κεπ-νέα-διαδικτυακή-υπηρεσία-που-αφορ-808914
ΔΗΜΟΙ | 20.03.2023 | 18:51

ΚΕΠ: Νέα διαδικτυακή υπηρεσία που αφορά τους υπαλλήλους (ΦΕΚ)

Σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η απόφαση για τη διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας «Ρόλοι και δικαιώματα υπαλλήλων ΚΕΠ σε Πληροφοριακά Συστήματα» από το Πληροφοριακό Σύστημα «Εφαρμογές Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr)/Θυρίδες των ΚΕΠ».

Σύμφωνα με την απόφαση δίνεται η δυνατότητα για τη διαχείριση της εξουσιοδότησης (εκχώρησης δικαιωμάτων χρήστη σε ψηφιακές υπηρεσίες) των υπάλληλων των ΚΕΠ, στους κάτωθι φορείς του δημοσίου τομέα:

– ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (για 5 αιτήματα)

– ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

– ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Α.Ε.

Ειδικότερα με τη διαδικτυακή υπηρεσία, οι φορείς της παρ. 1 δύνανται να αντλούν λίστα με όλους τους υπαλλήλους των Κ.Ε.Π., το κατά τόπον Κ.Ε.Π., στο οποίο αυτοί υπηρετούν και το ρόλο κάθε υπαλλήλου. Επιπλέον, δύνανται να αντλούν ανά υπάλληλο λίστα με τα δικαιώματα χρήστη που του/της έχουν εκχωρηθεί.

Επίσης προβλέπονται Οργανωτικά μέτρα ασφάλειας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

1. Η διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας διενεργείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με το ισχύον Πλαίσιο Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Πολιτική Ορθής Χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. και σύμφωνα με τις διατάξεις περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

2. Οι φορείς του άρθρου 1 έχουν την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων και αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφάλειας των λαμβανομένων πληροφοριών και, κατ’ ελάχιστον, την καταγραφή και παρακολούθηση των προσβάσεων, τη διασφάλιση

ιχνηλασιμότητας και την προστασία των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη απειλή ή τυχαίο κίνδυνο. Οι φορείς και, ειδικότερα, οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες των πληροφοριακών συστημάτων που αξιοποιούν την διαδικτυακή υπηρεσία, σύμφωνα με το άρθρο 1, έχουν την υποχρέωση επεξεργασίας των αντλούμενων στοιχείων αποκλειστικά και μόνον για τον σκοπό που περιγράφεται στην παρούσα απόφαση.