Καμίνης: Η συνταγματική αναθεώρηση στις καλένδες

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΜΙΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΚΟΝΤΙΑΔΗ:

«…Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διατυπώσει σειρά προτάσεων που προωθούν θεσμούς άμεσης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, είτε με τη διενέργεια δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία είτε με την άμεση από το εκλογικό σώμα εκλογή του ΠτΔ σε περίπτωση που η Βουλή αδυνατεί να τον εκλέξει με αυξημένη πλειοψηφία. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι προχθές από την Κύπρο ο ΠτΔ, χωρίς βεβαίως να αναφέρεται στην πατρότητα των προτάσεων, διατύπωσε τις σχετικές αντιρρήσεις του. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι εμμέσως, με την έμφαση που έδωσε ο Πρόεδρος στον αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα του Πολιτεύματος και με την ουσιαστική καταδίκη των δημοψηφισμάτων, έκλεισε οριστικά τον δρόμο σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχέδιο ενός συμβουλευτικού συνταγματικού δημοψηφίσματος που θα αποσκοπούσε να περιγράψει  ή έστω να προκαταλάβει τη διαδικασία αναθεώρησης που κατ’ αποκλειστικότητα καθιερώνει το άρθρο 110».

«…Με την πολιτική πόλωση που επικρατεί σήμερα η συνταγματική αναθεώρηση θα παραπεμφθεί και πάλι στις ελληνικές καλένδες. Για την ακρίβεια, θα κατατεθεί κατά πάσα πιθανότητα πρόταση από βουλευτές της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα υπερψηφιστεί μεν από την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όχι όμως με την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, ώστε να έχει πιθανότητες να τελεσφορήσει στην επόμενη Βουλή. Θα παρέλθουν συνεπώς άλλα πέντε χρόνια συνταγματικώς άγονα, μολονότι όλα τα μεγάλα δημοκρατικά κόμματα έχουν ήδη σε αδρές γραμμές διατυπώσει προτάσεις αναθεώρησης».

«…Πιο ρεαλιστική φαίνεται η πρόταση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, τα βασικά σημεία της οποίας περιλαμβάνονται και στα 5 και 1 σημεία που έχει διατυπώσει ο Ν. Αλιβιζάτος. Πρόκειται για μια πρόταση περιορισμένη ως προς το εύρος των διατάξεων που περιλαμβάνει, σημαντική όμως ως προς το βάθος της. Για το περιεχόμενό της πάντως περιορίζομαι να αναφερθώ στην αναθεώρηση του ίδιου του άρθρου 110, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να γίνει λιγότερο αυστηρό ως προς τις χρονικές προθεσμίες που προβλέπει».

 

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΑΜΙΝΗΣ, ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!