Κέρκυρα: Αδιέξοδο με τα απορρίμματα -Κρίσιμη ενημέρωση του δημάρχου τη Δευτέρα

Σε «ομηρία» από χιλιάδες τόνους απορριμμάτων στις γειτονιές, τους δρόμους και τις πλατείες  βρίσκεται η Κέρκυρα. Παρά την προ 20ήμερου τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για το ΧΥΤΥ Λευκίμμης (που έχει εδώ και χρόνια κατασκευαστεί αλλά παραμένει ανενεργός εξαιτίας τοπικών αντιδράσεων), η διαχείριση των απορριμμάτων τελεί υπό μεγάλη αβεβαιότητα.  Ο  δεματοποιητής στερεών αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, που είχε τεθεί  εκτός λειτουργίας και επισκεάσθηκε, δεν καταφέρνει να δεματοποιεί το μεγάλο όγκο απορριμμάτων που συσσωρεύονται καθημερινά και αυξάνονται, μέρα με την ημέρα.

Ο δήμος Κερκύρας υποστηρίζει ότι όταν αρχίσει να χρησιμοποιείται ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης η κατάσταση θα εξομαλυνθεί. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο δήμαρχος Κερκύρας Κώστας Νικολούζος, «κάνουμε διάφορους ελιγμούς προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Στο Τεμπλόνι έχουμε ήδη 12.000 δέματα υπολλείμματος, μετά από διαλογή. Αν μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινήσει η μεταφορά τους στον ΧΥΤΥ Λευκίμμης, τότε θα απελευθερωθεί χώρος,  ώστε να συγκεντρωθούν στο Τεμπλόνι μεγαλύτερες ποσότητες προς διαλογή και να απομακρυνθούν τα συσσωρευμένα σκουπίδια από τους δρόμους. Την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται και η μελέτη για την αποκατάσταση του Τεμπλονίου και για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε να ξεκινήσουμε σε μια νέα βάση. Αγωνιούμε για την κατάσταση, γιατί το πρόβλημα είναι σοβαρό και μας πιέζει».

Ξεκοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες προειδοποιούν για τις συνέπειες στον τουρισμό

Την ίδια στιγμή, η η Ενωση Βρετανών tour operator ΑΒΤΑ, ξενοδόχοι  και τουριστικοί  επιχειρηματίες ζητούν απεγνωσμένα να βρεθεί λύσει στο πρόβλημα. Πολλοί πελάτες τους, σημειώνουν, έχουν ακυρώσει ή συντόμευσαν τις διακοπές τους στην Κέρκυρα εξαιτίας της κατάστασης. Παράπονα διατυπώνονται και από Σκανδιναβούς και άλλους Βορειοευρωπαίους τουρίστες.

Ιατρικός Σύλλογος και τμήμα ΤΕΕ Κέρκυρας προειδοποιούν για την τοξικότητα των απορριμμμάτων

Στους τεράστιους όγκους απορριμμάτων που έχουν κατακλύσει το νησί, συχνά εκδηλώνονται φωτιές. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές τα ξημερώματα  ξέσπασαν άλλες δυο φωτιές σε μεγάλο όγκο απορριμμάτων στην περιοχή Ρόδας -Αχαράβης. Ο  Ιατρικός Σύλλογος και το τμήμα Κέρυρας του ΤΕΕ έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει για την τοξικότητα των διοξινών που παράγονται από την καύση των σκουπιδιών.

Κρίσιμο Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα

Ενημέρωση αναμένεται να δοθεί, δια στόματος του δημάρχου Κώστα Νικολούζου, στο επικείμενο δημοτικό συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα, όπου θα κοινοποιηθούν και τα αποτελέσματα των τελευταίων συναντήσεων του  στην Αθήνα, με τους αρμοδίους κυβερνητικούς παράγοντες. Εξάλλου, σήμερα το βράδυ, ομάδα Κερκυραίων πολιτών διοργανώνει εκ νέου, συλλαλητήριο στους δρόμους της Κέρκυρας, ενάντια στην κατάσταση που έχει περιέλθει το νησί.

Συναντήσεις δημάρχου Κέρκυρας στην Αθήνα

Ο δήμαρχος Κερκύρας είχε συναντήσεις, αυτήν την εβδομάδα, στα αρμόδια υπουργεία στην Αθήνα, παρουσία και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Παυλίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν τρεις προτάσεις και συγκεκριμένα η επανεργοποίηση των κυττάρων στο Τεμπλόνι, η εναπόθεση των απορριμμάτων σε αποκαταστημένους ΧΑΔΑ και η μεταφορά τους εκτός του Νομού. Από πλευρά των κυβερνητικών παραγόντων δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση,  ενώ στο δημαρχείο πραγματοποιήθηκε χθες  πολύωρη συνάντηση του δημάρχου με τους αντιδημάρχους και τους στενούς του συνεργάτες.

Την ίδια ώρα με γραπτή δήλωση του ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας έχει ζητήσει  να κηρυχθεί  το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να  κινητοποιηθεί άμεσα και αποτελεσματικά, το κεντρικό Κράτος.

Παράλληλα ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών κατέθεσαν για το θέμα των απορριμμάτων οι βουλευτές της ΝΔ και του Ποταμιού κύριοι Οικονόμου και Αμυράς αντίστοιχα και οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος.

 

Επιστολή προς τον δήμαρχος Κερκύρας από τον πρόεδρο της Φιλαρμονικής Ενωσης Κέρκυρας

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε προς το δήμαρχο της Κέρκυρας Κ. Νικολούζο ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής Ένωσης Κέρκυρας Σπ. Παδοβάς αναφορικά «με την θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει λόγω των απορριμμάτων το νησί». Η επιστολή είναι η εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,
οι θεμελιωτές της Φ.Ε.Κ. οι οποίοι παρέστησαν στη χθεσινή γενική συνέλευση, μας παρήγγειλαν να σας απευθύνουμε αυτό το γράμμα για να δηλώσουμε την έντονη δυσαρέσκειά τους και όλων των Κερκυραίων για την θλιβερή πρώτη εικόνα της Κέρκυρας με τους σωρούς των σκουπιδιών παντού στα μάτια των χιλιάδων τουριστών που έρχονται στο νησί για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Αυτονόητο ότι εκτός αυτού, το θέμα συνιστά πραγματικό κίνδυνο υγείας για όλους.

Ποτέ η Κέρκυρα δεν ήταν έτσι, ποτέ οι Κερκυραίοι δεν αγανάκτησαν περισσότερο για ένα δημοτικό πρόβλημα.

Κύριε δήμαρχε, εξετάστε μαζί με τη δημοτική σας ομάδα τι έχετε πράξει μέχρι σήμερα για ένα θέμα ορατό για τη δημοτική αρχή από την πρώτη μέρα της θητείας της.
Αν αμελήσατε, αδιαφορήσατε, εκτιμήσατε εσφαλμένα, περιμένατε πολιτική ή άλλη βοήθεια που δεν ήρθε, ή ό, τι άλλο ώστε να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση, αν σήμερα δεν έχετε πλέον δυνατότητα να κάνετε κάτι για την Κέρκυρα, μην αφήσετε τους συμπολίτες σας να σκεφτούν ότι επιπολαίως ζητήσατε να αναλάβετε την εξαιρετική τιμή να είστε ο Πρώτος Δημότης αυτού του τόπου.
Είστε συμπαθής άνθρωπος, διατηρήστε τουλάχιστον την αξιοπρέπειά σας. Υπάρχει τρόπος».

 

Ερωτήσεις βουλευτών  για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε Κέρκυρα και Παξούς

1) Ερώτηση του ΚΚΕ για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σχετικά με το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε Κέρκυρα και Παξούς κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος.

Αναλυτικά αναφέρουν:

«Η κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων τόσο στο νησί της Κέρκυρας όσο και των Παξών, είναι πραγματικά εκρηκτική. Κάθε μέρα που περνάει γίνεται και πιο φανερό ότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για την υγεία αλλά και την ποιότητα ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Βουνά από σωρούς σκουπιδιών συσσωρεύονται σε διάφορα σημεία δημιουργώντας μικρές ανεξέλεγκτες χωματερές -στις οποίες αρκετές φορές ξεσπούν και φωτιές- με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των λαϊκών οικογενειών και των εργαζομένων στην καθαριότητα. Τη στιγμή αυτή, όσα απορρίμματα συλλέγονται εναποτίθενται σε οικόπεδο του Δήμου Κέρκυρας εκτός του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου ο οποίος έχει υπερκορεστεί σε τέτοιο σημείο που δεν χωρούν καν τα απορριμματοφόρα για να αδειάσουν.

Η απάντηση του Υπουργού στην προηγουμένη σχετική Ερώτηση που είχε καταθέσει το ΚΚΕ στις 28/02/2018 επί της ουσίας δεν απαντάει σε τίποτα και δεν δίνει λύση στα προβλήματα που υπάρχουν.

Με αφορμή το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, με ευθύνη των κυβερνήσεων αλλά και της Τοπικής Διοίκησης διαχρονικά, προχωράει όλο και περισσότερο η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τους τελευταίους 3 μήνες έχουν δοθεί 2 εργολαβίες σε ιδιώτες για την αποκομιδή της τάξης των 820.000 ευρώ και 240.000 ευρώ αντιστοίχως, ενώ έχει εγκριθεί και η σύμβαση για τη μεταφορά των δεμάτων στη Λευκίμμη, ύψους 250.000 ευρώ, όπου με διαδικασίες fast track επιχειρείται να πάρει άδεια λειτουργίας. Τι άλλαξε άραγε και τώρα μπορεί πλέον να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης ενώ πριν, και σωστά, δεν μπορούσε;

Τεράστιες είναι οι ευθύνες και των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των συγκυβερνήσεών τους καθώς και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία κρύβεται πίσω από το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Μεθόδευσαν το αδιέξοδο που ζούμε σήμερα, για να εξαναγκάσουν να γίνει αποδεκτή η παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με μεγάλο οικονομικό κόστος για τα λαϊκά στρώματα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί υψηλό και εγγυημένο ποσοστό κέρδους για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου. Ήδη στο Δήμο Κέρκυρας έχει παραχωρηθεί τμήμα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης σε ιδιωτικά συνεργεία, με το σαθρό επιχείρημα ότι δεν φτάνει το προσωπικό και δεν επιτρέπονται προσλήψεις στους δήμους. Είναι μεγάλες οι ευθύνες της Περιφέρειας και των Δημοτικών Αρχών στην Κέρκυρα, παλαιότερων και νεότερων, γιατί συμφωνούν και υλοποιούν αυτή την καταστροφική πολιτική.

Τόσο η συνέχιση της χρήσης του Τεμπλονίου όσο και οι προτάσεις για χρησιμοποίηση του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Λευκίμμης είναι απαράδεκτες καθώς είναι χώροι ακατάλληλοι.

Ύστερα από τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός τί συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας επιτέλους τις ευθύνες της, ώστε:

α) Να «αντιμετωπιστούν οι μικρές χωματερές-υγειονομική βόμβα.

β) Να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες για την εξεύρεση, κατασκευή νέου, κατάλληλου χώρου μαζί με τη δέσμευση ότι θα κλείσει οριστικά και θα αναπλαστεί ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι και δεν θα χρησιμοποιηθεί ο παράνομος ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Λευκίμμης, ο οποίος έπρεπε να έχει ήδη αποκατασταθεί.

γ) Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των απορριμμάτων και να μη φορτωθούν πρόσθετα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και φόρους, να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολόγηση.

δ) Να διασφαλισθούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με ταυτόχρονη τήρηση και ενίσχυση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και προστασίας της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος».

 

2) Ερώτηση με θέμα την κατάσταση με τα απορρίμματα στην Κέρκυρα κατέθεσε και ο βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου

Η ερώτηση έχει ως εξής: «Η κατάσταση που επικρατεί με τα σκουπίδια στην Κέρκυρα είναι πλέον εκτός ελέγχου. Ατελείωτα είναι τα βουνά σκουπιδιών που είναι συγκεντρωμένα σε κάθε γωνιά του νησιού και απειλούν καθημερινά τον τουρισμό, την οικονομία και κυρίως την υγεία των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του νησιού.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Κέρκυρας, εδώ και καιρό έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία όσο τα σκουπίδια παραμένουν στους δρόμους και τις γειτονιές υπό αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες.

Το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στη Κέρκυρα έχει αποτύχει καθώς ο κακός σχεδιασμός, η παράνομη εναπόθεση, οι  εγκαταστάσεις που δεν λειτουργούν, η διαμάχη με τους κατοίκους και όλα αυτά που έχουν επακολουθήσει έφεραν την Κέρκυρα σε αυτή την τραγική κατάσταση.

Στις 15 Ιουνίου η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Κέρκυρας ανακοίνωσε ότι

θα ξεκινήσει άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων καθώς έχει αποκατασταθεί η βλάβη στα μηχανήματα επεξεργασίας των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ.

Δυστυχώς η ζημιά έχει γίνει στο νησί, καθώς η Κέρκυρα είναι ένας δημοφιλής προορισμός της χώρας μας και έχει δυσφημιστεί στο εξωτερικό από τα σχόλια και τις φωτογραφίες των τουριστών που την επισκέφτηκαν όλο αυτό το διάστημα.

Κύριε υπουργέ η Κέρκυρα έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων σχετικά με τα σκουπίδια και δυστυχώς δεν φαίνεται στον ορίζοντα ότι υπάρχει μια βιώσιμη λύση για να αποτραπεί η κατάσταση. Οφείλεται άμεσα να αναλάβετε πρωτοβουλίες και να υπάρξει ένας εθνικός σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το πρόβλημα και όχι να περιμένετε να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο και να καταφεύγετε σε λύσεις «μπαλώματα». Ο σχεδιασμός σας οφείλει να έχει αποτελέσματα άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα  και να μπορέσει επιτέλους να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει το νησί της Κέρκυρας.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάστε:

  1. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να αντιμετωπίσετε την κατάσταση που επικρατεί με τα σκουπίδια στην Κέρκυρα;
  1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός  σας  για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα που θα δώσει μια οριστική λύση στο πρόβλημα;

 

3) Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη για το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμάτων στην Κέρκυρα κατέθεσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Κέρκυρας στις 19 Μαΐου, αρχή τουριστικής περιόδου, ανακοίνωσε την παύση  αποκομιδής των απορριμμάτων λόγω αδυναμίας, καθώς η εναπόθεση και η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών είχε σταματήσει. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η αποκομιδή των σκουπιδιών είχε σταματήσει πολλές ημέρες νωρίτερα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν σε συνδυασμό με τoυς τεράστιους όγκους σκουπιδιών που σάπιζαν στους δρόμους οδήγησαν τον Ιατρικό Σύλλογο Κέρκυρας να παρέμβει με ανακοίνωσή του τονίζοντας τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορούν να υπάρξουν για τη δημόσια υγεία. Επισήμανε τον ορατό κίνδυνο ανάπτυξης μικροοργανισμών και την προσέλκυση εντόμων και τρωκτικών τα οποία αποτελούν φορείς μετάδοσης νοσημάτων στον άνθρωπο (μέσω τσιμπήματος ή δαγκώματος) ή μόλυνση τροφών ή νερού.

Στις 15 Ιουνίου η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Κέρκυρας ανακοίνωσε ότι: «Αποκαταστάθηκε η βλάβη στη συστοιχία των μηχανημάτων επεξεργασίας των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ, οπότε θα ξεκινήσει άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων».

Ωστόσο, απαιτούνται πλέον πάνω από 10 ημέρες για την αποκομιδή του τεράστιου όγκου σκουπιδιών από τους δρόμους και ήδη οι τουριστικοί επιχειρηματίες κάνουν λόγο για δυσφήμιση του νησιού από τα σχόλια και τις φωτογραφίες τουριστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Η Κέρκυρα βρίσκεται σε αδιέξοδο με τη διαχείριση των σκουπιδιών της. Η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) Τεμπλονίου Κέρκυρας δεν πληροί τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι λειτουργεί κατά παράβαση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τα απόβλητα και την υγειονομική ταφή τουλάχιστον από το 2007 και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Οι ελλείψεις περιλαμβάνουν την κακή διαχείριση του βιοαερίου, τη μη επεξεργασία των στραγγισμάτων από τον χώρο υγειονομικής ταφής και την παρουσία αποβλήτων που δεν επιτρέπεται να επεξεργάζεται ο ΧΥΤΑ.

Καθώς η Ελλάδα δεν προχώρησε σε ενέργειες για να συμμορφωθεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ με το ενωσιακό δίκαιο της επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 353.100 ευρώ. Παρά τις συνεχείς κινητοποιήσεις των κατοίκων και παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Κέρκυρας αναγνωρίζει τις δυσλειτουργίες, ο χώρος υγειονομικής ταφής εξακολουθεί να λειτουργεί.

Ο έτερος ΧΥΤΑ του νησιού βρίσκεται στη Λευκίμμη, ο οποίος είναι ανενεργός, καθώς οι κάτοικοι έχουν αποτρέψει τη λειτουργία του από το 2008 με συνεχείς κι έντονες κινητοποιήσεις. Ειδικότερα, οι κάτοικοι της Λευκίμμης καταγγέλλουν ότι ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ χωροθετείται σε δασώδη έκταση, σε απόσταση μόλις 300 μέτρα από τα σπίτια του χωριού, σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, κοντά σε δύο ποτάμια και την παραλία Αγίου Πέτρου (Κάβος).

Υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη λειτουργία του όπως διαλογή στην πηγή ή εργοστάσιο ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, ενώ σε όλη την περιοχή που γίνονται εκσκαφές αναβλύζει καθαρό νερό. Φοβούνται ότι οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για την υγεία και τη ζωή τους και ότι ο κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα είναι ορατός. Ζητούν έναν ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό του προβλήματος των απορριμμάτων που θα προστατεύει τη δημόσια υγεία, δεν θα λειτουργεί εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και δεν θα  υποβαθμίζει την περιοχή.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την επίλυση της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Κέρκυρα ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχες εικόνες που δυσφημίζουν το νησί και θέτουν την υγεία των κατοίκων του σε κίνδυνο;

Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα που δεν θα διαταράσσει την κοινωνική ειρήνη και θα δίνει λύσεις σύμφωνες με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας; »

 

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΕΡΚΥΡΑ, KΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!