κεδε-μάσκες-υπονοούμενα-για-συγκεκρι-812933
ΔΗΜΟΙ | 26.08.2020 | 13:48

ΚΕΔΕ -Μάσκες: Υπονοούμενα για συγκεκριμένες εταιρείες -Παπαστεργίου: «Δεν τα παίρνουμε!»

Δύο σοβαρά θέματα αναφορικά με την προμήθεια μασκών στα σχολεία μέσω της ΚΕΔΕ, η οποία, για πρώτη φορά στην ιστορία της καλείται να φέρει σε ελάχιστο χρόνο, προμήθεια ύψους 6,2 εκατ. ευρώ αναδείχθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, μετά το σχετικό «μπαλάκι» που έριξε στους δημάρχους ο υπουργός Εσωτερικών.

Το πρώτο αφορά υπονοούμενα  που άφησε ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων -Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να μεταφέρεται την τελευταία στιγμή η ευθύνη στις πλάτες των δήμων με κυνικό τρόπο θα έλεγα, η προμήθεια μασκών. Δεν είναι τμήμα προμηθειών η ΚΕΔΕ». Και πρόσθεσε: «Γιατί δεν γινόταν μέσω κάθε δήμου ξεχωριστά, να φάνε ψωμάκι και άνθρωποι στις τοπικές κοινωνίες. Εκτός κι αν ξέρουν ποιοι τις έχουν τις μάσκες, ξέρει κι ο υπουργός, ξέρει και η ΚΕΔΕ και εμείς δεν ξέρουμε τίποτε!». Μάλιστα, ο κ. Κυρίζογλου μίλησε για πολύ γενικές προδιαγραφές που τίθενται στην απόφαση.

Η αναφορά Κυρίζογλου προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος υποστήριξε ότι την σχετική απόφαση πήρε την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός και «ο μόνος λόγος που δεχθήκαμε να το κάνουμε ήταν ότι δεν θα ήταν εύκολο για τους μικρούς δήμους». Και πρόσθεσε: “Έχουμε δει πάνω από 15 προμηθευτές. Κανέναν δεν αποκλείουμε και από κανέναν δεν τα παίρνουμε!». Αναφορικά με τις προδιαγραφές, υποστήριξε ότι δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας.

Δεν προλαβαίνουμε

Το δεύτερο θέμα, επίσης, ιδιαιτέρως σοβαρό, τέθηκε από τον γενικό διευθυντή της ΚΕΔΕ Γιάννη Καραγιάννη, ο οποίος, σε συνέχεια των όσων είχε πει ο κ. Κυρίζογλου («Είναι αδύνατο να γίνει έως τις 4/9 η προμήθεια»), τόνισε ότι από την αρχή είχε αντιρρήσεις για τη διαδικασία, καθώς «είναι πάνω από τις δυνάμεις της ΚΕΔΕ. Γίνεται μία τεράστια προσπάθεια. Είναι ασφυκτικός ο χρόνος», πρόσθεσε ο κ. Καραγιάννη, θέτοντας και την παράμετρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου: «Πρέπει το ΕΣ να εγκρίνει άμεσα τις συμβάσεις», σημείωσε.