Πέμπτη
28
Σεπτέμβριος
Back

Κέντρα Κοινότητας: Ξεκινούν οι διαδικασίες λειτουργίας τους στην Κεντρική Μακεδονία

Πρόσκληση στους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας για τη δημιουργία και τη λειτουργία κέντρων κοινότητας, απευθύνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, υπέγραψε την απόφαση με την οποία εγκρίνεται η επιχορήγηση των δήμων και δημοτικών φορέων για τον σκοπό αυτόν, με συνολικό προϋπολογισμό 8,1 εκ. ευρώ και χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ.

Στα Κέντρα Κοινότητας, θα γίνεται η πρώτη επαφή του δημότη με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και θα λειτουργήσουν σε όλη τη χώρα, με 1400 εργαζομένους, όπως είχε προαναγγείλει στα τέλη Μαϊου η συνεργάτιδα της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εύη Κάιλα, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε για αυτό το θέμα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).

«Στόχος μας είναι σε κάθε δήμο να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Κοινότητας, ώστε όλοι οι κάτοικοι της Κεντρικής Μακεδονίας να έχουν την ευκαιρία της πρόσβασης στη νέα κοινωνική δομή, που ξεκινά μέσω του νέου ΕΣΠΑ στην περιοχή μας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα χρηματοδοτήσει τόσο τη δημιουργία των Κέντρων Κοινότητας, όσο και τη λειτουργία τους για διάστημα τριών χρόνων» είπε ο κ. Τζιτζικώστας και τόνισε ότι τα Κέντρα Κοινότητας θα υποστηρίξουν τους δήμους στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται.

Προτεραιότητα στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και στην ένταξη σε κοινωνικά προγράμματα, μέσω των Κέντρων Κοινότητας, έχουν άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, παιδιά που βιώνουν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού, οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», καθώς και μετανάστες, άτομα με αναπηρία, Ρομά και γενικότερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως αυτές περιγράφονται στο «Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Κοινωνική Ένταξη».

Υπενθυμίζεται ότι τη λειτουργία των κέντρων κοινότητας είχε προαναγγείλει στα τέλη Μαϊου η συνεργάτιδα της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εύη Κάιλα, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε για αυτό το θέμα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!