ΚΕΔΕ: Η επιστολή σε Μητσοτάκη, Θεοδωρικάκο για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά ΥΠΕΣ (έγγραφα)

Αποφασισμένη να προσφύγει στην δικαιοσύνη είναι η ΚΕΔΕ μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του ΥΠΕΣ να χρηματοδοτήσει με 2.000.000 ευρώ την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., με πόρους που θα προέλθουν από τους ΚΑΠ.
Η aftodioikisi.gr που αποκάλυψε το θέμα  ,  δημοσιεύει την Ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ που ελήφθη μετά από ασφυκτική πίεση στον πρόεδρο Δ. Παπαστεργίου. Άλλωστε, ήταν ο κ. Παπαστεργίου που είχε εισηγηθεί τη χρηματοδότηση αλλά «μπλοκαρίστηκε» από την αντιπολίτευση και «γαλάζιους» συμβούλους. 
Η απόφαση έχει ήδη σταλεί τόσο στον Πρωθυπουργό όσο και στον υπουργό Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την έκδοση της με Α.Π. 65390/7-10-2020 ΑΠΟΦΑΣΗΣ της Υπηρεσιακής Γραμματέως του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα « Απόδοση ποσού 2.000.000 ευρώ από τους ΚΑΠ έτους 2020 στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), προς κάλυψη λειτουργικών δαπανών στην υποστήριξη των Δήμων» , το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. εκλήθη να λάβει θέση πάνω στο περιεχόμενο της απόφασης αυτής.

Τα μέλη του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξέφρασαν την έκπληξή τους για την αιφνιδιαστική κίνηση και την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης, η οποία όπως επισημάνθηκε εκδόθηκε βεβιασμένα και χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ, η οποία απαιτείται εκ του Νόμου.

Η συγκεκριμένη μεθόδευση χαρακτηρίστηκε υποτιμητική για την Αυτοδιοίκηση. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, επισημάνθηκε από όλα τα μέλη του Δ.Σ. η αδιαμφισβήτητη και κατηγορηματική τους στήριξη στην ανάγκη να υποστηριχθεί με τεχνικό προσωπικό το έργο των μικρών νησιωτικών και ορεινών Δήμων, οι οποίοι δεν διαθέτουν σήμερα το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, για να εκτελέσουν έργα απαραίτητα για τις τοπικές τους κοινωνίες. Αλλά τονίστηκε ότι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος ο τρόπος που θα βοηθηθούν οι μικροί Δήμοι.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εξέφρασαν την έκπληξή τους για την αιφνιδιαστική κίνηση από πλευράς ΥΠ.ΕΣ., με την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης, η οποία εκδόθηκε βεβιασμένα και χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ, η οποία απαιτείται εκ του Νόμου.

Κατήγγειλαν ως απαράδεκτη την ενέργεια και τον αιφνιδιασμό από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών.

Επισήμαναν την κατηγορηματική τους στήριξη στην ανάγκη να στηριχθεί με τεχνικό προσωπικό το έργο των μικρών νησιωτικών και ορεινών Δήμων, οι οποίοι δεν
διαθέτουν σήμερα το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, για να εκτελέσουν έργα απαραίτητα για τις τοπικές τους κοινωνίες. Αλλά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος ο
τρόπος που θα βοηθηθούν οι μικροί Δήμοι.

Εξέφρασαν την κατηγορηματική τους αντίρρηση να προέλθει από πόρους των ΚΑΠ η πρόσθετη χρηματοδότηση της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.

Δήλωσαν ότι δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές από πλευράς Αυτοδιοίκησης μονομερείς ενέργειες που αιφνιδιάζουν την ΚΕΔΕ και προσβάλλουν τη λειτουργία του
αυτοδιοικητικού θεσμού. Αντίθετα, απαιτούν το σεβασμό στις απόψεις της ΚΕΔΕ και τη διαμόρφωση ενός υγιούς πλαισίου συνεργασίας και διαλόγου με το Υπουργείο
Εσωτερικών , που θα στηρίζεται στην ισοτιμία και την ειλικρίνεια.

Ταυτόχρονα αποφάσισαν ομόφωνα:

1. Να ζητήσει την άμεση ανάκληση της Απόφασης από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών.

2. Σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό, να προσβάλλει η ΚΕΔΕ την απόφαση για παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας με Αίτηση Ακυρώσεως και Αίτηση Αναστολής σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΠΔ 18/89 ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων.

3. Να επιμείνει στην απόφαση του Συμβουλίου της 6ης Οκτωβρίου να κληθεί στο επόμενο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ η Διοίκηση της Ε.Ε.Τ.Τ.Α. Α.Ε., προκειμένου να ενημερώσει για το επιχειρησιακό σχέδιο και τα οικονομικά της.

4. Να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία για το μοντέλο λειτουργίας της Ε.Ε.Τ.Τ.Α. Α.Ε. την επόμενη μέρα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών.

5. Να υπάρξει ενημέρωση του Γραφείου Πρωθυπουργού για το ζήτημα.

ΑΠΟΦΑΣΗ

ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΔΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΔΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΕΔΕ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!