Κρυονέρι: Χωρίς γιατρό τρεις μήνες

Η έλλειψη γιατρού έχει αναγκάσει τους  ηλικιωμένους κατοίκους του Κρυονερίου στην ορεινή Ολυμπία να αλλάζουν μόνοι τους την φαρμακευτική αγωγή. Μειώνουν δηλαδή την ποσότητα των φαρμάκων που πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά για να τους φτάσουν μέχρι να συνταγογραφήσουν ξανά.

Οι κάτοικοι του Κρυονερίου, ενός μικρού χωριού,  μόλις 25 χιλιόμετρα από τον Πύργο, είναι χωρίς αγροτικό γιατρό από τον Ιούλιο. Ο αγροτικός γιατρός, μέχρι τότε, επισκεπτόταν το χωριό κάθε δυο εβδομάδες, εξυπηρετώντας τους κατοίκους με ιατρικές συμβουλές και συνταγογράφηση καθώς οι μετακίνηση των ηλικιωμένων ατόμων δεν είναι εύκολη. Η θητεία του γιατρού ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο και από τότε το χωριό – όπως και το γειτονικό Χελιδόνι – έμειναν χωρίς γιατρό.

Συγκοινωνία, έχει μόνο Δευτέρα και Παρασκευή και όταν φτάσουν στον προορισμό τους, τα νούμερα προτεραιότητας έχουν τελειώσει. Κι αν περιμένουν μέχρι το μεσημέρι για να εξυπηρετηθούν, το πιο πιθανό είναι να χάσουν το λεωφορείο της επιστροφής και να πρέπει να πληρώσουν ταξί (γύρω στα 40,00 ευρώ, όπως λένε οι κάτοικοι) για να επιστρέψουν στο χωριό. Έτσι, φεύγουν, έχοντας πληρώσει το 5ευρω, αλλά χωρίς συνταγή για τα φάρμακά τους.

Αλλάζουν μόνοι τους την αγωγή

Η διαδικασία συνταγογράφησης, και στον Πύργο και στην Ολυμπία, έχει γι’ αυτούς τεράστιο κόστος, είτε απευθυνθούν στις δημόσιες δομές υγείας είτε σε ιδιώτες γιατρούς. Και φυσικά, όπως οι ίδιοι λένε, «λεφτά δεν υπάρχουν. Αν είχαμε θα αγοράζαμε και φάρμακα, δε θα τρέχαμε να γράψουμε». Γι αυτό και  δίνουν μόνοι τους «λύση» αλλάζοντας  την αγωγή, μειώνοντας τα χάπια, είτε στο μισό είτε ανά δεύτερη μέρα, για να τους φτάσουν… βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

Ιατρείο χωρίς γιατρό

Η ειρωνεία είναι πως, ενώ δημιούργησαν χώρο ιατρείου, ο οποίος, πολύ σύντομα θα είναι πλήρως εξοπλισμένος και με ιατρικό εξοπλισμό (σ.σ έχουν αιτηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες), πια δεν έχουν γιατρό. Ένας γιατρός, που σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουν από το Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας, έχει προσληφθεί, αλλά κανείς δεν ξέρει πότε θα αναλάβει υπηρεσία.

Πηγή: patrisnews.com

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΓΙΑΤΡΟΣ, ΚΡΥΟΝΕΡΙ


Αφήστε μια απάντηση