καμίνης-ζήτησε-νομοθετικές-παρεμβάσ-45080
ΔΗΜΟΙ | 27.04.2017 | 20:24

Καμίνης: Ζήτησε νομοθετικές παρεμβάσεις για την ασφάλεια στην Αθήνα

Ολοκληρωμένο και σύγχρονο αστυνομικό σχεδιασμό για την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στην Αθήνα, καθώς και νομοθετικές παρεμβάσεις «που θα λύσουν τα χέρια της Αυτοδιοίκησης» ζήτησε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Γιώργος Καμίνης, στην κοινή σύσκεψη με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, που συγκάλεσε σήμερα στο Δημαρχείο της Αθήνας, όπου τους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της χθεσινής, ευρείας σύσκεψης με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης και τα πανεπιστήμια, για το θέμα αυτό.

Διαφορετικά, προειδοποίησε ο κ. Καμίνης, «η κατάσταση στην πόλη θα επιδεινώνεται». Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε εκ μέρους της κυβέρνησης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε διεξοδικά στην έξαρση της διακίνησης και δημόσιας χρήσης ναρκωτικών (πεζόδρομος Μασσαλίας, Βαρβάκειος, Πεδίον του Άρεως και αλλού), την αύξηση των κρουσμάτων εγκληματικότητας (κλοπές, ληστείες, διαρρήξεις, πορνεία), καθώς και την εγκατάλειψη της περιοχής των Εξαρχείων.

Ο κ. Καμίνης διευκρίνισε ότι «δεν ζητάει κανείς αστυνομοκρατία», τονίζοντας ότι «η συστηματική αστυνομική παρουσία,

αποτρέπει το έγκλημα» ενώ δήλωσε ότι αμφισβητεί την «ακρίβεια» των στατιστικών στοιχείων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνοντας ότι «οι άνθρωποι που γίνονται θύματα εγκληματικής συμπεριφοράς, δεν πάνε να το καταγγείλουν, γιατί το θεωρούν πλέον περιττό κόπο. Ο κόσμος είναι πλέον απαυδισμένος».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Αναγνωστάκης, επισήμανε ότι οι ανάγκες που προέκυψαν για τη διαχείριση του προσφυγικού, προκάλεσαν απώλειες θέσεων αστυνομικών στην Αθήνα και την Αττική, γενικότερα.

Τόνισε ότι «είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι τα στοιχεία μαρτυρούν μια μείωση του σοβαρού εγκλήματος και μια αύξηση στη μικρή και μεσαία εγκληματικότητα». Γι’ αυτό, είπε, ήδη έχει εκπονηθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, «δηλαδή τάξη και ασφάλεια, έτσι ώστε να λειτουργήσουμε με την εμφανή αστυνόμευση αποτρεπτικά- προληπτικά, αλλά με την παρουσία της Ασφάλειας να έχουμε τις συλλήψεις για παραδειγματισμό και αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος».

Σε ό,τι άφορα το κοντέινερ των Εξαρχείων, είπε, εφ’ όσον ζητηθεί, θα υπάρξει η συνδρομή της ΕΛΑΣ για να γίνει η απομάκρυνσή του.

Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων (Κατερίνα Κνήτου και Βάλια Δημοπούλου-ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Βορίδης-ΝΔ, Τόνια Αντωνίου-ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σοφιανός-ΚΚΕ, Σπύρος Λυκούδης-Ποτάμι, Κωνσταντίνος Κατσίκης-ΑΝΕΛ, Μάριος Γεωργιάδης-ΈνωσηςΚεντρώων, Έφη Παγκάλου-Δημοκρατική Αριστερά) επισήμαναν την ανοδική πορεία που ακολουθεί η πόλη της Αθήνας και συμφώνησαν στην ανάγκη κατάρτισης ολοκληρωμένου σχεδίου ασφάλειας και ανάπτυξης, με ευρεία συναίνεση. Συμφώνησαν επίσης, ότι για τα ζητήματα της πρωτεύουσας πρέπει να ενημερωθεί η Βουλή, από τον δήμαρχο Αθηναίων.