καταγγελία-ο-δ-κορυδαλλού-μετατρέπει-1050798
ΔΗΜΟΙ | 07.09.2022 | 10:45

Καταγγελία: Ο Δ. Κορυδαλλού μετατρέπει σε μερικής απασχόλησης τις συμβάσεις των καθαριστριών

Η Δημοτική Αρχή Κορυδαλλού μετατρέπει τις συμβάσεις των  σχολικών καθαριστριών σε μερικής απασχόλησης από πλήρους”, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Πειραιά.

“Κόβει 280 ευρώ από το μισθό τους (!) και ταυτόχρονα υποβαθμίζει επικίνδυνα την καθαριότητα των σχολείων!”, τονίζει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη και επικίνδυνη απόφαση της Δημοτικής Αρχή Κορυδαλλού, που μέσα στο κατακαλόκαιρο, μετέτρεψε τις συμβάσεις των 42 σχολικών καθαριστριών σε μερικής απασχόλησης, από πλήρους που ήταν πέρσι.

 Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα:

  • Τη μείωση του μισθού κατά 280 ευρώ για κάθε καθαρίστρια. Καλούνται δηλαδή να ζήσουν τις οικογένειές τους με 460 ευρώ (κάποιες οικογένειες είναι μονογονεϊκές), με ολιγόωρη απασχόληση και με εξευτελιστικούς μισθούς την ώρα που η ακρίβεια σε βασικά αγαθά (ενοίκια, ρεύμα, super-market κ.α.) σαρώνει!!!
  • Την μείωση του ωραρίου εργασίας τους για 5 ώρες την ημέρα από 6.5 ώρες, με αποτέλεσμα την επικίνδυνη υποβάθμιση του επιπέδου καθαριότητας των σχολείων, σε συνθήκες πανδημίας, όπου η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα απολύτως μέτρο μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων!

            Η κυβέρνηση εξαφανίζει τον κορονοϊό, η Δημοτική Αρχή Κορυδαλλού εξαφανίζει το δικαίωμα των καθαριστριών στην αξιοπρεπή εργασία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα σχολεία.

            Ακόμα πιο προκλητική είναι η δικαιολογία της Δημοτικής Αρχής για τη μετατροπή των συμβάσεων σε μερικής απασχόλησης.

            Συγκεκριμένα, επικαλείται αδυναμία πληρωμής, λόγω της πρόσληψης 14 νέων καθαριστριών την περσινή χρονιά (δούλεψαν μέχρι τον Ιούνη και εκείνες με σύμβαση πλήρους απασχόλησης). Και προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα λέει προκλητικά: “μη διαμαρτύρεστε για τη μετατροπή των συμβάσεών σας σε μερικής απασχόλησης, γιατί είναι σαν να μας ζητάτε την απόλυση των 14 συναδελφισσών σας που προσλήφθηκαν πέρσι”. Αποτελεί κυριολεκτικά ντροπή! Εκβιαστικά διλήμματα και συμπεριφορά που θα ζήλευε και η πιο στυγνή εργοδοσία… Άξιοι συνεχιστές της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, άξια .. παιδιά του Χατζηδάκη!

            Η στάση της Δημοτικής Αρχής Κορυδαλλού δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία!

            Είναι γνωστά τα πολύ σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία του ΠΥΣΔΕ Πειραιά με τα ζητήματα της καθαριότητας και των μέτρων προστασίας ενάντια στην Πανδημία.

            Εδώ και 20 χρόνια με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων συνεχίζεται το καθεστώς ομηρίας για χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους.

            Τρεις διαφορετικές συμβάσεις εργασίας (ΙΔΑΧ, ΙΔΟΧ που προσλαμβάνονται Σεπτέμβρη και απολύονται τέλη Ιούνη-σε αυτό το καθεστώς ανήκουν οι 42 καθαρίστριες του Δήμου Κορυδαλλού που κλήθηκαν να υπογράψουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης από πλήρους, καθαρίστριες μέσα από κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ). Ωράρια-λάστιχο, εντατικοποίηση, απλήρωτη εργασία, συμβάσεις λίγων ωρών και μισθοί-ψίχουλα των 300 ευρώ.

            Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εσωτερικών, η κυβέρνηση κράτησαν το κονδύλι για την καθαριότητα των σχολείων ακριβώς στα ίδια επίπεδα με πέρσι, την ώρα που που προχωρά η επέκταση της λειτουργίας ολοήμερων Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, μέχρι τις 17:30, άρα προκύπτουν επιπλέον ανάγκες καθαριότητας. Οι οδηγίες και τα κονδύλια του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τις προσλήψεις των καθαριστριών προς  τους δήμους προβλέπουν προσωπικό καθαριότητας που όχι απλά δεν επαρκεί για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων αλλά μοιράζεται σε δύο και τρία σχολεία με ωράριο που αρχίζει στις 10 π.μ. και όχι από την έναρξη του μαθήματος.

       Καταγγέλλουμε τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Κορυδαλλού και απαιτούμε να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση!

            Απαιτούμε τη μετατροπή ΟΛΩΝ των συμβάσεων σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Καμία μείωση μισθού, καμία απόλυση. Αύξηση του αριθμού των καθαριστών/καθαριστριών. Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας σε κάθε σχολείο. Παροχή όλου του απαραίτητου υλικού και των Μέσων Ατομικής Προστασίας.

            Συντονίζουμε τα αγωνιστικά βήματά μας με τα σωματεία των καθαριστριών (σωματείο Καθαριστών – Καθαριστριών Πειραιά, σωματείο Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού), παίρνουμε μέρος στην σύσκεψη που οργανώνουν την Τετάρτη στις 18:00 στην αίθουσα της Επιτροπής Ανέργων (ΚΡΕΣΝΑΣ 10-12, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ) και στην παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο.