κεδε-κατά-υπεθα-απαγορεύει-σε-στρατιω-1491431
ΔΗΜΟΙ | 26.11.2025 | 15:53

ΚΕΔΕ κατά ΥΠΕΘΑ: Απαγορεύει σε στρατιωτικούς να κατέχουν θέσεις αιρετών στην Αυτοδιοίκηση 

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αντιδράσεις σε επίπεδο αυτοδιοίκησης έχει προκαλέσει το Άρθρο 106 “Υποχρεώσεις αξιωματικών και μόνιμων υπαξιωματικών” του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Με βάση αυτό (παρ. δ), οι αξιωματικοί και μόνιμοι υπαξιωματικοί απαγορεύεται: να κατέχουν οποιαδήποτε θέση σε φορείς του δημοσίου τομέα της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου εκτός των ΕΔ. Δηλαδή, απαγορεύει σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να κατέχουν θέσεις αιρετών στην Αυτοδιοίκηση. 

Το θέμα τέθηκε ως «προβληματισμός» στην ΚΕΔΕ, καθώς η διάταση ενσωματώθηκε στο ν/σ χωρίς καμία συνεννόηση  με το ΥΠΕΣ, με την ΚΕΔΕ να εκφράζει την αντίθεσή της ως προς τη διαδικασία ενώ ζήτησε να αφαιρεθεί ή να διορθωθεί η εν λόγω διάταξη.

Και αυτό διότι πολλοί δήμαρχοι ανά την Ελλάδα διαμαρτυρηθήκαν, έχοντας στο δημοτικό τους συμβούλιο ή σε κοινοτικά-διοικητικά συμβούλια ανθρώπους που υπηρετούν σε ένοπλες δυνάμεις.

Για παράδειγμα, ο Δ. Αλμωπίας έχει 12 τέτοιες περιπτώσεις!

Εως σήμερα είναι κατ’ ισχύ, ειδική διάταξη που προβλέπει την «χωρίς κόλλημα» συμμετοχή -εκλογή υπηρετούντων στις Ε.Δ. σε διαδικασίες ΟΤΑ.

Με τη νέα διάταξη το «ειδικό», γίνεται «γενικό» και δημιουργείται «κανόνας» που πατάει πάνω στη νόμιμη εκλογή αυτών των προσώπων που ήδη καταλαμβάνουν θέσεις και έχουν αρμοδιότητες!

Η σχετική διαβούλευση λήγει στις 6 Δεκεμβρίου και ήδη η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει να αλλάξει η συγκεκριμένη διάταξη.

Αναλυτικά, όσα αναφέρει το άρθρο 106 του ν/σ:

Υποχρεώσεις αξιωματικών και μόνιμων υπαξιωματικών

Οι αξιωματικοί και μόνιμοι υπαξιωματικοί απαγορεύεται:

α) να ασκούν ιδιωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή ή οποιοδήποτε επάγγελμα,

β) να συμμετέχουν σε συνεταιρισμούς, οι οποίοι αποσκοπούν σε εμπορική δραστηριότητα και προσκόμιση κέρδους,

γ) να συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων οι οποίες ασκούν κριτική σε θέματα διοίκησης, οργάνωσης και λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με εξαίρεση τις ενώσεις του άρθρου 30Γ του ν. 1264/1982 (Α΄79), ή που εμπλέκονται σε ζητήματα χάραξης της γενικής πολιτικής της Χώρας,

δ) να κατέχουν οποιαδήποτε θέση σε φορείς του δημοσίου τομέα της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου εκτός των ΕΔ.

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.