λασυ-αθήνας-ο-δήμαρχος-θριαμβολογεί-957128
ΔΗΜΟΙ | 30.11.2022 | 07:49

ΛΑΣΥ Αθήνας: «Ο Δήμαρχος θριαμβολογεί, τα προβλήματα όμως παραμένουν…»

Στην καταψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος του 2023 προχωρά η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας, καθώς όπως αναφέρει, και το φετινό Πρόγραμμα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πλειοψηφίας των Αθηναίων, αλλά στις ανάγκες λίγων εργολάβων, στον ηλεκτροφωτισμό, στο πράσινο και στη συντήρηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΛΑ.ΣΥ.:

Επειδή έχουμε μπει ήδη σε προεκλογική περίοδο, δεν μας κάνει εντύπωση να ακούμε ακόμα πιο μεγάλα λόγια απ’ όσα ακούγαμε ως τώρα. Άλλωστε ο δήμαρχος μας έχει συνηθίσει σε μεγάλα λόγια, στην προσπάθεια να εξωραΐσει την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των εργαζομένων και των κατοίκων της πόλης. Στην αντίστοιχη περσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας ρώταγε αν γνωρίζουμε άλλο φορέα που “να έχει κάνει ποτέ τόσα πολλά έργα”. Και τόνιζε ότι έχει στρατηγική και πρόγραμμα με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση υλοποίησής του.

Σήμερα ακούμε θριαμβολογίες περί του μεγαλύτερου τεχνικού προγράμματος στην ιστορία, μεγαλύτερο κι απ’ αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων. Με 105 εκατ. ευρώ για το 2023.

Εμείς δεν αμφισβητούμε ότι γίνονται ορισμένα έργα. Αν και, στα 105 εκατ.ευρώ -που ακούγονται τεράστιο ποσό, στην ουσία περιλαμβάνονται περίπου 26,5 εκατ. για το γήπεδο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και μέρος της Διπλής Ανάπλασης και ένα μεγάλο έργο 19 εκατ. ευρώ για το Πρόγραμμα διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων και γωνιές ανακύκλωσης, που είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί μέσα στο 23 στο σύνολό του.

Εμείς αμφισβητούμε ακριβώς τη στρατηγική της δημοτικής αρχής, η οποία αποτυπώνεται στα τεχνικά προγράμματα αυτά τα 3,5 χρόνια που είστε διοίκηση.

Και λέμε καθαρά ότι οι προτεραιότητες και οι ιεραρχήσεις που έχετε ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ τις ανάγκες και τα επείγοντα έργα και υποδομές του Δήμου για τους εργαζομένους και τη νεολαία της πόλης. Ούτε κινούνται στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων των γειτονιών της πόλης.

Οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής της ΝΔ είναι: να προχωράτε στρατηγικές επιλογές που ευνοούν μια ανάπτυξη κομμένη και ραμμένη στην εξασφάλιση των κερδών επιχειρηματικών ομίλων, που από την άλλη, για τη λαϊκή πλειοψηφία, τους εργαζόμενους, τους μικροεπαγγελματίες, σημαίνει νέες θυσίες, νέο χτύπημα εισοδημάτων και δικαιωμάτων.

Υλοποιείτε τη στρατηγική επιλογή η Αθήνα να γίνει ένα αναβαθμισμένο τουριστικό και εμπορικό κέντρο. Διαμορφώνετε υποδομές για να υποστηρίξουν τη διεύρυνση της πελατείας μεγάλων ξενοδοχείων, των αλυσίδων βραχυχρόνιας μίσθωσης, του real estate. Υποδομές βέβαια που, οι εργαζόμενοι χρυσοπληρώνουν.

Σε αυτή τη στρατηγική επιλογή, συμφωνείτε με τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και οι δύο αυτές παρατάξεις, έχουν υπερψηφίσει ορισμένες από τις εμβληματικές αποφάσεις αυτού του δημοτικού συμβουλίου. Όπως τη Διπλή Ανάπλαση. Όπως την αρχική απόφαση για το Μεγάλο Περίπατο. Όπως την απόφαση να οριστεί η Αθήνα -και κυρίως το κέντρο της- ως διεθνής προορισμός τουρισμού “υψηλού επιπέδου”, που ψηφίσατε από κοινού τον Ιούλιο. Όπως την κοινή πρακτική που έχετε ακολουθήσει όλοι σας, είτε στην κυβέρνηση ήσασταν, είτε στην περιφέρεια, είτε στο δήμο, στην πορεία εμπορευματοποίησης του Πάρκου στο Γουδή… Και επειδή συμφωνούν οι παρατάξεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με την κύρια κατεύθυνση, τους μένει να σας κάνουν κριτική στα επιμέρους ή σε ζητήματα διαχείρισης.

Στα 3,5 χρόνια της θητείας σας, έχουμε δει να προχωράει ταχύτατα ένα μεγάλο πακέτο αναπλάσεων (διπλή ανάπλαση, μεγάλος περίπατος, Λυκαβηττός, Εθνικός Κήπος, Φιλοπάππου, Στρέφη, Ακαδημία Πλάτωνος). Για τέτοιου είδους έργα και “λεφτά υπάρχουν” και ξεπερνιέται η γραφειοκρατία. Για άλλα έργα, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των πολλών… ούτε κονδύλια βρίσκονται, ούτε το τέρας της γραφειοκρατίας ξεπερνιέται…

Επαναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένα που αποτυπώνονται ΚΑΙ στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2023 σχετικά με τις κρίσιμες υποδομές του Δήμου για την πλειοψηφία των εργαζομένων και των κατοίκων της πόλης:

 Τα προβλήματα στα σχολεία του Δήμου αυξάνονται, αντί να μειώνονται. Και ο λόγος είναι ότι είναι κτίρια 40, 50 χρόνων τα περισσότερα.. και οι παρεμβάσεις που κάνετε είναι κυριολεκτικά σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων. Σας δίνουμε διαρκώς παραδείγματα πολύ σοβαρών προβλημάτων. Σας τα λένε οι σύλλογοι και οι Ενώσεις Γονέων του Δήμου.

Χάθηκαν σχεδόν δύο χρόνια μέχρι να ξεκινήσει η “περιβόητη εργολαβία των 30 εκατομμυρίων”, η οποία και τώρα που ξεκίνησε φαίνεται ότι δεν επαρκεί. Τα προβλήματα θα αντιμετωπίζονται με το σταγονόμετρο και μάλιστα κάποια από αυτά μπορεί να δημιουργήσουν και κινδύνους για την ασφάλεια σε παιδιά και εκπαιδευτικούς.   

Πέρσι το Σεπτέμβριο, μας παρουσιάσατε ένα σχέδιο ανέγερσης νέων σχολείων, ως απάντηση στην πίεση που είχατε για τα δεκάδες container που φυτέψατε για να στεγάσετε -δήθεν προσωρινά- τη 2χρονη προσχολική αγωγή. Από τότε “ούτε φωνή ούτε ακρόαση”… Στο φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα ούτε αναφορά.

Σημαντικά έργα πάνε πιο πίσω… Η “αναβάθμιση ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σχολείων” που στο περσινό ΤΠ ήταν να ολοκληρωθεί το 22 και το μεταθέσατε για το 2023, τώρα πάει για να ολοκληρωθεί το 2024. Το ίδιο ο κωδικός για «πυροπροστασία κτηρίων & σχολείων» όπως και αυτός για τις απαραίτητες “Επεμβάσεις σε Βρεφικούς & Παιδικούς Σταθμούς”.

Ακόμα πιο Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τεράστια κοροϊδία με τη μεταστέγαση του Καλλιτεχνικού Σχολείου στο κτήριο της οδού Πρασσά. Αρχικά τους λέγατε ότι θα το ετοιμάσετε το Δεκέμβρη του 22. Πριν περίπου έξι μήνες διαβεβαιώνατε γονείς και μαθητές ότι η στέγαση τμημάτων του σχολείου σε άλλο κοντινό κτίριο θα είναι προσωρινή. Τελευταία τους λέτε ότι θα είναι έτοιμο το Σεπτέμβρη του 23. Και σήμερα, στο Τεχνικό Πρόγραμμα προβλέπετε 0 (μηδέν) ευρώ για το 2023 και ότι πάει για το 2024.

 Για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα: σε όλους σχεδόν τους κωδικούς, η υλοποίηση πάει πιο πίσω… Ο κωδικός για “αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων” πάει για να ξεκινήσει το 2024, ενώ πέρσι που το βάλατε ως νέο έργο, ήταν να ξεκινήσει το 23 και να ολοκληρωθεί το 24. Το ίδιο και η “κατασκευή έργων αποχέτευσης”, θα ξεκινήσει το 24 για να ολοκληρωθεί το 25.

Μετά… όταν θα πλημμυρίζουν οι γειτονιές και οι δρόμοι, θα κοροϊδεύετε τον κόσμο για τα δήθεν ακραία καιρικά φαινόμενα…

 Για τους ελεύθερους χώρους, που ψάχνει ο κόσμος για να ξεσκάσει…

Σίγουρα δεν καλύπτονται οι ανάγκες με τα πολύ-προβαλλόμενα «πάρκα τσέπης», ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται με τα έργα Μετρό που στην ουσία έρχονται και κατασκευάζονται σε βάρος των λίγων ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και πλατειών κάθε περιοχής.

Οι αναπλάσεις στο κέντρο προχωρούν ταχύτατα, αλλά οι ελάχιστες αναπλάσεις στις γειτονιές πάνε όλο και πιο πίσω, όπως πχ η ανάπλαση στην πλ. Αγίου Νικολάου ή αυτή του Αγ.Αντρέα στη Λαμπρινή, που αντί να ολοκληρωθούν το 24 όπως γράφατε πέρσι στο ΤΠ, θα ξεκινήσουν το 24 για να ολοκληρωθούν (αν τα πάνε καλά οι εργολάβοι σας και δεν σας εκθέσουν όπως στην Πανεπιστημίου) το 2025.

 Η ιστορία με τις απαλλοτριώσεις, είναι επίσης ενδεικτική: δεκάδες περιπτώσεις μένουν στα χαρτιά (είτε για σχολεία είτε για κοινόχρηστους χώρους), ενώ τα τελευταία 3 χρόνια έχει χάσει ο δήμος -με αποφάσεις της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου- τόσους χώρους που διεκδικούσαμε για δεκαετίες. Για το 2023 προβλέπετε στο σχέδιο Προϋπολογισμού δύο μόνο χώρους, ενώ πέρσι προβλέπατε 5,4 εκατομμύρια, από τα οποία ως τον Ιούλιο είχατε δώσει μηδέν… Όταν όμως ήταν για ένα οικοπεδάκι που αφορούσε τη Διπλή Ανάπλαση, σπεύσατε να κάνετε την απαλλοτρίωση…Και λεφτά βρήκατε και όλα…

Η  ξεκάθαρη αδιαφορία της δημοτικής Αρχής φαίνεται στις περιπτώσεις ήδη πληρωμένων απαλλοτριώσεων εδώ και χρόνια, που παραμένουν αναξιοποίητες ως ελεύθεροι χώροι. Σας έχουμε αναφέρει ήδη 4 κραυγαλέες περιπτώσεις: Αυτή στο χώρο κατά μήκος του ρέματος Ποδονίφτη, (τμήμα του χαρακτηρισμένου Οικολογικού Πάρκου). Αυτή στο λόφο της Γκράβας, τα παλιά ασβεστοκάμινα. Αυτή των 645 τμ στο τέρμα της Λιοσίων. Και αυτή των γνωστών Λαχανόκηπων, επίσης στην 4η ΔΚ…Υπάρχουν κι άλλες…

 Για κατεδαφίσεις επικίνδυνων κτισμάτων…ενώ πέρσι προβλέπατε 600.000 για το 2023… τώρα το κάνετε ενάμισι χιλιάρικο. Συνεπώς φαίνεται ότι ΔΕΝ πρόκειται να υλοποιηθεί η απόφαση για όλα τα επικίνδυνα κτίρια υπάρχουν που έχουμε αναδείξει. Ούτε πρόκειται να κατεδαφίσετε κτίσματα στους χώρους που έχουν απαλλοτριωθεί και αναφέραμε προηγούμενα, στη Γκράβα ή στο τέρμα της οδού Λιοσίων…

 Το δίκτυο των παιδικών χαρών παραμένει σχεδόν το μισό σε σχέση με πριν 15 χρόνια. Και μάλιστα με σοβαρά ζητήματα ελέγχου της ασφάλειάς τους, λόγω του ανεπαρκούς προσωπικού, όπως αποδείχτηκε με το παραλίγο τραγικό περιστατικό στην παιδική χαρά στα Εξάρχεια.

Ακόμα, το νέο κλειστό στον Άτλαντα που έχετε στο ΤΠ, αντί να το ξεκινήσετε το 23 που μας λέγατε, το πάτε για έναρξη έργων το 24. Είναι το μοναδικό έργο για αθλητικό χώρο που έχετε να παρουσιάσετε! Όμως, το γήπεδο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων ως έργο, θα το παραδώσετε με τα κλειδιά στο χέρι σε χρόνο ρεκόρ, όπως λέτε…

Και ενώ είναι εμφανές ότι ΚΑΙ το φετινό ΤΠ δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πλειοψηφίας των Αθηναίων, είναι επίσης εμφανές ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες λίγων εργολάβων, στον ηλεκτροφωτισμό, στο πράσινο, στη συντήρηση, παντού.

 Η εργολαβία στο Πράσινο, των σχεδόν 35 εκατομμυρίων, έχει ήδη επιβεβαιώσει όσα λέγαμε όταν το φέρατε: είναι πολιτική επιλογή -όλων των τελευταίων κυβερνήσεων με τη στήριξη των δημοτικών αρχών- η απαξίωση της Υπηρεσίας και η παραχώρηση σε εργολάβο που θα κάνει την δουλεία με κριτήριο το μέγιστο κέρδος. Με ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού, και αυτός να παίρνει τα εκατομμύρια για να “παρέχει” πανάκριβες και κάκιστες υπηρεσίες: όπως οι εκτεταμένες αλλοπρόσαλλες κλαδεύσεις, η λάθος περίοδος που επιλέχθηκε να γίνουν κλαδέματα και σειρά από άλλα ζητήματα που έχουμε ήδη αναδείξει στο δημοτικό συμβούλιο.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι εργολαβίες είναι όχημα περαιτέρω ιδιωτικοποίησης, την ώρα που η Δημοτική Αρχή αρνείται να διεκδικήσει μόνιμες προσλήψεις… ΚΑΙ χωρίς να μπορεί κανείς να πείσει ότι είναι πιο “οικονομική λύση” για το Δήμο οι εργολαβίες, αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η αγορά μηχανημάτων.

Είναι προφανές, ότι με βάση τα παραπάνω καταψηφίζουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2023.