λαϊκή-συσπείρωση-αξιοποίηση-των-λαχ-1156173
ΔΗΜΟΙ | 26.03.2023 | 20:51

Λαϊκή Συσπείρωση: Αξιοποίηση των «λαχανόκηπων» στην Ακαδημία Πλάτωνος!

Την αξιοποίηση του δημοτικού χώρου των «λαχανόκηπων» στην Ακαδημία Πλάτωνος προς όφελος των κατοίκων της περιοχής ζητά από τον δήμο Αθηναίων με επιστολή – ανακοίνωση η Λαϊκή Συσπείρωση.

Ειδικότερα, τονίζουν:

Έπειτα από επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης θα συζητηθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 27 Μαρτίου 2023 (ΘΕΜΑ 50) η αποβολή ιδιώτη από το ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου.  

Πρόκειται για ένα οικόπεδο 9 στρεμμάτων σε έκταση συνολικής αδιαμόρφωτης επιφάνειας 30 στρεμμάτων, επί της οδού Ιφιγενείας (από Λένορμαν έως Νικομήδειας) Ο.Τ. 112, 113, 114, 115, 117, 118, 119, 120 (περιοχή 75), δίπλα στην  Ακαδημία Πλάτωνος, με χώρους χαρακτηρισμένους για τη δημιουργία παιδικής χαράς, αθλητικών εγκαταστάσεων, ελεύθερων χώρων και εγκεκριμένους προς διάνοιξη δρόμους για την ασφαλή πρόσβαση στο 162ο Δημοτικό Σχολείο και το 115ο Νηπιαγωγείο.

Ο Δήμος Αθηναίων κατέβαλε τον Ιούνιο του 2018 την απαραίτητη αποζημίωση 3,7 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ολοκληρώνοντας έτσι την απαλλοτρίωση και το ακίνητο έκτοτε περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου (ΦΕΚ 240/ΑΠΠ/18.10.2018). Απαιτείται η κατεδάφιση ερειπίων κτισμάτων, η διάνοιξη δρόμων (Ιφιγενείας, Ηρούς, Ζηνοδόρου, Νικομήδους) και η διαμόρφωση των παραπάνω υποδομών. Ήδη από τον Ιούλιο του 2018, με επιστολή της Δνσης Περιουσίας (ΑΠ.179142/11.07.2018), οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου είχαν ενημερωθεί για την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης και για την ανάγκη «διαμόρφωσης, περίφραξης και συντήρησης» του χώρου.

Σήμερα, μέσα σε αυτό τον δημοτικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας, ιδιώτης καλλιεργεί οργανωμένα σε αυτές τις εκτάσεις και πραγματοποιεί αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς καμία απολύτως άδεια, και χωρίς ουσιαστική ενόχληση από τον Δήμο.

Έχουν περάσει σχεδον 5 χρόνια αδιαφορίας, δεν έχει γίνει καμία αποβολή του συγκεκριμένου ιδιώτη και ο χώρος παραμένει ανεκμετάλλευτος και αναξιοποίητος από τον Δήμο. Μέσα από επιστολές της παράταξης μας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και από παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας, η σημερινή δημοτική Αρχή γνώριζε γι’ αυτή την κατάσταση. Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι το μένος της Κυβέρνησης και της δημοτικής Αρχής για τις «καταλήψεις» δεν είναι ίδιο όταν πρόκειται για μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Χρειάστηκε η πίεση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, η επαναλαμβανόμενη κατάθεση του θέματος (για περισσότερες από 6 φορές) προ ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο,

με προειδοποίηση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο για προσφυγή στον αρμόδιο Εισαγγελέα εφόσον συνεχιστεί η κατάσταση και δεν ληφθούν μέτρα από τον Δήμο, ώστε να τεθεί επιτέλους για λήψη απόφασης το θέμα της αποβολής του ιδιώτη στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Λαϊκή  Συσπείρωση Αθήνας καλεί τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς της περιοχής να συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε να αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων και της νεολαίας ο χώρος που ήδη από το 2018 έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων και παραμένει έρμαιο της ιδιωτικής κερδοσκοπίας χωρίς καμία άδεια από το Δήμο.