Περιφερειάρχης και δήμαρχος Ιωαννίνων κατά υπουργείου Εργασίας - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
22
Μάι
Back

Περιφερειάρχης και δήμαρχος Ιωαννίνων κατά υπουργείου Εργασίας

Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον υπουργείο Εργασίας και τους Δήμαρχο Ιωάννινων και Περιφερειάρχη Ηπείρου, αναφορικά με την εκπόνηση σχεδίου για τη διάσωση της εταιρείας Spider.

Με κοινή κοινή δήλωση τους, ο Περιφερειάρχης και Δήμαρχος Ιωαννίνων απάντησαν στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας με την οποία τους καλεί να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να καταθέσουν σχέδιο επαναλειτουργίας της βιομηχανίας Spider.

Σύμφωνα με τα όσα ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος δηλώνουν «η ανακοίνωση του Υπουργείου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα είχαν συζητηθεί στη σύσκεψη που είχε γίνει στο Υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα κ. Ανδρέα Νεφελούδη».
Δήμαρχος και Περιφερειάρχης εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους από την τροπή που πήρε η υπόθεση και ζητούν από το Υπουργείο να γνωστοποιήσει τους πραγματικούς λόγους της υπαναχώρησης του.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωση του σημειώνει: «Η ταλαιπωρία των εργαζομένων στην εταιρεία Spider συνεχίζεται εδώ και ένα χρόνο. Η εταιρεία ουσιαστικά δεν λειτουργεί ενώ παλαιότερα παρήγαγε κάδους απορριμμάτων και άλλα υλικά.

Ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων προχώρησε σε επίσχεση εργασίας, ενώ παράλληλα το Υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην άπαξ καταβολή έκτακτου βοηθήματος, για την ενίσχυση των εγκλωβισμένων και απλήρωτων εργαζομένων.

Σε τελευταίες επαφές και συναντήσεις του Υπουργείου Εργασίας με τους τοπικούς φορείς (Γ.Γ. Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμαρχος Ιωαννίνων) με εκπροσώπους της εταιρείας και τους εργαζόμενους, τονίσαμε ότι από το Υπουργείο θα διερευνηθούν όλες οι νόμιμες δυνατότητες, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, για την περαιτέρω, πρόσκαιρη ανακούφιση των
εργαζομένων. Αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Παράλληλα η Περιφέρεια και οι άλλοι τοπικοί φορείς εκτίμησαν ότι έπρεπε να ανασταλεί –
προσωρινά- η εκδίκαση του πλειστηριασμού της βιομηχανίας, για να δοθεί χρόνος διερεύνησης λύσεων επαναλειτουργίας.

Πρέπει να τονίσουμε ότι η όποια προσπάθεια επαναλειτουργίας της επιχείρησης δεν αποτελεί αντικείμενο του Υπουργείου Εργασίας πολύ δε περισσότερο χωρίς την εμπράγματη συμμετοχή των φορέων της περιοχής.

Επιπρόσθετα το οποίο σχέδιο δεν μπορεί παρά να αποτελέσει τμήμα ενός σαφούς επιχειρηματικού σχεδιασμού που πρέπει να κάνουν οι τοπικοί φορείς (εκπόνηση μελέτης κλπ) με την συνεργασία της ίδιας της εταιρείας.

Όσο διαρκεί αυτή η στάση αναμονής από όλους τους (πλην των εργαζομένων) εμπλεκόμενους, τόσο δυσχεραίνει η θέση των εργαζομένων που επειδή είναι εγκλωβισμένοι, ούτε επίδομα ανεργίας μπορούν να πάρουν, ούτε επίδομα αφερεγγυότητας γιατί η εταιρεία δεν αποφασίζει να πτωχεύσει.

Επίσης λόγω αυτής της κατάστασης δεν μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα ΟΑΕΔ (8μηνα κλπ) γιατί δεν είναι άνεργοι.

Τέλος ποτέ από το Υπουργείο Εργασίας δεν διατυπώθηκε η άποψη ότι δήθεν θα αναλάβει δράσεις (χωρίς αρμοδιότητα για τούτο) για την επαναλειτουργία της επιχείρησης, πολύ παραπάνω χωρίς κανένα σχέδιο. Ας αναλάβουν λοιπόν οι τοπικοί φορείς και η εταιρεία την ευθύνη να εκπονήσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο επαναλειτουργίας, ειδάλλως ας απελευθερώσουν τους εγκλωβισμένους εργαζόμενους για να σχεδιάσουμε σε ένα σαφές πλαίσιο τις δράσεις μας».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!