Καταγγελία για δημοτική αρχή Βύρωνα: Αποφεύγει τη συζήτηση για τα εργατικά ατυχήματα

Πέντε (μόλις) λεπτά κράτησε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα την Τέταρτη 27/9 για το εργατικό ατύχημα που συνέβη το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου με θύμα τον Ι. Κ. εργάτη καθαριότητας, σύμφωνα με καταγγελία της Ανεξάρτητης Αγωνιστικής Παρέμβασης, με την συνδικαλιστική παράταξη να σχολιάζει σε ανακοίνωσή της ότι «αυτός ήταν ο χρόνος που αφιέρωσαν οι παραβρισκόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα, για να συζητήσουν ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά τις ζωές των εργαζομένων που καθαρίζουν την πόλη, τις συνθήκες εργασίας και τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που πρέπει να εφαρμόζονται στη διάρκεια της εργασίας. Μεγαλύτερη αδιαφορία και ασέβεια για τον τραυματισμό ενός εργαζόμενου δεν μπορούσε να υπάρχει».

Υπενθυμίζεται ότι ο εργαζόμενος τραυματίστηκε πέφτοντας στο έδαφος από το κοντέινερ την στιγμή της μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων υλικών. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και οι θεράποντες ιατροί του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στα τραύματα που είχε στον ώμο, στην παλάμη, τους γοφούς και τελικά του έδωσαν επτά ήμερες αναρρωτική άδεια.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αγωνιστική Παρέμβαση :

«Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβούλιου κ. Αγγέλης -που διεύθυνε τη συζήτηση με πολύ γρήγορες διαδικασίες- έδωσε το λόγο στον αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Μαυρίκη ο οποίος ανέφερε ότι θα γίνουν κάποιες τεχνικές παρεμβάσεις στο σημείο που έγινε το ατύχημα. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο δήμαρχος κ. Κατωπόδης, ο οποίος προσπάθησε να υποβαθμίσει τον τραυματισμό του εργαζόμενου λέγοντας «ότι δεν έγινε κάτι σοβαρό, μην μεγαλοποιούμε το γεγονός». Παραβλέπει βέβαια με αυτόν τον τρόπο ότι ένα ατύχημα χαρακτηρίζεται εργατικό όταν ο εργαζόμενος παραμείνει εκτός εργασίας πέντε ήμερες.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ στην ίδια λογική υποβάθμισης του θέματος, και για να μην αναδειχθούν ευθύνες και παραλείψεις που υπάρχουν και προκαλούν ατυχήματα, αρνήθηκε σθεναρά να δώσει το λόγο στον εκπρόσωπο του σωματείου των εργαζομένων για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως είναι το εργατικό ατύχημα σε χώρο εργασίας του δήμου.

Είναι προφανές ότι δεν ήθελε να ακουστεί η τοποθέτηση του σωματείου για να μην αναδειχτούν ενδεχόμενες ευθύνες που έχει η δημοτική αρχή. Πρόκειται για μία απαράδεκτη αντιδημοκρατική συμπεριφορά που δείχνει πως η σημερινή δημοτική αρχή δεν σέβεται τους θεσμούς και ιδιαίτερα τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ειδικά όταν γνωρίζει ότι δεν μπορεί να ελέγξει τα όσα λένε.

Να θυμίσουμε ότι στη θητεία αυτής της δημοτικής αρχής έχουν καταγραφθεί τουλάχιστον πέντε εργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων δυο στην τεχνική υπηρεσία και τρία στην καθαριότητα. Το ένα εξ αυτών είχε ως αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του δακτύλου μιας εργάτριας καθαριότητας.

Σε ανακοινώσεις τους τόσο η Αριστερή Παρέμβαση τόσο και το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου αναφέρονται στο εργατικό ατύχημα και ζητούν να παρθούν μέτρα ώστε να μην έχουμε ανάλογους τραυματισμούς εργαζομένων.

Το εργατικό ατύχημα, έγινε γνωστό από την ανακοίνωση του Σωματείου των Εργαζομένων, δεν γνωρίζουμε εάν ο Δήμος το κατέγραψε ως τέτοιο και έκανε τις ανάλογες ενέργειες που είναι εκ του νόμου υποχρεωμένος».

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ, ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΥΡΩΝΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!