ΚΕΔΕ:«ΑΝΤΑΡΣΙΑ» ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ

Στα βήματα των ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας* και Αττικής** βαδίζει η ΚΕΔΕ αναφορικά με τι απολύσεις στους δήμους. Σε ψήφισμα* που εξέδωσε υπογραμμίζεται η πλήρης διαφωνία της με τις απολύσεις και προτρέπονται οι αιρετοί να μην συμμετάσχουν σε αυτή, δηλαδή να μην δώσουν οποιοδήποτε στοιχείο υπαλλήλων προκειμένου να μπει σε διαθεσιμότητα ή μετάταξη: «Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας εκφράζει τη πλήρη διαφωνία της με τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων που οδηγεί τους δήμους σε αδυναμία εκπλήρωσης του ρόλου τους. Δηλώνει ότι οι δήμοι δεν θα γίνουν συμμέτοχοι σ’ αυτήν τη διαδικασία και προτρέπει τους αιρετούς να μη συμμετάσχουν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα.

Αν σε αυτή την εξέλιξη συνυπολογισθεί και η ακόμη πιο σκληρή η στάση της ΠΟΕ – ΟΤΑ η οποία δηλώνει ότι συνεχίζει «προκειμένου να μην αποσταλούν καταστάσεις και στοιχεία» των υπό απόλυση εργαζομένων, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για απολύσεις στους δήμους δεν θα είναι τόσο εύκολη.

  Σε έτερο ψήφισμα**, δε, οι δήμαρχοι επιτίθενται στην κυβέρνηση για την «Εποπτεία», το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, και επισημαίνουν την απόφασή τους για προσφυγή αντισυνταγματικότητας στο Συμβούλιο της Επικρατείας: «Η δημιουργία του «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ» έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις Συνταγματικές Διατάξεις για την Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ και η ΚΕΔΕ θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωσή του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δεύτερο ψήφισμα.

  Ομαδικές παραιτήσεις στο συνέδριο;

  Στη συνεδρίαση ακούστηκε για μια ακόμη φορά πρόταση για ομαδικές παραιτήσεις δημάρχων, ύστερα από σχετική απόφαση που θα πάρουν τα δημοτικά συμβούλια, και υποστηρίχθηκε σθεναρά τόσο από τα μέλη της ΠΕΔΚΜ δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών Σίμο Δανιηλίδη (πρόεδρος), δήμαρχο Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου και το δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου. Ωστόσο, τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης όσο και ο γραμματέας της Ένωσης Απόστολος Κοιμήσης ζήτησανη απόφαση αυτή να ληφθεί από το Έκτακτο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

  Προσφυγή και για τη νομιμότητα μεταφοράς αρμοδιοτήτων;

  Πέραν της προσφυγής στο ΣτΕ για το Παρατηρητήριο, οι δήμαρχοι φαίνεται πως θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο προσφυγής, επίσης στο Ανώτατο Δικαστήριο, για τη νομιμότητα ή όχι της μεταφοράς πόρων στους δήμους χωρίς πόρους (σ.σ: το 2013 πρόκειται να μεταφερθούν 213 αρμοδιότητες), αν και υπάρχει το προηγούμενο με την απόφαση του ΣτΕ για το Δήμο Ηρακλείου Κρήτης.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που ακούστηκαν στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕΔΕ για τη διαθεσιμότητα – μετατάξεις που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και σχεδόν συμπίμπτουν με αυτά που ανέφερε σε προηγούμενη ανάρτησή της η aftodioikisi.gr, πρόκειται να «φύγουν» με τον έναν ή τον άλλον τρόπο 2.750 άτομα, εκ των οποίων οι 750 θα είναι δημοτικοί υπάλληλοι και οι 2.000 υπάλληλοι των περιφερειών και των αποκεντρωμένων διοικήσεων. Πρόκειται για υπαλλήλους ΙΔΑΧ (πρώην συμβασιούχους, των οποίων οι συμβάσεις είχαν μετατραπεί σε Αορίστου Χρόνου με τα διατάγματα των πρώην υπουργών Εσωτερικών κ. Β. Παπανδρέου και Πρ. Παυλόπουλου), οι οποίοι όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο θα μεταταχθούν από ΟΤΑ όπου αποτελούν έως το 25% των εργαζομένων. Δηλαδή, σε όποιους ΟΤΑ οι μόνιμοι είναι ανώ του 75% του συνόλου των υπαλλήλων κρίνεται ότι μπορούν να λειτουργήσουν, ενώ στους υπόλοιπους όχι. Παράλληλα το 2012 αναμένεται να αποχωρήσουν από τους ΟΤΑ με συνταξιοδότηση ακόμη 808 υπάλληλοι (σύνολο 3.558).

  Αναφορικά με τις συνταξιοδοτήσεις-διαθεσιμότητα των υπαλλήλων ΟΤΑ, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΔΕ:

  • το 2013, θα «φύγουν» 3.048 υπάλληλοι
  • το 2014, θα «φύγουν» 3.108 υπάλληλοι
  • το 2015, θα «φύγουν» 3.108 υπάλληλοι
  • το 2016, θα «φύγουν» 2.072 υπάλληλοι
  • ΣΥΝΟΛΟ: 14.894 υπάλληλοι

   

  *ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

  ** ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

  Διαβάστε επίσης:
  * ΔΗΜΟΙ: ΚΥΜΑ «ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
  **ΠΕΔΑ: «Μπλόκο» στις απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων
  ΔΗΜΟΣΙΟ: ΚΥΜΑ ΜΕΤΑΤΑΞΕΩΝ & ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕ
  Στυλιανίδης: Το Παρατηρητήριο ενισχύει την οικονομική αυτοτέλεια ΟΤΑ
  ΚΕΔΕ: ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΟΙ ΥΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΔΗΜΟΙ
  ΣΤΕ: ΟΧΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΟΤΑ ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ

  ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΕΔΕ


  Αφήστε μια απάντηση

  ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

  ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!