λαϊκή-συσπείρωση-δ-αθηναίων-βαριά-φορ-317179
ΔΗΜΟΙ | 27.11.2017 | 16:37

Λαϊκή Συσπείρωση-Δ.Αθηναίων: Βαριά φορολογία των δημοτών το 2018

“Ζηλέψατε τη δόξα του κ. Τσίπρα που διαφημίζει τα ματωμένα πλεονάσματα και διαφημίζετε ένα πλεόνασμα που από 67 εκατ Ευρώ το 2017, αυξάνεται στα 73 εκατ. Ευρώ το 2018.” τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Δημοτικός Σύμβουλος, στην τοποθέτησή του για τον Προϋπολογισμό του 2018 του Δήμου Αθηναίων, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 23ης Νοέμβρη 2017. Συγκεκριμένα δήλωσε τα παρακάτω.

« Δεν μας εκπλήσσει η Κεντροαριστερά που διοικεί το Δήμο της Αθήνας όταν ταυτίζεται με τους πολιτικούς και δημοσιονομικούς στόχους της Κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι απουσιάζει οποιαδήποτε κριτική για το γεγονός ότι ο Δήμος της Αθήνας, όπως και όλοι οι Δήμοι καλούνται να υλοποιήσουν έναν Κρατικό Προϋπολογισμό που προβλέπει 900 εκατομμύρια επιπλέον φόρους, έμμεσους και άμεσους.

Σε αυτή τη βαριά φορολογία δεν αντέχει να πληρώνει ο λαός της Αθήνας. Έχουμε 4,5 εκατ. ληξιπρόθεσμους οφειλέτες. Σε όλα αυτά προστίθεται αυτό που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο για τους Δήμους, να εισπράξουν επιπλέον 120 εκατ. Ευρώ από Ιδίους Πόρους.

Από τη φορολογία αντλείται το 70% των εσόδων του Δήμου. Κάνοντας τις αθροίσεις των ποσών που δίνει η Κυβέρνηση με βάσει τους συνταγματικά κατοχυρωμένους πόρους που πρέπει να αποδίδονται η Κυβέρνηση, βλέπουμε ότι έχουμε τα έσοδα από ΚΑΠ είναι μόνο το 28% των εσόδων. Ένας πραγματικός προϋπολογισμός 267 εκατ. Ευρώ βασίζεται στην φορολόγηση του κόσμου που έχει ξεπεράσει τα όρια των αντοχών του.

Δεν αρκεί απλά να εισηγείστε νούμερα χωρίς πολιτική στόχευση και από τη σκοπιά της διεκδίκησης και από τη σκοπιά των προτεραιοτήτων που δίνει μια Δημοτική Αρχή στην υλοποίηση του Προϋπολογισμού.

Το πλεόνασμα 73 εκατ. Ευρώ το 2018 προκύπτει από ανταποδοτικά τέλη 94 εκατ. Ευρώ, από τέλη και δικαιώματα 13 εκατ. Ευρώ, από πρόστιμα, παράβολα, προσαυξήσεις 11,5 εκατ. Ευρώ, από έσοδα Παρελθόντων Οικονομικών Ετών βεβαιωμένα πρώτη φορά 33 εκατ. Ευρώ, έσοδα Παρελθόντων Οικονομικών Ετών 364 εκατ. Ευρώ, από τα οποία υπολογίζετε να εισπράξετε κάποια, αξιοποιώντας τις 100 δόσεις και όλα τα άλλα μέσα που έχουν προβλέψει η μνημονιακή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να βάλει το μαχαίρι στο λαιμό στον κόσμο που χρωστάει.

Σε αυτή την κοινωνία, στον Προϋπολογισμό υπάρχει και διαφορετικό πρόσημο, ανάλογα με το ποιους βάζει στο στόχαστρο η κάθε Κυβέρνηση και ο Δήμος για να εισπράξει.

Από το τέλος Παρεπιδημούντων, από τους Ξενοδόχους, το 2018 ο Δήμος προϋπολογίζει να εισπράξει 1.022.000 Ευρώ. Για το 2017, το αντίστοιχο ποσό είναι 1.057.000 Ευρώ. Την ίδια στιγμή διαφημίζονται 6 εκατ. διανυκτερεύσεις στην Αθήνα. Διαφημίζετε ότι η Αθήνα κρατάει πλέον τον τουρισμό της. Παρουσιάζεται ότι ο τζίρος των διανυκτερεύσεων 6-7 εκατομμυρίων τουριστών στην Αθήνα είναι μόλις 200 εκατ. Ευρώ. Αυτά τα τέλη δεν ελέγχονται, δε διασταυρώνονται με τα στοιχεία του TAXISNET, δεν έρχονται στα Ταμεία του Δήμου. Θα υπάρξει προσανατολισμός στις υπηρεσίες του Δήμου να εισπράξουν αυτά τα ποσά;

Από τα τέλη Παρεπιδημούντων παρελθόντων ετών, από τα βεβαιωμένα 996.000 Ευρώ, εισπράχθηκαν μόλις 122.000 Ευρώ. Από τους διαφημιστές, από τέλη διαφημίσεων, σε βεβαιωμένα τέλη 2.628.000 Ευρώ, εισπράχθηκαν 64.000 Ευρώ. Από καταλήψεις Κοινόχρηστων Χώρων από διαφημίσεις σε βεβαιωμένα τέλη 1.870.000 Ευρώ, εισπράχθηκαν 386 Ευρώ.

Αντί να κυνηγηθούν αυτά τα κεφάλαια, βλέπουμε μια ανοχή από την πλευρά του Δήμου.

Αυτό φαίνεται και από τα πρόστιμα παρελθόντων ετών. Από τους ξενοδόχους από 638.000 Ευρώ εισπράχθηκαν 32.000 Ευρώ. Από τους διαφημιστές, από 3,5 εκατ. Ευρώ εισπράχθηκαν 32.000 Ευρώ.

Η επιχορήγηση των Σχολικών Επιτροπών είναι ένα κονδύλι που παίρνουμε από την Κυβέρνηση, μειωμένο σχεδόν στο 50 % σε σχέση με το 2010. Είναι 3,5 εκατ. Ευρώ από τα 7 εκατ. Ευρώ του 2010. Είναι χρήματα που δίνει η Κυβέρνηση αλλά τα κόβει ο Δήμος για να δείξει πλεόνασμα.

Η επιδότηση στο σύνολο των Νομικών Προσώπων, στον ΟΠΑΝΔΑ, το ΚΥΑΔΑ, το Βρεφοκομείο δεν θα πρέπει να είναι ίδια με πέρσι. Στο Δημοτικό Βρεφοκομείο δεν εκτελέστηκε το ποσό που είχατε προϋπολογίσει ότι θα εκτελεστεί. Ο Προϋπολογισμός πρέπει να προσφέρει δυνατότητες για να διευρυνθεί η Κοινωνική Πολιτική που πρέπει και μπορεί να κάνει ο Δήμος, καταργώντας τροφεία, δημιουργώντας βρεφικά τμήματα, προσλαμβάνοντας εργαζόμενους για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες.

Θεωρούμε λοιπόν ότι από το πλεόνασμα που εμφανίζετε μπορεί να αυξηθεί η επιχορήγηση και στον ΟΠΑΝΔΑ και στο Δημοτικό Βρεφοκομείο. Οι λειτουργίες τους απευθύνονται στην πλειοψηφία του αθηναϊκού λαού και βελτιώνουν μια δύσκολη καθημερινότητά του (Παιδικές Χαρές, χώροι πολιτισμού, κολυμβητήρια). Η κατάσταση στις πισίνες και τις αθλητικές υποδομές δεν είναι καλή.

Όσων αφορά τα στοιχεία του απολογισμού, μια σειρά από λειτουργίες του Δήμου οι οποίες αφορούν τη δύσκολη καθημερινότητα των εργαζομένων της Αθήνας, είναι ενδεικτική η εικόνα του «μηδέν» ή του «ελάχιστου». Συγκεκριμένα:

· Φορέας 20, έργα της Διεύθυνσης Ηλεκτροφωτισμού. Από έργα 1 εκατ Ευρώ εκτελέστηκαν μόλις 108 χιλιάδες και από αγορές κτιρίων 11 εκατ. Ευρώ εκτελέστηκαν 610 χιλιάδες.

· Φορέας 10 , Οικονομικές Διοικητικές Υπηρεσίες και έργα ΕΣΠΑ. Από αγορές κτιρίων και τεχνικά έργα 21 εκατ. Ευρώ εκτελέστηκαν 3,3 εκατ. Ευρώ.

· Φορέας 35, Πράσινο. Από έργα 567 χιλιάδες Ευρώ, λίγα σε σχέση με τις ανάγκες, εκτελέστηκαν 134 χιλιάδες. Η αύξηση αυτού του ποσού στο 1,2 εκατ. Ευρώ, δεν εγγυάται ότι αυτό θα υλοποιηθεί με βάση τα πεπραγμένα σας. Το ίδιο ισχύει και για τις μελέτες, από 135 χιλιάδες Ευρώ στο Πράσινο εκτελέστηκαν μελέτες “μηδέν”

· Φορέας 30, Τεχνική Υπηρεσία, έργα Οδοποιίας. Από έργα 10 εκατ. Ευρώ, εκτελέστηκαν 2 εκατ. Ευρώ και για μελέτες από 746 χιλιάδες Ευρώ, εκτελέστηκαν 29 χιλιάδες Ευρώ.

· Φορέας 40, Πολεοδομία. Από μελέτες 263 χιλιάδων Ευρώ, εκτελέστηκαν μηδέν.

Πως μας εγγυάστε ότι θα εκτελεστούν τα νούμερα που παρουσιάζονται στον Προϋπολογισμό; Γιατί το 2017 αυτά δεν εκτελέστηκαν;

Αυτά τα στοιχεία σε κρίσιμες υπηρεσίες που πρέπει να στηριχθούν δείχνουν τον προσανατολισμό σας. Δε λείπουν τα ταξίδια, δε λείπουν τα προγράμματα, δε λείπουν συμβάσεις με κάθε είδους ΜΚΟ. Λείπει όμως η προτεραιότητα να αντιμετωπίσουμε τη λακκούβα, την καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό, να διεκδικήσουμε χώρους και αντιπλημμυρικά έργα. Πολύ σωστά ο Δήμαρχος έκλεισε τα σχολεία που είχαν αυξημένη επικινδυνότητα για δυο μέρες, αλλά τι έργα & μελέτες προϋπολογίζονται να γίνουν σε αυτές τις περιοχές;

Αυτά δείχνουν τη διαφορετική αντίληψη της κριτικής μας, με την οποία καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό του Δήμου Αθηναίων. »