο χώρο του κτιρίου ΤΑΜΕΑ (πρώην ΠΙΚΠΑ) – Φ.Ε.Κ. 2177Β΄/13-7-2016.
• Τη θέσπιση κανονισμού λειτουργίας και ωραρίου λειτουργίας των δομών, ούτως ώστε να τεθεί ένα πλαίσιο λειτουργίας και να αποφευχθεί η άσκοπη μετακίνηση των φιλοξενουμένων κατά τις βραδινές ώρες
• Την ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης του νησιού.

Υπό τις παρούσες συνθήκες και εάν δεν υπάρξουν άμεσες πρωτοβουλίες εκ μέρους της κεντρικής εξουσίας προς αυτή την κατεύθυνση, οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε ότι δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τις εξελίξεις και τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν εν μέσω θέρους.

Ο Δήμαρχος Λέρου
Κόλιας Μιχαήλ».