ΚΕΔΕ -παιδικοί σταθμοί: Κίνδυνος για δεκάδες χιλιάδες παιδιά & απολύσεις εργαζομένων (έγγραφο) - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
11
Μάι
Back

ΚΕΔΕ -παιδικοί σταθμοί: Κίνδυνος για δεκάδες χιλιάδες παιδιά & απολύσεις εργαζομένων (έγγραφο)

Τον κίνδυνο να μείνουν χιλιάδες παιδιά εκτός των παιδικών σταθμών αλλά και εργαζόμενοι σε αυτούς να απολυθούν, επισείει με ομόφωνη απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ. Συγκεκριμένα, η ΚΕΔΕ ζητά 18μηνη παράταση στην προθεσμία (σ.σ. λήγει στις 30/6/2020) προκειμένου οι δήμοι να συμμορφωθούν με τις “προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που λειτουργούν εντός νομικών προσώπων των δήμων ή υπηρεσίας των δήμων”, όπως αυτές καθορίζονται από το ΠΔ 99/2017

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τονίζεται στην απόφαση που δημοσιεύει η aftodioikisi.gr, “υπάρχει κ΄εκατοντάδες δημοτικές δομές και να οδηγηθούν σε κλείσιμο, με συνέπεια δεκάδες χιλιάδες βρέφη και παιδιά να μείνουν εκτός των δομών παιδικής προστασίας και εργαζόμενοι να οδηγηθούν σε απόλυση, με τραγικές συνέπειες στην κοινωνία, στην ΤΑ και στην οικονομία”.

Προϋποθέσεις ασφαλείας: Για για ποιες ζητείται παράταση καθώς δεν πληρούνται

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 6 (Β1, 2,3,5, Γ1 και Ζ) για το οποίο ζητά παράταση η ΚΕΔΕ προβλέπει:

Β. Διατάξεις ασφαλείας

Η ασφαλής πρόσβαση και παραμονή των παιδιών στους χώρους του σταθμού, πρέπει να εξασφαλίζεται με ειδικές κατασκευαστικές διατάξεις και λεπτομέρειες.

  1. Πρέπει να αποφεύγονται οι ανισοσταθμίες στους χώρους του σταθμού που είναι προσπελάσιμοι στα παιδιά. Όπου είναι απαραίτητο να υπάρχουν σκάλες, πρέπει να έχουν ασφαλή κιγκλιδώματα, επίστρωση με υλικά αντιολισθητικά και στρογγυλεμένες γωνίες.
  1. Κανένα κιγκλίδωμα ή άλλο προστατευτικό χώρισμα δεν πρέπει να έχει ανοίγματα μεγαλύτερα των 12 εκ. και σκαλωτή διάταξη που να επιτρέπει το σκαρφάλωμα των παιδιών. Το ύψος των κιγκλιδωμάτων ή στηθαίων θα πρέπει να είναι 1.50 μ. τουλάχιστον.
  1. Πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες τζαμαρίες και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν πρέπει να προστατεύονται κατάλληλα με μπάρες ή κιγκλιδώματα μέχρι τουλάχιστον 1,50 μ. ύψος, με κενά μικρότερα των 12 εκ., ώστε να εμποδίζεται η προσέγγιση των παιδιών. Τα τζάμια θα πρέπει να είναι ασφαλείας ή οπλισμένα ή επενδυμένα με ειδική μεμβράνη και να φέρουν ανάλογη για κάθε περίπτωση σήμανση.

5. Στο σταθερό τμήμα του ανοίγματος μέχρι το ύψος αυτό, θα κατασκευάζονται προστατευτικές διατάξειςκατασκευές (μπάρες-κιγκλιδώματα κ.λπ.), οι οποίες δεν αφήνουν κενά με άνοιγμα μεγαλύτερο των 12 εκ.. αφήνουν κενά με άνοιγμα μεγαλύτερο των 12 εκ..

Γ. Τελειώματα χώρων
1. Τα δάπεδα των χώρων απασχόλησης, ύπνου, φαγητού και κυκλοφορίας των παιδιών θα πρέπει να είναι επιστρωμένα με υλικά αντιολισθηρά, ζεστά στην αφή και στην όψη, που να μπορούν εύκολα να καθαρίζονται (αν είναι δυνατό χωρίς αρμούς) και να είναι ηχοαπορροφητικά.

Ζ. Επίπλωση
Οι σταθμοί θα πρέπει να διαθέτουν έπιπλα κατάλληλα  για τη βρεφική/νηπιακή ηλικία αντίστοιχα (βρεφικά πάρκα και καθίσματα, κρεβατάκια, τραπεζάκια με ανάλογο αριθμό καθισμάτων κ.λπ.). Τα τραπεζάκια και τα καθίσματα θα πρέπει να είναι ελαφρά και χωρίς οξείες γωνίες. Είναι απαραίτητα επίσης ράφια, συρτάρια και ερμάρια για την τοποθέτηση παιχνιδιών και λοιπών αντικειμένων απασχόλησης (π.χ. βιβλία, χρώματα κ.λπ.). Όλα τα έπιπλα θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα και βαμμένα με υλικά μη τοξικά.

ΑΠΟΦΑΣΗ_ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ_ΑΔΕΙΟΔΟΔΟΤΗΣΗΣ_ΠΑΙΔΙΚΩΝ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!