ΚΕΔΕ-Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Μέχρι τα δικαστήρια για μειωμένες χρηματοδοτήσεις των δήμων

Για δραματικές μειώσεις στις χρηματοδοτήσεις των δήμων, κάνει λόγο η ΚΕΔΕ, σχολιάζοντας τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού , σημειώνοντας ότι «δεν θα ανεχθεί να είναι η αυτοδιοίκηση το εύκολο θύμα των δημοσιονομικών περικοπών».

Μάλιστα η ΚΕΔΕ εμφανίστηκε αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα και σε προσφυγή στην δικαιοσύνη αν προχωρήσει η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους.

Οι περικοπές προς την Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού,  αγγίζουν σε πρώτη φάση τα 129 εκατ. Ευρώ. Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι, θα υπάρξει αύξηση κατά 5% στην τακτική χρηματοδότηση των Δήμων, σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του 2017, υποδηλώνοντας ότι, οι εκτιμήσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2018-2021 μπορούν να ξεπεραστούν.

«Από το ποσό των συνολικών περικοπών ύψους 138 εκατ. ευρώ, τα 129 εκατ. ευρώ “ακουμπούν” την Αυτοδιοίκηση. Εάν στα 129 εκατ. ευρώ περικοπών προστεθούν τα 169 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την επίτευξη πλεονάσματος, τότε οι περικοπές αγγίζουν τα 298 εκατ. ευρώ», τονίστηκε κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, με τον Γ. Πατούλη να προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις και αν χρειαστεί προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, για το θέμα του Προϋπολογισμού, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ,  υπογραμμίστηκε ότι η άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την αύξηση των εσόδων των δήμων το 2018, δεν καλύπτει τη ΚΕΔΕ. Όπως προκύπτει από το προσχέδιο ο Προϋπολογισμός του 2018, είναι “ο πιο εχθρικός προϋπολογισμός των τελευταίων ετών για την Αυτοδιοίκηση”.

Όπως υπογράμμισε ο Γ. Πατούλης μετά από διεξοδική συζήτηση στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ «η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2018 επιβεβαιώνει για μια ακόμη χρονιά, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται συστηματικά στο στόχαστρο του Κεντρικού Κράτους. Και το 2018, όπως και το 2017, η Κυβέρνηση κατέθεσε έναν προϋπολογισμό όπου προβλέπεται περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), κατά 129.000.000 ευρώ, σε σχέση με το 2017. Αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Η ΚΕΔΕ διεκδικεί να τις αποδοθούν οι οφειλές από τη νέα γενιά παρακρατηθέντων. Δεν μπορεί το κράτος να παρακρατεί έσοδα όπως το τέλος διαφήμισης και ακίνητης περιουσίας και ταυτόχρονα το Πράσινο Ταμείο να αγνοεί συστηματικά τους δήμους».

Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης επισήμανε ότι η ΚΕΔΕ “δε θα ανεχθεί να είναι η Αυτοδιοίκηση το εύκολο θύμα των δημοσιονομικών περικοπών”.

«Δε θα ανεχθεί να είναι αυτή που θα σηκώνει το κύριο βάρος για τη δημιουργία δημοσιονομικών πλεονασμάτων και την ίδια ώρα, άλλοι φορείς της Κεντρικής Εξουσίας, να εξακολουθούν να παράγουν χρέη και ελλείμματα. Το ζήτημα της περικοπής των πόρων θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αρχές Δεκεμβρίου. Αν επιβεβαιωθούν οι μέχρι τώρα πληροφορίες οι δήμοι θα αντιδράσουν δυναμικά».

Προσφυγικό: Αναγκαία η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών

Η αναζωπύρωση των προσφυγικών ροών και η ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών αποτέλεσε ένα επιπλέον θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Τα μέλη του Δ.Σ. αφού εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αναζωπύρωση των προσφυγικών ροών, διατύπωσαν την ανάγκη να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες του κάθε φορέα.

Μετά από εισήγηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη συμφωνήθηκε να διατυπωθεί επίσημο αίτημα για συνάντηση με τους αρμόδιους ευρωπαίους Επιτρόπους Δ. Αβραμόπουλο και Χ. Στυλιανίδη.

Να σημειωθεί ότι στην εισήγηση του για το θέμα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής και δήμαρχος Σάμου Μ. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα υπογραμμίζοντας ότι ο δήμος Σάμου, όπως και οι υπόλοιποι δήμοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για τα Κέντρα Κράτησης των Προσφύγων.

Ειδικότερα επισήμανε ότι είναι θεμιτό και σκόπιμο να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις αρμοδιότητες του κάθε φορέα όσον αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού -μεταναστευτικού ζητήματος. Για να καταστεί σαφές ότι οι δήμοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα εντός των κέντρων απαρίθμησε τους φορείς που δραστηριοποιούνται εντός αυτών: υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Ένοπλες Δυνάμεις), υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Αστυνομία), υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής), FRONTEX, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασύλου (ΕΑSO), Εντεταλμένος της Ε. Επιτροπής, Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ, Μ.Κ.Ο και ο Ο.Α.Ε.Δ.

Γ

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΕΔΕ, ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!