κώστας-μπακογιάννης-έχει-στήσει-φάμ-745683
ΔΗΜΟΙ | 11.04.2023 | 07:11

Κώστας Μπακογιάννης: Έχει στήσει «φάμπρικα» ρουσφετολογικών προσλήψεων (έγγραφα)

Μια μεγάλη «φάμπρικα» ρουσφετολογικών προσλήψεων, μήπως και ανακόψει την ραγδαία πτώση του, έχει στήσει εδώ και περίπου ένα χρόνο ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Ο κ. Μπακογιάννης, άλλοτε με φωτογραφικούς διαγωνισμούς και άλλοτε με φωτογραφικές προκηρύξεις επιχειρεί με συνοπτικές διαδικασίες – ακόμα και μέσα στην προεκλογική περίοδο – να προσληφθούν «τα δικά μας παιδιά» καθώς και γόνοι στελεχών του μεγαλύτερου δήμου της χώρας σε διάφορες υπηρεσίες του δήμου.

Φαίνεται ο κ. Μπακογιάννης όταν δεν ασχολείται με τον «Μεγάλο Περίπατο» που τον πλήρωσαν αδρά οι δημότες για να «ράβει και να ξηλώνει» πεζοδρόμια και δέντρα κάνει …υπερωρίες στην «φάμπρικα» των προσλήψεων που έχει στήσει…

Μάλιστα παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πλήθος καταγγελιών από δημοτικές παρατάξεις και αποκαλυπτικά δημοσιεύματα, η διοίκηση  Μπακογιάννη, συνεχίζει το «έργο» της επί των προσλήψεων, με μοναδικό γνώμονα να βολέψει «γαλάζια» παιδιά.

Το χρονικό των ρουσφετιών

Το χρονικό των ρουσφετολογικών προσλήψεων ξεκινάει από τον Απρίλιο του 2022 και φτάνει μέχρι και σήμερα.

Το «έναυσμα» δόθηκε με την πρόσληψη του Γιάννη Φυτόπουλου τον Απρίλιο του 2022. Ο αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, εργάζεται πλέον ως οικονομικός υπεύθυνος του Δήμου Αθηναίων, ενώ παράλληλα διατηρεί τη θέση του ως επιστημονικός συνεργάτης του υπουργού Εξωτερικών!!! Το «κλειδί» στην πρόσληψή του αποτέλεσε η διαδικασία της συνέντευξης, μέσω της οποίας πήρε τελικά τη θέση!

Ακολούθησαν και άλλες προσλήψεις -μέσω διαγωνισμών βεβαίως-, με πιο χαρακτηριστικές τρεις περιπτώσεις όπου προσελήφθησαν παιδιά των οποίων οι γονείς είναι διευθυντικά στελέχη του δήμου!

Συγκεκριμένα ο Χριστόφορος Νεμπεγλεριώτης προσελήφθη στο τμήμα όπου είναι διευθυντής ο πατέρας του! Ο Νεμπεγλεριώτης Ευάγγελος, είναι διευθυντής στη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου και σ’ αυτό το τμήμα βρήκε θέση και ο γιός του!

Στην ίδια Διεύθυνση (Κοινωνικής Αλληλεγγύης) προσελήφθησαν η Γιαννέλη Κωνσταντίνα, κόρη του Γιαννέλη Παναγιώτη, ο οποίος είναι υπεύθυνος στο Τμήμα Προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου του Δήμου Αθηναίων. Αλλά και η Δούνη Παρασκευή, κόρη του Δούνη Δημητρίου, τμηματάρχη του τμήματος Εξυπηρέτησης Δημοτών και Επαγγελματιών 1ης Δημοτικής Κοινότητας…

Για τις συγκεκριμένες προσλήψεις, η aftodioikisi.gr, ήρθε πολλές φορές με επικοινωνία με το γραφείο τύπου του δήμου Αθηναίων, ζητώντας ένα σχόλιο από τη δημοτική αρχή. Ωστόσο οι αρμόδιοι παρέπεμπαν κάθε τόσο σε μελλοντικές …ενημερώσεις, χωρίς τελικά να δίνουν απάντηση ποτέ…

Βολέματα ημετέρων

Τις συγκεκριμένες διαδικασίες προσλήψεων είχε καταγγείλει με ανακοίνωση της, δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», στην οποία σημείωνε: 

«Μετά τον αξιοκρατικό διορισμό του αντιπροέδρου της ΟΝΝΕΔ και συνεργάτη του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Φυτόπουλου στη θέση του οικονομικού υπεύθυνου του Δήμου Αθηναίων, δημοσιεύματα φέρνουν στο φως περισσότερες περιπτώσεις ευνοιοκρατίας και νεποτισμού στο χώρο του Δήμου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, τρία παιδιά διευθυντικών στελεχών του Δήμου Αθηναίων προσλήφθηκαν, μέσα από φωτογραφικούς διαγωνισμούς και με αξιοποίηση της διαδικασίας των συνεντεύξεων, σε μια Διεύθυνση αιχμής και υψηλών απαιτήσεων, όπως είναι η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η Ανοιχτή Πόλη αναμένει από τη δημοτική αρχή να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις και να τεκμηριώσει την αξιοπιστία των διαδικασιών που οδήγησαν στις αναφερόμενες προσλήψεις, εφόσον αυτές έχουν πράγματι γίνει. Να μας εξηγήσει ποιος αξιολόγησε τους υποψηφίους, με τι είδους κριτήρια και με ποιές εγγυήσεις αντικειμενικότητας. Ο μεγαλύτερος Δήμος της χώρας δεν μπορεί να έχει χώρο για ρουσφετολογικές πρακτικές και βολέματα ημετέρων, που τόσο έχουν ταλαιπωρήσει τη χώρα».

Με την υπογραφή Μπακογιάννη οι προσλήψεις μέσω …συνεντεύξεων

Όμως η δημοτική αρχή Μπακογιάννη δεν σταμάτησε εκεί. Στα τέλη Μαρτίου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου αποφάσισε την πρόσληψη 23 εργαζομένων στις κοινωνικές υπηρεσίες μέσω τριών προκηρύξεων και χρηματοδότηση προγράμματος ΕΣΠΑ.

Οι προσλήψεις των εργαζομένων όμως δεν θα γίνουν ως ΙΔΟΧ, δηλαδή με κριτήρια ΑΣΕΠ, αλλά με Συμβάσεις Μίσθωσης Έργου (ΣΜΕ), προκειμένου να εισάγουν ως κυρίαρχο κριτήριο αξιολόγησης τη μέθοδο της Συνέντευξης! Τώρα που «μάθανε» τον τρόπο, φαίνεται ότι εκεί στο δήμο Αθηναίων θα στήσουν ειδική αίθουσα «συνεντεύξεων» για προσλήψεις!

Ολες αυτές οι προσλήψεις έχουν την υπογραφή του Κώστα Μπακογιάννη, με το δήμαρχο Αθηναίων να φέρει ακέραια την ευθύνη για το ρουσφετολογικό μηχανισμό που έχει στήσει μέσα στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας!

Κύμα ρουσφετολογικών προσλήψεων

Σε ανακοίνωση της, η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας, καταγγέλλοντας τις διαδικασίες που ακολούθησε η δημοτική αρχή σημείωνε:

Είναι λοιπόν προφανές πως μιλάμε για νέο κύμα ρουσφετολογικών προσλήψεων. Θυμίζουμε την προηγούμενη αντίστοιχη πρόσληψη εργαζομένων, πέρυσι, πάλι μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ στο «Βοήθεια στο σπίτι», όπου σε αυτό το πρόγραμμα, ύστερα από τη συνέντευξη, σε συγκεκριμένες θέσεις, βρέθηκαν μια σειρά από γαλάζια Golden Boys and girls, στερώντας τις θέσεις από παιδιά με βαριά βιογραφικά.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση είχαμε καταγγείλει τη διαδικασία, εκ του αποτελέσματος, αφού στους επιτυχόντες βρίσκονται παιδιά διευθυντών και προϊσταμένων του Δήμου, παιδιά στελεχών της ΔΑΚΕ στο Δήμο της Αθήνας, άλλα στελέχη της ΟΝΝΕΔ που διατηρούν δικές τους επιχειρήσεις και ταυτόχρονα εργάζονται και στο πρόγραμμα με αποκορύφωμα τον αντιπρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, που εκτός από εργαζόμενος στο Δήμο της Αθήνας, είναι, ταυτόχρονα και εργαζόμενος στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση ζητούμε οι θέσεις αυτές να προκηρυχτούν αποκλειστικά με κριτήρια ΑΣΕΠ, δηλαδή κοινά κριτήρια για όλους τους υποψηφίους, επιστημονικά και κοινωνικά.

Με αυτή τη διαδικασία εξασφαλίζονται επίσης όλα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων (άδειες, επιδόματα κλπ) πράμα που δεν μπορεί να γίνει με τις Συμβάσεις Μίσθωσης Έργου, αφού αυτοί λογαριάζονται ως «επιχειρηματίες»!

Ακολουθούν οι «διαγωνισμοί» και οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τις προσλήψεις μέσω …συνεντεύξεων.

Δείτε τους τρεις διαγωνισμούς:

Δείτε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου: