ΚΕΔΕ για Παρατηρητήριο: «Δούρειος Ίππος» για νέα περικοπή πόρων - Aftodioikisi.gr
Δευτέρα
24
Ιανουάριος
Back

ΚΕΔΕ για Παρατηρητήριο: «Δούρειος Ίππος» για νέα περικοπή πόρων

Παρά το ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου (δικαστικός το επάγγελμα), αλλά και ο προϊστάμενός του υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, κατά την παρουσίαση του Παρατηρητήριου του ΟΤΑ, τόνισαν πως δεν είναι αντισυνταγματική η σύστασή του, η ΚΕΔΕ έχει άλλη άποψη: θεωρεί πως καταργεί την αυτοτέλεια, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, και για αυτό θα προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωσή του. Επιπλέον, θεωρεί πως από «πίσω» του κρύβονται σκοπιμότητας για την περαιτέρω μείωση των πόρων στην Αυτοδιοίκηση.

Αυτό υπογραμμίζει, εξάλλου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, σε σχετική δήλωσή του. Όπως υπογραμμίζει, οι δήμαρχοι είναι σταθερά προσηλωμένοι «στην εμπέδωση της διαφάνειας και της νομιμότητας στους δήμους». Αυτό όμως που αρνούνται κατηγορηματικά «είναι η κατάλυση του Συντάγματος και της αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, το υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, έχοντας ως προφανή στόχο την επιτροπεία των δήμων, εξυπηρετώντας επικοινωνιακές και άλλες σκοπιμότητες και όχι την πρόθεση παροχής βοήθειας και επίλυσης των προβλημάτων των Δήμων.

«Ίσως η κυβέρνηση και ο υπουργός Εσωτερικών προσπαθούν να δημιουργήσουν άλλοθι για περαιτέρω μείωση των πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως αφήνεται να διαρρεύσει, όταν ο ίδιος ο υπουργός είχε δημοσίως δηλώσει ότι οι πόροι για την Αυτοδιοίκηση το 2013 είναι σε οριακό σημείο», σημειώνει στη δήλωση του ο Κ. Ασκούνης.

Κλείνοντας, επαναλαμβάνει τη θέση της ΚΕΔΕ, «ότι η δημιουργία του Παρατηρητηρίου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις Συνταγματικές Διατάξεις για την Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ και ότι η ΚΕΔΕ θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωσή του».

Υπενθυμίζεται πως το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, σε Έκθεσή του, έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ.

Διαβάστε επίσης:
Έρχονται «καμπάνες» με το Παρατηρητήριο ΟΤΑ
Σγουρός: Παρατηρητήριο και Οικονομική Αυτοτέλεια είναι έννοιες ασύμβατες

Στυλιανίδης: Οικονομική εξυγίανση ΟΤΑ μόνο μέσω της Εποπτείας
Και με ΚΥΑ, ο «βρόχος» του Παρατηρητηρίου ΟΤΑ
Στυλιανίδης: Κρατήσαμε όρθιους τους ΟΤΑ, τώρα ενισχύουμε την αυτονομία τους
Επτά οι έλληνες «τροϊκανοί» των ΟΤΑ
Εποπτεία ζητούν οι δήμοι της ανατολικής Αττικής λόγω ΕΥΔΑΠ
Στυλιανίδης: Με το «μνημόνιο 3» εξασφαλίζουμε οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ
ΚΕΔΕ: «Ανταρσία» για απολύσεις, προσφυγή για εποπτεία

ΥΠΕΣ: Βγάζει στη «σέντρα» 40 «ασυνεπείς» δήμους
Στυλιανίδης: Κρατήσαμε όρθιους τους ΟΤΑ, τώρα ενισχύουμε την αυτονομία τους
Ρεν: Αύξηση στα τέλη και τους φόρους των «κόκκινων» δήμων
Επιστημονικό Συμβούλιο Βουλής: Αντισυνταγματικό το Παρατηρητήριο ΟΤΑ

ΓΚΑΛΟΠ: «ΖΩΝΕΣ» ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ & ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΟΙ ΔΗΜΟΙ
ΓΚΑΛΟΠ-ΟΤΑ: ΦΤΑΙΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΙΡΕΤΟΙ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΑΚΑ»

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!