Κοινωφελής εργασία αντί φυλακής και στο Δήμο Σερρών - Aftodioikisi.gr
Δευτέρα
18
Οκτώβριος
Back

Κοινωφελής εργασία αντί φυλακής και στο Δήμο Σερρών

Στον αναδιαμορφωμένο πίνακα των δήμων, στους οποίους εφαρμόζεται ο θεσμός της παροχής κοινωφελούς εργασίας για όλους όσοι έχουν καταδικαστεί από τα δικαστήρια και δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν, συμπεριλαμβάνεται πλέον -έπειτα και τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση των καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργών- και ο Δήμος Σερρών.

Στην απόφαση, αναφέρεται ότι οι πολίτες που θα ζητήσουν και θα επιλέξουν (αντί άλλης δικαστικής ποινής) την κοινωφελή εργασία στο Δήμο Σερρών θα απασχοληθούν -ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες- σε διάφορους τομείς (Διοικητικών-Οικονομικών, τεχνικών Υπηρεσιών, Καθαριότητας, Κοινωνικής Μέριμνας, Παιδείας, Πολιτισμού, Ανάπτυξης & Αγροτικής Οικονομίας).

Να σημειωθεί, ότι ο χαρακτήρας της συγκεκριμένης παροχής κοινωφελούς εργασίας προβλέπεται από το Σωφρονιστικό Κώδικα και επιβάλλεται με δικαστική απόφαση σε πολίτες που ελέγχθηκαν από τη Δικαιοσύνη για διάφορες παραβάσεις των νόμων. Ο χρόνος διάρκειας της παροχής κοινωφελούς υπηρεσίας ορίζεται με την ίδια δικαστική απόφαση. Υπεύθυνος έναντι της Δικαιοσύνης για την επίβλεψη της παρεχόμενης εργασίας είναι ο δήμαρχος.

Ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας για τους καταδικασθέντες

Η νομοθεσία για «τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση στην απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης» επεκτείνει τον θεσμό της κοινωφελούς εργασίας, ως εναλλακτικής ποινής. Με βασικό άξονα ότι η φυλάκιση είναι ποινή αρμόζουσα μόνο για σοβαρά εγκλήματα, ο νόμος επιχειρεί να καθιερώσει την παροχή κοινωφελούς εργασίας, στα χνάρια άλλων χωρών, όπως η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελβετία (όπου αποτελεί βασική ποινή) κτλ.

Σύμφωνα με το σχετικό νόμο (3904/2010) σε περίπτωση που ο δράστης δηλώσει στο δικαστήριο την αδυναμία του να καταβάλει το ποσό της μετατροπής της ποινής σε 2-3 χρόνια, τότε εναλλακτικά το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει την παροχή κοινωφελούς εργασίας από το δράστη για συγκεκριμένο αριθμό ωρών.

Η εφαρμογή του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας

Πιο συγκεκριμένα αν το άτομο που καταδικάστηκε δηλώσει ότι δεν θα μπορέσει να καταβάλει το ποσό της μετατροπής, το δικαστήριο μετατρέπει περαιτέρω τη χρηματική ποινή ή το πρόστιμο, στο σύνολο ή εν μέρει, σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, εφόσον συμφωνεί ή το ζητά εκείνος που καταδικάστηκε.

Στην περίπτωση αυτή, το δικαστήριο ορίζει και τον αριθμό των ωρών κοινωφελούς εργασίας που κυμαίνονται από 100 έως 240 ώρες για ποινή ως ένα έτος, 241 έως 480 ώρες για ποινή από ένα έως δύο έτη και 481 έως 720 ώρες για ποινή από δύο έως τρία έτη, ενώ προσδιορίζει και προθεσμία, όχι μεγαλύτερη από τρία έτη για την εκτέλεση τους.

Δυστυχώς, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των όσων κακών την ακολούθησαν (κλείσιμο καταστημάτων, ακάλυπτες επιταγές κοκ) ολοένα και αυξάνονται οι πολίτες (κυρίως επιχειρηματίες), οι οποίοι καταδικάζονται από τη Δικαιοσύνη.

Γνωρίζοντας όμως την παροχή κοινωφελούς εργασίας αποφεύγουν τη φυλακή όταν δεν έχουν τα χρήματα να εξαγοράσουν την ποινή τους, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων οι καταδικασθέντες δηλώνουν οικονομική αδυναμία.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!