κεδε-προτεραιότητα-η-επίλυση-των-λειτ-759124
ΔΗΜΟΙ | 21.03.2023 | 22:18

ΚΕΔΕ: Προτεραιότητα η επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων των ΔΕΥΑ

Σε σχέση με το νομοσχέδιο για τη νέα Ρυθμιστική Αρχή των υδάτων, η συζήτηση στην ΚΕΔΕ κινήθηκε πάνω στους εξής άξονες (σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση):

“Μετά και τις διορθώσεις που συμφωνήθηκαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, είναι ξεκάθαρο πως το νομοσχέδιο δεν αφορά σε ιδιωτικοποίηση του νερού, το οποίο είναι και πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό, υπό Δημόσιο/Δημοτικό έλεγχο.

Με τις τροποποιήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή, διευθετήθηκαν θέματα που αφορούσαν σε πιθανές υποχρεωτικές συνενώσεις αλλά και στη διαπίστωση της διαχείρισης ικανότητας των ΔΕΥΑ.

Επίσης έγινε σαφές από την πλευρά Δήμων και ΔΕΥΑ πως κάνεις δεν έχει αντίρρηση σε ελέγχους και εποπτεία σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Όμως τόσο από την ΚΕΔΕ όσο και από την ΕΔΕΥΑ εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις για τον χρόνο που αυτό το νομοσχέδιο ήρθε, την ώρα που δεν έχουν λυθεί άλλα σοβαρότερα προβλήματα των ΔΕΥΑ, όπως η υποστελέχωση σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, αλλά και το ενεργειακό κόστος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 οι ΔΕΥΑ απορρόφησαν κόστος άνω των 120εκ. ευρώ χωρίς να αυξήσουν την τιμή του νερού και χωρίς να επιδοτηθούν.

Τέλος, η επιλογή μιας Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο και την εποπτεία αντί πχ. μιας ενταγμένης στον Υπ. Περιβάλλοντος Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, είναι βέβαιο πως θα προσθέσει περαιτέρω γραφειοκρατία και θα αφαιρέσει την ευελιξία και τη νομοθετική ευχέρεια που ένας τέτοιος φορέας πρέπει να έχει, προκειμένου να σταθεί αρωγός δίπλα στους παρόχους ύδατος