Καμίνης: «Στόχος η ενίσχυση της εξωστρέφειας των αθηναϊκών επιχειρήσεων»

Η τόνωση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας της Αθήνας και ο μετασχηματισμός της από εσωστρεφή σε εξωστρεφή, αποτελούν βασικές επιδιώξεις της στρατηγικής της παρούσας δημοτικής αρχής και γι αυτό συνιστούν άλλωστε και βασικό άξονα, του 10ετούς αναπτυξιακού προγράμματος, «Έργο Αθήνα», είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο κ. Καμίνης στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο για την Εξωστρέφεια των Αθηναϊκών Επιχειρήσεων που διοργανώνει η Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής της Αθήνας, η σημερινή είναι η πρώτη μιας σειράς δράσεων με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας, που ο δήμος Αθηναίων είχε την πρωτοβουλία να υποστηρίξει, διασφαλίζοντας και την αποκέντρωση και προώθηση των πόρων στους αντίστοιχους αποδέκτες.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, η στρατηγική της πρότασης «Έργο: Αθήνα» βασίζεται στην ενίσχυση των κλάδων αιχμής της τοπικής οικονομίας, οι οποίοι προωθούν την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και ενισχύουν την απασχόληση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην απασχόληση των νέων.

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και προβολής του Δήμου Αθηναίων, εκπόνησε στρατηγικό σχέδιο το οποίο βασίζεται στις προτεραιότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης. Βασικά συνιστώσες του, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, ήταν η έρευνα πεδίου και η διαβούλευση με θεσμικούς φορείς και παράγοντες της τοπικής οικονομίας. Το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν η ανάγκη ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στους τομείς των τεχνολογιών και της δημιουργικής βιομηχανίας και διασύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή.

Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη:

Ο άξονας αυτός περιλαμβάνει δράσεις που χρηματοδοτούνται με περίπου 45.000.000 ευρώ.

Ειδικότερα: καθώς ο δήμος ενδιαφέρεται για την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές, στο πλαίσιο του Έργου Αθήνα έχει ενταχθεί και η δράση «Ενίσχυση της εξωστρέφειας των αθηναϊκών επιχειρήσεων», με τα χρήματα της οποίας διοργανώνεται και αυτή η έκθεση και το συνέδριο.

Προβλέπεται ένα σύνολο ενεργειών και πρωτοβουλιών, οι οποίες αποσκοπούν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των αθηναϊκών επιχειρήσεων, με την τόνωση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, την αναβάθμιση των διεθνών τους εμπορικών και τεχνολογικών συνεργασιών, τη διεθνή δικτύωσή τους και την αναζήτηση συνεργατών, τεχνολογιών, και κεφαλαίων.

Ειδικότερα προβλέπεται η ανάπτυξη δράσεων προβολής και προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών των αθηναϊκών επιχειρήσεων σε διεθνούς εμβέλειας Εμπορικές Εκθέσεις, η παροχή ευρείας τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης για την τόνωση της εξωστρέφειάς τους, η διοργάνωση στοχευμένων επιχειρηματικών αποστολών και προσκλήσεων αγοραστών, καθώς και η ανάπτυξη λοιπών προωθητικών δράσεων σε επιλεγμένες αγορές στόχους.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών.

Με την ίδια στόχευση, τον Μάρτιο ξεκινά και η λειτουργία του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας με σκοπό, να συμβάλει στην αναστροφή των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που έπληξε πολλές από τις επιχειρήσεις στο κέντρο τη πόλης, στην τόνωση των περιοχών του Δήμου που έχουν υποστεί σημαντική υποβάθμιση και στην δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ταυτοχρόνως, και όπως δείχνει η μελέτη βέλτιστων πρακτικών άλλων πόλεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημαντική είναι και η ανάπτυξη δομών συντονισμού και στήριξης της επιχειρηματικότητας, που λειτουργούν σε στρατηγικό επίπεδο Δήμου. Κάτι ανάλογο επιδιώκεται να επιτευχθεί και στην Αθήνα, μέσω:

· της παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές του δήμου

· της υποστήριξης δυνητικών επενδύσεων στον δήμο

· της υποστήριξης στην κατάρτιση και εφαρμογή στρατηγικής για την επιχειρηματικότητα από τα αρμόδια όργανα του δήμου

Δύο ακόμα δράσεις που δημοπρατούνται άμεσα είναι η θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες και η θερμοκοιτίδα για τη δημιουργική βιομηχανία.

Κύριος στόχος είναι η ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων στον τομέα του δημιουργικού σχεδιασμού αλλά και η αναβάθμιση του ρόλου της πόλης με τη δημιουργία ενός φιλικού στην επιχειρηματικότητα οικοσυστήματος. Στο πλαίσιο αυτό η δομή στήριξης θα προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες οργανωμένου κύκλου μελέτης και αξιολόγηση.

Επίσης. Ο κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας INNO-VATHENS θα αξιοποιήσει και θα μετασχηματίσει υφιστάμενες υποδομές χώρων σε ολοκληρωμένα κέντρα δικτύωσης ανταλλαγής γνώσης και υποστήριξης ανέργων και νεοσύστατων επιχειρήσεων. Μέσω του κόμβου θα υποστηρίζονται νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες με καινοτόμο και εξωστρεφή προσανατολισμό. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η άμεση, καθημερινή παρουσία έμπειρων επιχειρηματιών, επιστημόνων και ερευνητών, της Ελλάδας και της διασποράς, μέσω δραστηριοτήτων επιμόρφωσης και συνεργατικών εγχειρημάτων.

Ωφελούμενοι του έργου INNOVATHENS μπορεί να είναι, ομάδες νέων, μαθητών και φοιτητών που έχουν δημιουργικές ιδέες, μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα, άνεργοι ή και μισθωτοί που θέλουν να δοκιμαστούν στον κόσμο του επιχειρείν. Και βεβαίως, υπό σύσταση επιχειρήσεις και υποψήφιοι επιχειρηματίες.

Κυρίες και κύριοι, η επιτακτική ανάγκη για αναστροφή των συνεπειών της οικονομικής κρίσης επιτάσσει μια πολιτική εξωστρέφειας και τόνωσης της επιχειρηματικότητας που να βασίζεται στην καινοτομία. Μόνον έτσι θα βγούμε οριστικά από τον κύκλο της ύφεσης, της ανεργίας και της υποβάθμισης.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΙΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!