Καμίνης: «Οι δήμοι πρέπει να απογαλακτισθούν από την κεντρική εξουσία»

Την ανάγκη να απογαλακτισθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την κεντρική εξουσία υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στην ομιλία του στο πλαίσιο της ημερίδας της ΔΗΜΑΡ με θέμα «Η Αυτοδιοίκηση μπροστά στις προκλήσεις της νέας εποχής».

Ο κ. Καμίνης επεσήμανε πως η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να προτάξει τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και την κοινωνική πολιτική. Αντιτάσσοντας, την κοινωνική πολιτική και την αλληλοβοήθεια ως ανάχωμα στο ρατσισμό και τη ξενοφοβία. Καταδικάζοντας απερίφραστα τη βία.

Ωστόσο, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι την  ώρα που ο σύγχρονος διεθνής τρόπος διακυβέρνησης και πολιτικής αντιπροσώπευσης υποδεικνύει και οδηγεί στην ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μιας αυτοδιοίκησης με περισσότερες αρμοδιότητες, μεγαλύτερη αυτονομία και οικονομική αυτοτέλεια, στην Ελλάδα μάλλον βαδίζουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο κ. Καμίνης παρέθεσε το έργο του Δήμου Αθηναίων την περίοδο τη κρίσης  αναφερόμενος στη δημιουργία νέων  δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, με κυριότερη τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών.

Επίσης, έδωσε έμφαση στις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς και του αγώνα που δίνεται για τη διαφάνεια λέγοντας ότι θα μπορούσαν να γίνουν κι άλλα, περισσότερα,  αν τα χέρια των δήμων δεν ήταν δεμένα από το απαρχαιωμένο νομικό πλαίσιο και τη γραφειοκρατία.

Για τον κ. Καμίνη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αναδειχθεί σε όργανο παραγωγής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, χωρίς να παρεμβαίνει στην κεντρική πολιτική σκακιέρα, αρκεί, όπως σημείωσε, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και  να αποκτήσει την επιδιωκόμενη αυτονομία: «Σε ένα ενδιάμεσο στάδιο, θα μπορούσαν να υπάρξουν κίνητρα για τους συνεπείς δήμους. Να συνδεθεί, δηλαδή, ο βαθμός ελευθερίας ενός δήμου με τα καλά οικονομικά και διοικητικά αποτελέσματα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΑΡ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!