κωνσταντέλλος-στην-aftodioikisi-gr-για-φωτιά-στη-β-1028936
ΔΗΜΟΙ | 06.06.2022 | 10:07

Κωνσταντέλλος στην aftodioikisi.gr για φωτιά στη Βούλα: Τι απαντά για συντονισμό, κόντρες δημάρχων & ευθύνες

Στην aftodioikisi.gr μίλησε ο Δήμαρχος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, για τη φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο στην περιοχή, δίνοντάς μας πληροφορίες για την «επόμενη ημέρα» αλλά και λεπτομέρειες γύρω απ’ όσα συνέβησαν.

Ο κ. Κωνσταντέλλος, είπε στην aftodioikisi.gr ότι η φωτιά ελέγχθηκε με μεγάλη δυσκολία, καθώς το φαινόμενο ήταν έντονο και οι άνεμοι, όπως και η γεωμορφολογία της περιοχής, συνετέλεσαν στο να πάρει μεγάλες διαστάσεις και να δυσκολέψει τις όποιες προσπάθειες κατάσβεσης.

“Δεν θεωρώ ότι υπήρξε «ανεπάρκεια μηχανισμού», όπως καταγγέλλεται”, μας είπε, τονίζοντας τα εξής:

“Το μόνο που μπορώ να παρατηρήσω, είναι ότι αν η φωτιά είχε ελεγχθεί γρήγορα από χαμηλά, θα μπορούσαμε να είχαμε γλιτώσει αυτή την κατάσταση. Στην πορεία της όμως οι φλόγες ξεπερνούσαν τα 30 μέτρα, η ένταση ήταν τρομερή και ο μηχανισμός, όσο και αν προσπαθούσε, δεν μπορούσε να περιορίσει γρήγορα το φαινόμενο. Κατά τη γνώμη μου, υπήρχε συνεργασία, υπήρχε συντονισμός και άμεση ανταπόκριση. Και για την αεροπυρόσβεση, ξέρουμε όλοι, ότι έχει κανόνες”.

Σε ερώτησή μας για το αν έχει πάρει απάντηση από την Πυροσβεστική για το πώς ξεκίνησε η φωτιά, μας είπε: «Γνωρίζουμε ως τώρα, ότι ξεκίνησε έξω από το κέντρο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ στη Γλυφάδα. Ο ΔΕΔΔΗΕ λέει ότι δεν προήλθε από βλάβη στον υποσταθμό. Δεν μπορώ να μιλήσω ούτε για εμπρησμό, δεν έχουμε ενδείξεις, αλλά θεωρώ ότι ήταν αίτιο κάποιας παράλειψης. Αναμένουμε το πόρισμα της Πυροσβεστικής».

Για τις ζημιές που έχουν καταγραφεί και το τι κάνει ο Δήμος, είπε:

«Είμαστε σε φάση καταγραφής και στο να ανοίξουμε τις αιτήσεις για όσους υπέστησαν ζημιές. Έχουμε 1.700 καμένα στρέμματα, 2 σπίτια με σοβαρές ζημιές και περίπου 10 ακόμη και μικρότερες, αλλά και κάποια καμένα οχήματα. Παράλληλα, είμαστε σε επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία για να γίνει η υποστήριξη πρανών και για το επόμενο διάστημα.

Απάντηση στις κόντρες δημάρχων

Τέλος, όσον αφορά στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Δημάρχων Γλυφάδας – Ελληνικού αλλά και την κατάσταση με τον ΣΠΑΥ, ο κ. Κωνσταντέλλος, σχολίασε στην aftodioikisi.gr:

«Για εμένα το βουνό δεν έχει διοικητικά όρια. Αυτό θα υποστηρίξω και στον ΣΠΑΥ. Δεν έχει να κάνει αν η Γλυφάδα αποχώρησε ή όχι, οι εργολαβίες πρέπει να συνεχιστούν και οι υπόλοιποι Δήμοι να συνεισφέρουν. Το βουνό είναι ένα και μας αφορά όλους. Εγώ πολλές φορές κάνω τον διαιτητή για να βοηθήσω, καθώς έχω καλές σχέσεις και με τους δυο δημάρχους αλλά εδώ, χρειάζεται συνεργασία και όχι μπαλάκι ευθυνών. Δεν είναι ώρα να μαλώνουμε σε ξένο αχυρώνα… Να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας από όλο αυτό που συνέβη και να προετοιμαστούμε για την επόμενη ημέρα.»