λαϊκή-συσπείρωση-ο-μπακογιάννης-μιλά-1175609
ΔΗΜΟΙ | 08.05.2023 | 22:10

Λαϊκή Συσπείρωση: Ο Μπακογιάννης μιλάει για τουρισμό που δεν θα φέρει οφέλη τον Δήμο

Επίθεση στο δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη εξαπέλυσε στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση, τονίζοντας ότι «ο δήμαρχος διαφημίζει προβλέψεις για 6,5 εκατ. τουριστών στην Αθήνα με σχεδόν μηδενικές εισπράξεις για τον Δήμο».

Αναλυτικά, η Λαϊκή Συσπείρωση, σημειώνει:

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Μάη 2023, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Δημοτικός Σύμβουλος, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα:

« Με την ευκαιρία της παρουσίας γαλλικού τηλεοπτικού καναλιού στην αίθουσα, χαιρετίζουμε τους Γάλλους εργαζόμενους που εδώ και τέσσερεις μήνες αγωνίζονται ενάντια στον Μακρόν και τη συνταξιοδοτική θύελλα που φέρνει. Τα όρια ηλικίας στην Ελλάδα είναι 67 και όχι 64, εκεί τα πήγε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζοντας τον νόμο Σαμαρά-Βενιζέλου.

Για 6,5 εκατομμύρια τουριστών στην Αθήνα μίλησε ο Δήμαρχος περεβρισκόμενος στο φετινό Travel Trade Athens, που όπως διαβάζουμε αποτελεί νέο ρεκόρ. Συνομίλησε με ξενοδόχους, επιχειρηματίες αεροπορικών εταιρειών και της πλατφόρμας AirBnB.

Εμείς θέτουμε λοιπόν το ερώτημα: πότε θα εισπράξει επιτέλους ο Δήμος της Αθήνας το τέλος παρεπιδημούντων που αναλογεί σε αυτό το πλήθος των τουριστών; Το τέλος δηλαδή που εισπράττουν οι ξενοδόχοι και δεν αποδίδουν στον Δήμο της Αθήνας. Γιατί, προς το παρών, με βάση τον πρϋπολογισμό που ο Δήμος έχει καταθέσει προβλέπονται μόλις κάποιες χιλιάδες ευρώ, ενώ με πρόχειρους υπολογισμούς αναλογούν στον Δήμο τέλη ύψους 8 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η συζήτηση για το AirBnB πρέπει κάπου να καταλήξει γιατί αλλιώς θα είναι ένα σκιάχτρο το οποόιο πυροβολείται αλλά κανείς δεν το αγγίζει. Εμείς λέμε λοιπόν ότι θα πρέπει και η κατοικία που μπαίνει στην πλατφόρμα να φορολογηθεί και να αποδίδει τέλη με τον επαγγελματικό συντελεστή, ως επαγγελματική δραστηριότητα. Κάπως έτσι θα αποχωρήσει ένα μέρος ιδιοκτητών από την πλατφόρμα για να μπορέσουν να βρούν και οι Αθηναίοι σπίτι να νοικιάσουν.

Έγινε καταγγελία από κάτοικο της Πλάκας σχετικά με το κυλικείο που θα λειτουργήσει στο Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Θόλου 5, και μάλλιστα στο απέναντι οίκημα που παραχωρήθηκε για να γίνει Βιβλιοθήκη. Εκεί λοιπόν, αντί για Βιβλιοθήκη, θα λειτουργεί καφετέρεια και μπαρ, χωρις έγκριση του ΚΣΝΜ, με δύο αυλές, δύο μπαλκόνια και ταράτσα. Ζητάμε να παρέμβει ο Δήμος γιατί θα πρέπει να διευκρινιστούν οι όροι λειτουργίας και οι ώρες λειτουργίας του και συγκεκριμένα αν θα είναι ωράριο Μουσείου ή ωράριο «Πλάκας» από το πρωί ως αργά το βράδυ.

Για την «πιάτσα» ναρκωτικών στα στενά της πλατείας Λαού. Επειδή όπως μαθαίνουμε τις τελευταίες μέρες ο Δήμαρχος επισκέπτεται συχνά τα Σεπόλια, καλό θα ήταν να πάει και από την οδό Κωνσταντινουπόλεως 242. Εκεί είναι η καινούρια «πιάτσα», στα στενά γύρω από την πλατεία Λαού, με καθημερινή χρήση ναρκωτικών και αβίωτη κατάσταση για τους κατοίκους, όπως καταγγέλουν οι ίδιοι.

Οι κάτοικοι απαιτούν να λειτουργήσει στοιχειωδώς η καθημερινότητά τους και αυτό το καθεστώς με τις κυλιόμενες πιάτσες ναρκωτικών θα πρέπει να σταματήσει. Καλούμε τον Δήμαρχο να τους επισκεφτεί, να ακούσει τα προβλήματα από πρώτο χέρι και να πάρει συγκεκριμένα μέτρα.

Για ακόμα μια φορά θα καταγγείλουμε νέο κύμα ρουσφετολογικών προσλήψεων στον Δήμο της Αθήνας, χωρίς αξιοκρατικά αντικειμενικά κριτήρια, σε προεκλογική περίοδο, βάζοντας μπροστά την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου, προσλαμβάνονται 10 ΠΕ Μηχανικοί στην πολεοδομία, χωρίς Διαγωνισμό ΑΣΕΠ, με κόστος 338 χιλιάδες ευρώ για ένα χρόνο.

Με τα ίδια χρήματα ο Δήμος θα μπορούσε να προσλάβει 20 μόνιμους μηχανικούς. Επίσης, υπάρχει βεβαίωση της Γενικής Γραμματείας της Αποκεντρωμένης ότι η πολεοδομία στον Δήμο της Αθήνας έχει επάρκεια προσωπικού. Όλα αυτά τα καταγγέλουν οι μηχανικοί του Δήμου που παρακολουθούν άλλο ένα επεισόδιο ιδιωτικοποίηση της πολεοδομίας, μιας ιδιαίτερα κρίσιμης λειτουργίας του Δήμου. Εμείς θα συγκεντρώσουμε και θα καταγγείλουμε όλες τις ρουσφετολογικές προσλήψεις της τετραετίας, για να φανεί στην πράξη ότι τα μεγάλα λόγια περι αξιοκρατίας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Τέλος, με αφορμή την κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλου από τον Απόλλωνα Αθηνών στο πόλο, το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνει επιτέλους ο Δήμος είναι να φιλοτιμηθεί να φτιάξει το πεζοδρόμιο μπροστά από το γήπεδο του απόλλωνα που είναι ρημαγμένο κι επικίνδυνο. »