Καμίνης στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Αθήνα κάλυψε το κενό εθνικής στρατηγικής στο προσφυγικό

Η Αθήνα δεν ήταν η μόνη πόλη που λειτούργησε αποτελεσματικά στο προσφυγικό, πόλεις και τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ευρώπη έπαιξαν το δικό τους σημαντικό ρόλο τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης απευθυνόμενος στο Ευρωκοινοβούλιο για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Καμίνης, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες που πρώτη ανέλαβε η Αθήνα, ήδη από το καλοκαίρι του 2015, όταν η Ελλάδα ήταν απολύτως απροετοίμαστη να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές. «Χιλιάδες άνθρωποι κατέφευγαν στα πάρκα και τις πλατείες της Αθήνας, ζώντας σε απαράδεκτες συνθήκες, και ήταν καθήκον μας να συνεργαστούμε και να συνεισφέρουμε στην εξεύρεση λύσης, ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να γίνουμε το παράδειγμα για το πως, η πρωτεύουσα της Ελλάδας διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση» επεσήμανε ο κ. Καμίνης.

«Δεν υπήρχε εθνική στρατηγική. Δε μπορούσαμε όμως να μείνουμε απαθείς μπροστά στο δράμα των ανθρώπων αυτών και μπροστά στην ανάγκη να προστατέψουμε την καθημερινότητα των πολιτών μας. Έτσι, φροντίσαμε σε δημοτικό χώρο στον Ελαιώνα, και φτιάξαμε ένα πρότυπο κέντρο προσφύγων με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την ανακούφιση των χιλιάδων προσφύγων που κατέφυγαν στην πόλη μας. Ορίσαμε υπεύθυνο αντιδήμαρχο Μετανάστευσης και δημιουργήσαμε ένα νέο τμήμα του δήμου, το Συντονιστικό Κέντρο, το οποίο φέρνει κοντά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και οργανισμούς, έτσι ώστε οι δράσεις μας, να είναι περισσότερο αποτελεσματικές. Και όλα αυτά, με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δωρεές, χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση από την κεντρική εξουσία» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Ο κ. Καμίνης επισήμανε ότι οι πόλεις, ως οντότητες πλησιέστερες στον πολίτη μπορούν αποτελεσματικά να καλύψουν το κενό που δημιουργείται ανάμεσα στην Ευρώπη και τους πολίτες. «Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί οφείλουν να δουν τις πόλεις της Ευρώπης ως ένα βασικό τους σύμμαχο στο και είναι ανάγκη να έχουν οι τοπικές κυβερνήσεις απευθείας χρηματοδότηση» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, τονίζοντας ότι στην Αθήνα για πολλούς μήνες τώρα, και εξαιτίας των αργών ρυθμών που κινούνται οι διαδικασίες ασύλου, αρκετοί από τους πρόσφυγες βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας.

Στη συζήτηση, η οποία διεξήχθη σε επίπεδο ανώτερων στελεχών, συμμετείχαν επίσης ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

 

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΑΜΙΝΗΣ, ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!