Κόντρες στην ΚΕΔΕ με αφορμή τα ταμειακά διαθέσιμα (διάλογοι)

Αντιπαράθεση –έκπληξη προέκυψε κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ για τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων. Μετά την ενημέρωση του Δ.Σ. από τον πρόεδρο Γ. Πατούλη ο οποίος κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όσοι θέλουν να πάρουν τα διαθέσιμά μας μολών λαβέ. Να βγάλουν το νόμο εκείνο που θα τα παίρνουν κατευθείαν από τα ταμεία μας», ο επικεφαλής του «πράσινου» «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» Απόστολος Κοιμήσης που συνήθως είναι λάβρος κατά τη κυβέρνησης συμπλέοντας με την πλειοψηφούσα «γαλάζια» παράταξη της ΚΕΔΕ «Κίνηση Ανατροπής», όχι μόνο διαφοροποιήθηκε αλλά και άσκησε κριτική κατά του κ. Πατούλη. Όπως είπε ο κ. Κοιμήσης «δεν είναι σημαντικό θέμα», προσθέτοντας ότι «δεν μας αγγίζει γιατί ο νόμος μας δίνει τη δυνατόττα να πάμε τα χρήματα στο ΤΠκΔ και να διαπραγματευτούμε με τράπεζες για μεγαλύτερο επιτόκιο. Είναι άσφαιρα πυρά». Κατά τον κ. Κοιμήση «τo μεγάλο θέμα είναι το συντξιοδοτικό. Υπάρχει ένας ανεκδιήγητος υπουργός ο κ. Πετρόπουλος, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα περάσει μία ρύθμιση και μας κορόιδεψε». Όμως ο επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» δεν σταμάτησε εκεί. Άσκησε έντονη κριτική στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ τονίζοντας χαρακτηριστικά:   «Η δική σας προσωπική παρουσία δεν είναι αποτελεσματική. Προτείνουμε να εμπλέξετε συναδέλφους από την πλειοψηφία στην διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση που είναι στις αρμόδιες Επιτροπές και γνωρίζουν τα θέματα».

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Πατούλη ο οποίος αντέτεινε με έμφαση: «Δεν πηγαίνω μόνος μου στα υπουργεία. Στον Πετρόπουλο για τα συνταξιοδοτικά πήγαμε 150 άτομα, στον Χουλιαράκη πήγαμε με άλλα μέλη του ΔΣ και με υπηρεσιακούς παράγοντες», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές ότι «έχει αλλάξει θέση σε σχέση με την κυβέρνηση. Λετε ότι φταίνε κάποιο ηλίθιοι όχι η κυβερνητική πολιτική».

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

-Κοιμήσης: Ή θα πρέπει να αλλάξουμε λειτουργία ή θα πάμε στον πάτο. Ήμουν ο μόνος που στο συνέδριο της ΚΕΔΕ είχα πει ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει για να ορθοποδήσει η Αυτοδιοίκηση. Δεν αλλάζω θέση σε αυτό.

-Πατούλης: Με τον Σπίρτζη ήρθατε; Με τον Σκουρλέτη ήρθατε; Ηρθατε. Θα παρακαλέσω να ανασκευάσετε ή τη μνήμη σας ή την τοποθέτησή σας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και όταν πήρε το λόγο ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης ο οποίος επέκρινε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ότι επί των ημερών του «τρώμε συνέχεια γκολ», με τον κ. Πατούλη να απαντά ότι επί της προηγούμενης ηγεσίας της ΚΕΔΕ στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, «μειώθηκαν οι πόροι της Αυτοδιοίκησης κατά 60%».

Διαφοροποίηση Καμίνη – Κοιμήση

Να σημειωθεί ότι διαφορετική άποψη σε σχέση με αυτή του κ. Κοιμήση σε σχέση με τα ταμειακά διαθέσιμα κατέθεσε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης που στηρίχθηκε για τη θέση του προέδρου της ΚΕΔΕ από το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα». Αν και απών, μέσω δήλωσής του που διαβάστηκε στη συενδρίαση, τόνισε ότι  «τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων ανήκουν στους δημότες. Έχουν προκύψει από τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της λειτουργίας της, με 60% μικρότερη κρατική επιχορήγηση και καλύπτοντας τα κενά που αφήνει πίσω της η κεντρική διοίκηση στους τομείς της κοινωνικής αλληλεγγύης και της καθημερινότητας του πολίτη. ‘Όπως έπεσε στο κενό η προηγούμενη απόπειρα της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα αποθεματικά των δήμων, έτσι θα συμβεί και τώρα. Η ιδιοκτησιακή αντίληψη της κυβέρνησης για τα ταμειακά διαθέσιμα της αυτοδιοίκησης και η ευκαιριακή αντιμετώπισή τους, βρίσκουν όλους τους δήμους ενωμένους και αποφασισμένους να αντιδράσουν», κατέληξε ο κ. Καμίνης.

Μπίρμπας: Τεράστιο ρήγμα στην Αυτοδιοίκηση

Τα όσα ακούστηκαν οδήγησαν τον επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» Δημήτρη Μπίρμπα να μιλήσει για «τεράστιο ρήγμα στην Αυτοδιοίκηση, ανάμεσα στις παρατάξεις που υποτίθεται ότι θα την πήγαιναν στην επόμενη ημέρα. Και δεν έχουν περάσει παρά μόνο 10 μήνες», πρόσθεσε ο κ. Μπίρμπας. Κατά τον επικεφαλής  της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» «δεν θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση θέλει να χτυπήσει την Αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο που μας περιλαμβάνει μιας και είμαστε στους λοιπούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Να ζητήσουμε να εξαιρεθούμε στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης», κατέληξε ο κ. Μπίρμπας.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΕΔΕ, ΠΑΤΟΥΛΗΣ, ΚΑΜΙΝΗΣ, ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ, ΚΟΙΜΗΣΗΣ, ΚΟΝΤΡΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!