κοινωφελής-εργασία-τέλος-αντιδράσε-757257
ΔΗΜΟΙ | 21.11.2022 | 13:33

Κοινωφελής εργασία τέλος – Αντιδράσεις από δημάρχους

Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας τέλος! Αυτό ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της! «Το υπουργείο Εργασίας μας ενημέρωσε ότι μετά το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος δεν θα υπάρξει νέο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την οριστική κατάργηση 25.000 θέσεων εργασίας στους ΟΤΑ!

Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε ότι οι δήμοι δεν μπορούν να πάνε σε εκλογές χωρίς εποχικό προσωπικό. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια της λειτουργίας δήμων και Περιφερειών της χώρας, αφού θα μείνουν χωρίς αναγκαίο προσωπικό σε πολύ κρίσιμους τομείς για τη λειτουργία τους, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Υπενθυμίζουμε ότι οι 8μηνες συμβάσεις του τελευταίου προγράμματος «Κοινωφελούς Εργασίας» λήγουν εντός του διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023.

Βάσει των επίσημων στοιχείων της ΔΥΠΑ, στο τρέχων πρόγραμμα απασχολούνται συνολικά σε 170 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες 11.801 άνεργοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), 6.575 άνεργοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), 3.114 άνεργοι τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) και 3.510 άνεργοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ), ενώ οι 25.000 θέσεις του προγράμματος κατανέμονται ως εξής:

— Δήμοι: 20.397 θέσεις (81,6%)

— Περιφέρειες: 2.566 θέσεις (10,3 %)

— Αποκεντρωμένες Διοικήσεις: 348 θέσεις (1,4 %)

— Λοιποί Φορείς: 1.689 θέσεις (6,7 %)

Για τους φορείς της Αυτοδιοίκησης η οριστική απομάκρυνση των συγκεκριμένων συμβασιούχων και πολύ περισσότερο η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας ότι δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα (σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ) αναμένεται να προκαλέσει τεράστια «κενά» σε υπηρεσίες που οι δήμοι θα κληθούν να τα καλύψουν με συμβάσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα με ότι αυτό σημαίνει για τα ήδη «κλονισμένα» οικονομικά τους, όσο και τα δημοτικά τέλη που θα βαρύνουν τους πολίτες.

Ηδη οι ανακοινώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των δημάρχων, αφού βλέπουν ότι ενόψει μια προεκλογική χρονίας θα αντιμετωπίσουν φαινόμενα «γύμνιας» προσωπικού σε αρκετές δημοτικές υπηρεσίες με ότι αυτό συνεπάγεται για την παροχή των υπηρεσιών προς τους δημότες.

Ταυτόχρονα η συγκριμένη εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει «πλήγμα» και για χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους που περίμεναν να εργαστούν σε κάποιο επόμενο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να αποφύγουν την περιθωριοποίηση, διατηρώντας την ικανότητα απασχόλησής τους.