κύθηρα-μάχη-με-τις-φλόγες-για-3η-ημέρ-20550
ΔΗΜΟΙ | 06.08.2017 | 09:13

Κύθηρα: «Μάχη» με τις φλόγες για 3η ημέρα -Κάηκαν 15.000 στρέμματα

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στα Κύθηρα, καθώς η φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής είναι σε εξέλιξη, κατακαίγοντας το νησί.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα, ένα θέμα που προκάλεσε αντιδράσεις  από τα Κύθηρα το Σάββατο, καθώς είχαν αποχωρήσει τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Ομως, παρότι η φωτιά φαινόταν να είναι σε ύφεση το μεσημέρι του Σαββάτου, αναζωπυρώθηκε και συνέχισε το καταστροφικό της έργο.

Να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, σε τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με Νίκο Τόσκα, Ρένα Δούρου και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν εκεί 3 αεροσκάφη, 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα και 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, που αναφέρει ότι η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη.

“Μαύρη μέρα” για τα Κύθηρα, χαρακτήρισε τη σημερινή ο δήμαρχος του νησιού, Στράτος Χαρχαλάκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι από τη μεγάλη πυρκαγιά έχουν καεί περισσότερα από 15.000 στρέμματα πρασίνου. Όπως ανέφερε, πρόκειται είτε για πυκνό δάσος, είτε για δασικές εκτάσεις χαμηλής βλάστησης.

Μάλιστα, ο κ. Χαρχαλάκης σημείωσε ότι κάηκε και ένα μέρος που είχε καεί πριν από μερικά χρόνια και στο οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη φυσική αναδάσωση.

Από χθες το νησί είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που εισηγήθηκε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ύστερα από σχετικό αίτημα του Δημάρχου.

Λίγες στιγμές νωρίτερα, είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Αραιοί και Μυλοπόταμος στα Κύθηρα καθώς μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Πιτσινάδες εξαιτίας των αναζωπυρώσεων από τους ισχυρούς ανέμους.