ΚΕΔΚΕ: ναι μεν αλλά για «Καλλικράτη»

Την απόφαση να συμμετάσχει η ΚΕΔΚΕ στο διάλογο για τη διοικητική μεταρρύθμιση και τη διαμόρφωση του τελικού κυβερνητικού σχεδίου «Καλλικράτης» έλαβε το δ.σ. της Ένωσης κατά τη συνεδρίαση που είχε σήμερα Τρίτη το Ωστόσο, οι δήμαρχοι θα ζητήσουν αποσαφηνίσεις και εξειδικεύσεις σε θέματα που αφορούν τη διάθεση των οικονομικών πόρων, την χωροταξική κατανομή των νέων δήμων που δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα.
 
Κατά τη συνεδρίαση ακούστηκαν διαφωνίες για την είσπραξη του ΦΠΑ από τους δήμους, αλλά και για τα χρήματα που θα δοθούν μέσω ΕΣΠΑ αλλά και μέσω του προγράμματος Ελλάδα που θα αντικαταστήσει το Θησέας.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε πως το πλαίσιο που δόθηκε στη δημοσιότητα υπολείπεται από τις ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ και θα δοθεί έμφαση στο διάλογο ώστε να γίνουν αποδεκτές. «Θα αποφασίσουμε αν θα ανάψουμε ή όχι το πράσινο φως είπε χαρακτηριστικά αφού δούμε και το χωροταξικό το οποίο και κάλεσε το υπουργείο εσωτερικών να δημοσιοποιήσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου«, δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης και κάλεσε τα κόμματα, να σταθούν πάνω και έξω από πολιτικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος που συμμετείχε και αυτός συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ για το νέο Αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, τόνισε ότι: «οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης ήταν τελείως γενικές και αόριστες. Δεν ελέχθη απολύτως τίποτε για το θέμα της «χωροθέτησης» των νέων Δήμων όταν αυτό είναι προϋπόθεση του διαλόγου μετά από ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ., ενώ δεν υπήρξε αναφορά για το θέμα των «ορίων» και των «αρμοδιοτήτων» της Μητροπολιτικής Διοίκησης Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Επίσης δεν ελέχθη τίποτε απολύτως για το θέμα της «κοστολόγησης» των νέων αρμοδιοτήτων, μία διαδικασία που είναι εξαιρετικά χρονοβόρος, ούτε για το συγκεκριμένο για το ύψος των πόρων που θα πρέπει να καλύψουν τον καινούριο σχεδιασμό».

Κατέληξε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να μη βιαστεί να νομοθετήσει μετά από μία σύντομη διαδικασία ενός κατ’ επίφαση διαλόγου και να προχωρήσει άμεσα στην παρουσίαση των θέσεών της γύρω από τα θέματα των νέων αρμοδιοτήτων, της κοστολόγησης αυτών και της μεταφοράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντίστοιχων πόρων σύμφωνα με τη Συνταγματική επιταγή. Αν δεν υπάρξουν οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικός διάλογος για το μέγα αυτό θέμα».

Ο κ. Τέγος, της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το σχέδιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης , ενώ ο κ. Γκορτσόπουλος του Συνασπισμού ζήτησε την αναβολή του Ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 20 Ιανουαρίου, ώστε να υπάρξει διάλογος για τα επί μέρους θέματα της Μεταρρύθμισης.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΕΔΕ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!