«Κοινό μέτωπο» 6 δήμων για τη διάσωση του Θερμαϊκού

Μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικής Ποιότητας υπέγραψαν έξι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη του Θερμαϊκού Κόλπου, όπου «κυριαρχούν» σκουπίδια και μπάζα, παράνομες αμμοληψίες, τα λύματα και παράνομα κτήρια.

Τα ζητήματα αυτά εξετάστηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσαν έξι δήμοι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αποφάσισαν να συγκροτήσουν «κοινό μέτωπο» για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Θερμαϊκού Κόλπου. Οι δήμαρχοι Αξιού, Επανομής, Εχεδώρου, Θερμαϊκού, Μηχανιώνας και Χαλάστρας, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο διεκδικούν τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικής Ποιότητας του Θερμαϊκού Κόλπου.

Όπως τόνισε ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Ζαλίδης, «το Παρατηρητήριο θα αποτελέσει μια ευέλικτη θεσμική μορφή, που θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται τα περιβαλλοντικά δεδομένα, ενώ θα υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης».

Σε αυτό προτείνεται να συμμετέχουν το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η νομαρχία Θεσσαλονίκης, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού και οι δήμοι της περιοχής, όπως επίσης και ο φορέας διαχείρισης του Θερμαϊκού και το διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος, που έχουν δημιουργήσει οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τους δήμους Εχεδώρου και Λαγκαδά και το ΑΠΘ.

Οπως ανακοινώθηκε, ήδη, οι επιστήμονες της διεύθυνσης Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης ολοκληρώνουν μελέτη με σκοπό τον προσδιορισμό της ποσότητας της ρύπανσης, που μετεφέρεται από τους ποταμούς Αξιό, Γαλλικό, Λουδία και Αλιάκμονα στο Θερμαϊκό Κόλπο.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ


Αφήστε μια απάντηση