κεδε-μείωση-στη-χρηματοδότηση-των-οτα-5436
ΔΗΜΟΙ | 04.10.2017 | 07:50

ΚΕΔΕ: Μείωση στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ το 2018

Μείωση κατά 129 εκατ. ευρώ για τους ΟΤΑ στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού διαπιστώνει η ΚΕΔΕ συγκρίνοντας με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου και όχι, όπως κάνει το ΥΠΕΣ, τον περσινό προϋπολογισμό. Το θέμα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και διαπιστώθηκε ότι αφενός σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμό περικόπτονται μόλις 9 εκατ. από όλους τους υπόλοιπους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και 129 εκατ. από τους ΟΤΑ και αφετέρου ότι «η αύξηση για την οποία μιλάει το υπουργείο Εσωτερικών δεν φαίνεται πουθενά στο προσχέδιο. Αντίθετα σε δύο σημεία εμφανίζεται μείωση 129 εκατ. ευρώ».

Παράλληλα τέθηκε το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν να ζητείται πλεόνασμα 169 εκατ. που μαζί με τα 129  εκατ. δημιουργεί έλλειμμα σχεδόν 300 εκατ. στην χρηματοδότηση δαπανών των δήμων;»

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι το γεγονός ότι ακόμη και επικεφαλής της “Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας” (ΣΥΡΙΖΑ) Δημήτρης Μπίρμπας παραδέχθηκε ότι «υπάρχει μία άυξηση της τάξης του 5% η οποία στην ουσία είναι μείωση σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο». Την ίδια ώρα ο Νίκος Σακούτης από την παράταξη της ΛΑΕ έκανε λόγο για «ταχυδακτυλουργία και δημιουργική λογιστική όταν λέει ο υπουργός ότι υπάρχει αύξηση 5%».