καμίνης-να-δεσμευθούν-οι-επόμενοι-δήμ-580509
ΔΗΜΟΙ | 04.04.2019 | 21:31

Καμίνης: Να δεσμευθούν οι επόμενοι δήμαρχοι στο δρόμο που χάραξε το Δίκτυο Πόλεων για το Προσφυγικό

Να δεσμευθούν οι επόμενοι δήμαρχοι ότι θα συνεχίσουν στο δρόμο που χάραξε το Δίκτυο Πόλεων για το Προσφυγικό και η κυβέρνηση να υιοθετήσει την εμπειρία και στρατηγική τους ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, κατά τη συνάντηση των 13 δήμων, στο Κέντρο Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων του δήμου Αθηναίων, στο Μεταξουργείο.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Καμίνης, ο οποίος είχε πριν από ένα χρόνο αναλάβει την πρωτοβουλία συγκρότησης του Δικτύου, πρέπει να πεισθεί το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ανάγκη συντονισμένων δράσεων για το προσφυγικό και βεβαίως να διευρυνθεί ο αριθμός των δήμων που συμμετέχουν σε αυτό. «Η προκατάληψη προέρχεται από την άγνοια» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, υπογραμμίζοντας ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η εμπεριστατωμένη ενημέρωση και ο διεξοδικός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, στο πλαίσιο ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ένταξη αλλά και ενός Σχεδίου Μηχανισμού Ετοιμότητας.

Οι δεκατρείς (13) δήμοι συμφώνησαν στη ανάγκη διεύρυνσης των προγραμμάτων κατοικίας, με ταυτόχρονη μείωση -έως την κατάργηση- των καταυλισμών, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η ομαλή ένταξη προσφύγων και μεταναστών στον ιστό της κάθε πόλης έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στις κοινωνίες, όσο και στους πρόσφυγες.

«Θέλω να ευχαριστήσω όσους βρίσκονται σήμερα εδώ. Ως δήμαρχος της Αθήνας νιώθω υπεύθυνος για την εξασφάλιση της συνέχισης της δουλειάς που γίνεται εδώ και πάνω από ένα χρόνο στο πλαίσιο του Δικτύου Πόλεων που έχουμε δημιουργήσει», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, υποδεχόμενος τα μέλη του Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για το Προσφυγικό, που απαρτίζεται από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, τη Λάρισα, το Ηράκλειο, τα Γιάννενα, τα Τρίκαλα, τηνΚαρδίτσα, τον Άγιο Δημήτριο, τη Νέα Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα, τη Λειβαδιά, την Τήλο και την Τρίπολη.

«Στο θέμα του προσφυγικού, οι δήμοι έκαναν το καθήκον τους, ερχόμενοι να πληρώσουν το κενό της κεντρικής πολιτικής εξουσίας, με μοναδικό τους γνώμονα να λύσουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν», τόνισε ο κ. Καμίνης και σημείωσε ότι αναδείχθηκαν τα σημαντικά θετικά στοιχεία που μπορούν να προκύψουν για τις κοινωνίες μέσα από μία τόσο μεγάλη αλλαγή. «Ο δήμος Αθηναίων καλεί τους άλλους δήμους να εντάξουν στα εργαλεία τους την ανάπτυξη Ψηφιακής Πλατφόρμας Χαρτογράφησης των πληθυσμών, όπως έχει κάνει ο δήμος Αθηναίων για όσους κατοικούν εντός των ορίων του» τόνισε ο κ. Καμίνης, ενώ εξήρε τον ρόλο του αντιδημάρχου Μεταναστών και Προσφύγων του δήμου Αθηναίων Λευτέρη Παπαγιαννάκη, ο οποίος, όπως είπε, πέρα από την αδιάλειπτη μέριμνα εντός του δήμου, συνέτρεξε σε όσους δήμους ζήτησαν βοήθεια και ήταν ο πρώτος αντιδήμαρχος με αυτές τις αρμοδιότητες.

«Κάποιοι εξ υμών δεν θα είναι πλέον Δήμαρχοι, ενώ ακόμα και όσοι θα παραμείνουν στη θέση τους θα έχουν να αντιμετωπίσουν μία νέα πραγματικότητα λόγω της απλής αναλογικής και των νέων ισορροπιών στα Δημοτικά τους Συμβούλια. Ως πολιτικά υπεύθυνοι για τη λειτουργία αυτού του Δικτύου μέχρι τώρα, οφείλουμε να ορίσουμε τα χαρακτηριστικά αυτής της αλλαγής και να φροντίσουμε, στο μέτρο που μπορούμε, να εξασφαλίσουμε όχι μόνο τη βιωσιμότητα αλλά και τη σημαντική διεύρυνση του Δικτύου την επόμενη μέρα» επισήμανε ο κ. Καμίνης.

Σε ότι αφορά τις δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τον 1ο χρόνο λειτουργίας του Δικτύου:

Ø  Ενδυνάμωση και εκπαίδευση μεταναστών και προσφύγων (πρόσβαση στην αγορά εργασίας, παροχή μη τυπικής εκπαίδευσης ανηλίκων και ενηλίκων) σε ποσοστό 91%

Ø  Ανάπτυξη τοπικού Στρατηγικού Σχεδίου Ένταξης και Μηχανισμού Ετοιμότητας (Η Αθήνα έχει από τον Ιανουάριο και τα δύο ψηφισμένα από το Δημοτικό Συμβούλιο) σε ποσοστό 73%

Ø  Δράσεις ευαισθητοποίησης σε ποσοστό 64%

Ø  Ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας χαρτογράφησης και διασύνδεσης (παρόμοια λογική με το ACCMR) σε ποσοστό 45%

Σε ότι αφορά την επόμενη ημέρα του Δικτύου Πόλεων οι εκπρόσωποι του δικτύου συμφώνησαν ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση μετά το τέλος του 2019 καθώς και να καθοριστεί το πλαίσιο συνεργασίας σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο με τους λοιπούς οργανισμούς και φορείς που παρέχουν υποστήριξη στο Δίκτυο (ΙΟΜ, Unicef κτλ) .

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός ανέφερε: «Οι πρόσφυγες, μέσω του προγράμματος κατοικιών που χρηματοδοτείται από τον ΟΗΕ, μένουν σε Ηράκλειο, Χανιά και Σητεία. Από τους 597 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Ηράκλειο, οι 314 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Όλοι μαζί φιλοξενούνται σε 191 κατοικίες. Από τους 136 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στα Χανιά, οι 72 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι και όλοι μαζί φιλοξενούνται σε 40 κατοικίες. Από τους 146 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη Σητεία, οι 81 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι και το σύνολό τους φιλοξενείται σε 39 κατοικίες. Το πρόγραμμα υλοποιεί η Αναπτυξιακή Εταιρία της Περιφέρειας Κρήτης και δεν έχει σημειωθεί κανένα αξιοσημείωτο αρνητικό συμβάν.

Ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Γίναμε καλύτερη κοινωνία. Αυτό που κυρίως κάναμε ήταν να δώσουμε λίγη παραπάνω αγάπη σε ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί χωρίς να το θέλουν. Οι δήμοι της περιοχής διαχειρίστηκαν ό,τι αδυνατούσε να διαχειρισθεί η Πολιτεία, με χιλιάδες ανθρώπους που δεν μπορούσαν να περάσουν την Ειδομένη το 2016. Για να ενταχθούν οι πρόσφυγες χωρίς πρόβλημα πρέπει να ξεπεραστούν ζητήματα όμως η υψηλή ανεργία στην περιοχή».

Η δήμαρχος Λεβαδέων Γεωργία Πούλου τόνισε: «Ήμασταν ο πρώτος περιφερειακός δήμος που φιλοξένησε πρόσφυγες. Αισθάνομαι μεγάλη χαρά που η πόλη της Λειβαδιάς φιλοξενεί εδώ και πάνω από τρία χρόνια πρόσφυγες, 580 το 2018 που μένουν σε 80 διαμερίσματα με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ. Οι πολίτες απέδειξαν το δημοκρατικό τους αίσθημα, αποκρούοντας ξενοφοβικές φωνές, οι οποίες άλλωστε σιώπησαν γρήγορα. Η συνύπαρξη προσφύγων και τοπικού πληθυσμού είναι αρμονική και δεν υπήρξαν προβλήματα στα σχολεία με την ένταξη των προσφυγόπουλων. Για τους ενήλικους πρόσφυγες που δεν θα μετεγκατασταθούν, λειτουργεί πρόγραμμα ελληνομάθειας».

Η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά υπογράμμισε: «Το 2015 το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού αποφάσισε ομόφωνα να φιλοξενήσει πρόσφυγες σε μια δομή που φτιάξαμε μόνοι μας, δημιουργώντας ένα πρότυπο κέντρο φιλοξενίας. Το προσφυγικό αποδείχθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για ένα νησί με 400 μόνιμους κατοίκους, που για 4-5 μήνες το χρόνο μένει χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Αναγκαίο δεν είναι μόνο ένα σπίτι για τους πρόσφυγες και σχολεία για τα παιδιά αλλά και να υπάρχει μία σταθερή εργασία. Ο δήμος Τήλου σε συνεργασία με τον δήμο της Γενεύης έχουμε δημιουργήσει σύγχρονο τυροκομείο και παράγουν τυρί, μέσω Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΚΟΙΝΣΕΠ), όπου δουλεύουν και ντόπιοι και πρόσφυγες».

Η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου σημείωσε: «Η αλληλεγγύη περίσσεψε, η επιβάρυνση στην κοινωνία μας ήταν μικρή. Στον δήμο Αθηναίων ακουμπάμε γεωγραφικά αλλά στο προσφυγικό ακουμπήσαμε και μεταφορικά. Η πόλη μπόρεσε να διαχειρισθεί το πρόβλημα πάντα σε άριστη συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων. Αυτή τη στιγμή, εθελοντές εκπαιδευτικοί υλοποιούν πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών και αγγλικών σε εσπερινό σχολείο του δήμου και την ίδια ώρα μια δασκάλα απασχολεί τα παιδιά. Συγχρόνως, εντός του δήμου λειτουργεί ξενώνας ασυνόδευτων ανηλίκων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Λαρισαίων Δημήτρης Δεληγιάννης ανέφερε: «Μαζί με τα Τρίκαλα αναλάβαμε δράση το 2016, με το που έκλεισαν τα σύνορα, για να διαχειριστούμε το πρόβλημα των 1.500 ατόμων που κατευθύνονταν προς Ειδομένη και είχαν αποκλεισθεί στα Τέμπη. Σήμερα, ο δήμος μας συμμετέχει στο συντονιστικό του καταυλισμό στο Κουτσόχερο (αρχικός σχεδιασμός για 500 άτομα, σήμερα φιλοξενούνται 1.300) αλλά δεν συμφωνούμε στη δημιουργία νέου καταυλισμού 1.000 ατόμων στην άλλη άκρη της πόλης. Αυτή η προοπτική δημιουργεί προβλήματα. Η διεύρυνση του Δικτύου Πόλεων για το Προσφυγικό αποτελεί θέμα κοινωνικής συνοχής».

Ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρίας του δήμου Καρδίτσας κ. Βασίλης Μπέλης τόνισε: «Η συμμετοχή της πόλης στο πρόγραμμα φιλοξενίας τον Αύγουστο 2017 ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Σήμερα, στην πόλη φιλοξενούνται 300 άνθρωποι, από τους οποίους 240 είναι αραβόφωνοι και 60 γαλλόφωνοι. Ο μισός πληθυσμός είναι παιδιά που έχουν ενταχθεί στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά. Δύο τμήματα αραβικών έχουν δημιουργηθεί για παιδιά 6-10 ετών και 10-14 ετών. Τα παιδιά αυτά έπιασαν για πρώτη φορά στη ζωή τους μολύβι. Ήταν πολύ συγκινητικό. Στην πόλη λειτουργεί τμήμα εκμάθησης ελληνικών και για τους ενήλικες. Οι ενήλικες απασχολούνται όλοι, φέτος, σε αγροτικές εργασίες και ο δήμος έχει αναθέσει σε ειδικούς επιστήμονες να κάνουν διερεύνηση δεξιοτήτων για να απορροφηθούν εργασιακά, με μέγιστο όφελος για τους ίδιους και την τοπική κοινωνία. Πολλοί από τους πρόσφυγες ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν δικές τους επιχειρήσεις και ο δήμος συντρέχει με τεχνογνωσία».

Ο επιστημονικός συνεργάτης του δήμου Τρίπολης Νίκος Τότσης επισήμανε: «Οι πρόσφυγες εντάχθηκαν ομαλά στην τοπική κοινωνία. Η Τρίπολη σήμερα φιλοξενεί 300 πρόσφυγες, σε 50 διαμερίσματα και οι 180 είναι παιδιά (τα 112 μεταξύ 4 και 17 ετών). Από το σύνολο των προσφύγων, οι 42 έχουν ήδη αποκτήσει το καθεστώς του πρόσφυγα και οι υπόλοιποι είναι αιτούντες πολιτικού ασύλου. Επίσης, στην πόλη έχουν καταγραφεί 20 γεννήσεις. Από τα παιδιά, 28 πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο, 65 στο δημοτικό και 7 στο Λύκειο. Τα παιδιά υποστηρίζονται με τη διδασκαλία ελληνικών και αραβικών και οι ενήλικοι με τη διδασκαλία ελληνικών. Ο δήμος στηρίζει τους πρόσφυγες σε όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, μεταξύ των οποίων και η μεταφορά τους στην υπηρεσία Ασύλου στην Πάτρα».

Οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, λόγω έκτακτων περιστατικών, δεν μπόρεσαν να παραστούν.