ΚΕΔΕ: Δεν μας ικανοποιεί η ανασκευή της τροπολογίας για τη χρηματοδότηση των δομών Υγείας από τους Δήμους – Να αποσυρθεί

«Η Κυβέρνηση με «τροπολογία στη τροπολογία» χωρίς καμία διαβούλευση επιχειρεί να μεταφέρει οικονομικά βάρη της Κεντρικής Διοίκησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ για την επίμααχη τροπολογία, διαμαρτυρόμενη ότι «δεν μπορεί η Κυβέρνηση να φορτώνει επιπλέον οικονομικά βάρη την αυτοδιοίκηση και ταυτόχρονα οι δήμοι να κινδυνεύουν με καταλογισμό».

«Η θύελλα αντιδράσεων και η καθολική κινητοποίηση των δημάρχων, η οποία εκφράστηκε μέσα από τις δυναμικές αποφάσεις της ΚΕΔΕ, μπορεί να ανάγκασε την Κυβέρνηση να ανασκευάσει την τροπολογία που αφορά στη χρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας από τους Προϋπολογισμούς των Δήμων, αλλά για άλλη μια φορά το πράττει σε λάθος κατεύθυνση», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη να δηλώνει: «Η Κυβέρνηση χωρίς καμία διαβούλευση προσπαθεί να μεταφέρει στους δήμους, αρκετοί από τους οποίους δεν έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, νέα οικονομικά βάρη. Αν το αρμόδιο υπουργείο και η Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους, η αυτοδιοίκηση μέσα από διάλογο, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και τη μεταφορά των απαιτούμενων πόρων, μπορεί να τις αναλάβει».

Τονίζει επίσης ότι «δε μπορεί να μεταφέρονται νέα οικονομικά βάρη στην αυτοδιοίκηση η οποία έχει αδυναμία να καταρτίσει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Η μεταφορά ευθυνών στην αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συμβαδίζει με την μεταφορά και των απαιτούμενων πόρων».

Ο Γ. Πατούλης υπογραμμίζει ότι «η ΚΕΔΕ ζητεί την πλήρη απόσυρση της τροπολογίας που αφορά στη χρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας από τους Προϋπολογισμούς των Δήμων» και συμπληρώνει πως «δε θα επιτρέψουμε να βρεθεί κανένας συνάδελφος έκθετος απέναντι στα ελεγκτικά όργανα με τον κίνδυνο καταλογισμού».

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, οι νέες διατάξεις που επιχειρεί να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο η κυβέρνηση εξακολουθούν να αφήνουν έκθετους τους δήμους σε περίπτωση που οι δαπάνες για την υγεία δεν υπόκεινται σε προληπτικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Επίσης, όπως λέει η σχετική ανακοίνωση, η αυτοδιοίκηση θα αναγκαστεί περικόψει δαπάνες από άλλους λειτουργικούς τομείς, προκειμένου να εξασφαλίσει κονδύλια για την υγεία.

Τι προβλέπει η νέα τροπολογία

Μετά τις αντιδράσεις των δημάρχων η κυβέρνηση προχώρησε στην τροποποίηση της αρχικής τροπολογίας σε ότι αφορά στους δήμους, ενώ για τις περιφέρειες διατηρείται ως είχε.

«Σχετικά με τους Δήμους, ο νομοθέτης αξιοποιώντας την πρόβλεψη του άρθρου 202 του 3463/2006, προβλέπει ότι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να εγγράψουν πόρους σε ποσοστό 1,5%, (αυξημένο κατά 20%), επί των τακτικών τους εσόδων, προκειμένου να επιχορηγούν, εκτός από συλλόγους και τις δομές υγείας.

Ωστόσο η ενταλματοποίηση της δαπάνης εξακολουθεί να μην υπόκειται σε προληπτικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δήμοι που θα προχωρήσουν στην έγκριση και εκταμίευση χρημάτων για δαπάνες υγείας να κινδυνεύουν με καταλογισμό, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο μπορεί να τις χαρακτηρίσει ως μη νόμιμες», καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.

Η τροπολογία, στην τελική μορφή της, αναφέρει τα εξής:

Άρθρο 90
· Το άρθρο 90 αντικαθίσταται ως εξής:
« 1. Οι Περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, μετά από απόφαση του οικείου συμβουλίου, δύνανται να επιχορηγούν δημόσια νοσοκομεία, νοσηλευτικά ιδρύματα εποπτευόμενα και επιχορηγούμενα από το Υπουργείο Υγείας, δημόσιες Μονάδες Ψυχικής Υγείας, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας καθώς και νοσοκομεία που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τα οποία βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων της περιφέρειά τους, για την κάλυψη έκτακτων ή/και επειγουσών αναγκών αυτών, προς διασφάλιση της υγείας των πολιτών. Η ανωτέρω επιχορήγηση αφορά ιδίως επείγουσες συντηρήσεις κτιρίων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, προμήθεια υγειονομικού υλικού και αναλωσίμων, προμήθεια καυσίμων κ.λ.π.
2. Για την κάλυψη των παραπάνω αναγκών εφαρμόζονται αναλογικά και οι ρυθμίσεις του άρθρου 202 του ΚΔΚ ν. 3463/2006 (Α΄114). Το προβλεπόμενο στην υποπαράγραφο Β της παραγράφου 1 του εν λόγω άρθρου 202 ποσοστό δύναται να αυξάνεται, με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, για την κάλυψη έκτακτων ή/και επειγουσών αναγκών δημοσίων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του οικείου Δήμου.
3.Οι δαπάνες των παραπάνω παραγράφων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις του άρθρου 275 του ν.3852/2010 (Α΄87).

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΥΓΕΙΑ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΚΕΔΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ, ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]